Yazdır

İşverenlerden çalışanlara ‘düşük performans’ baskısı

Tarih: 14 Aralık 2023 - 18:34

Toplu işten çıkarmalar şirketler için önemli bir prestij kaybına neden olabiliyor. Patronlarsa bunun çözümünü performans incelemelerini sıkılaştırmakta ve işten çıkarılacak başarısız çalışanlar için standartları yükseltmekte buldu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketler dünya çapında işten çıkarma planlarını genişletiyor. Challenger, Gray & Christmas'ın bir raporuna göre, şirketler bu yılın Ocak-Kasım ayları arasında yaklaşık 700.000 kişiyi işten çıkarmayı planladıklarını açıkladılar. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %115'lik bir artışı işaret ediyor. Birçoğu beyaz yakalıları ilgilendiren bu işten çıkarmalar küresel istihdam piyasasında daralmaya da yol açıyor.

Yetenekli çalışanlar için yapılan harcamalar şirketlerin bilançolarındaki en büyük harcama kalemlerinden birisi konumunda. Ancak işverenler işçi çıkarmalar sonucu oluşacak yetenek kaybı, geride kalan çalışanlarda oluşacak endişe ve hatta çıkarılan işçilerin yol açacağı finansal maliyetler gibi sonuçlardan habersiz değil. Fortune’un haberine göre bazı işverenlerse işten çıkarmaların finansal etkilerini azaltmak için çalışanlara yönelik performans incelemelerini artırıyorlar.

Thomson Reuters'in Baş Personel Sorumlusu Mary-Alice Vuicic, kuruluşların belirli bir düzeyde sağlıklı yıpranmaya güvendiğini söylüyor. Çalışanlar istifa ettiklerinde, patronların yeni becerilere sahip yeni yetenekler getirmesine veya içerideki çalışanlarını terfi ettirmesine olanak sağlanıyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun ekim ayı verilerine göre çalışanların işten ayrılma taleplerini ölçen göstergeler son dört ay boyunca %2,3 seviyesinde kaldı. Bu süreçte ABD’deki açık iş pozisyonları ise 9,6 milyondan 8,7 milyona düştü. Rakamlar çalışanlar gönüllü olarak işten ayrılmayı reddettikçe daha az iş imkanı ortaya çıktığına işaret ediyor.

İnsan kaynakları firması Alight Solutions’ın CEO’su Stephan Scholl bütçe kesintilerinin özellikle dördüncü çeyrekte personel sayısını ve çalışanlara sağlanan hakları olumsuz etkilediğini söyledi. CEO, “Konuştuğum ve hizmetler genelinde maliyetleri düşürmeyi düşünmeyen tek bir CEO bile yok” diyor. Şirket yöneticileri yılın başında yetenekli çalışanlarını ellerinde tutmakta zorlanırken bu politikalarını taban tabana değiştirmiş gibi gözüküyor.

Scholl, “Şirket yöneticileri, daha azıyla daha fazlasını yapmak olan nihai hedeflerine nasıl ulaşacakları konusunda gerçekten zorlanıyor. Kimin yüksek performans gösterdiği ve kimin düşük performans gösterdiği konusunda giderek daha fazla baskı görmeye başlıyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Spotify ve Citigroup, cüretkâr finansal hedefler peşinde koşarken ciddi boyutta işten çıkarma kararlarını duyuran önemli şirketler arasında yer alıyor. Her iki şirket de işgücünün şişirilmiş olduğunu ve bu kadar fazla çalışanın gereksiz hale geldiğini söylüyor. Ancak firmaların performans yönetimlerine liderlik eden Korn Ferry’nin Kıdemli Ortağı Tom McMullen toplu işten çıkarmaların zor durumdaki şirketlerin son çaresi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Tüm bu süreçlerin yarattığı olumsuzluklardan, şirket moraline ve markasına yaratacağı darbeden kaçınmak için gizli bir seçenekse performans incelemeleri. MIT Sloan İşletme Okulu’nda dijital ekonomi girişimleri araştırma görevlisi olan Michael Schrage, daha fazla işletmenin düşük performans gösteren çalışanları sistematik olarak nasıl belirleyeceklerini ve bunları performans iyileştirme planlarına nasıl koyacaklarını araştırdığını söyledi.

McMullen, bir şirketin maliyetleri hızlı bir şekilde küçültmek istemesi durumunda, yetenekleri budamak için performans incelemelerini kullanmanın uygun bir yöntem olmayacağını söylüyor. Zira performans iyileştirme planındaki çalışanlar, beklentileri karşılamak için genellikle bir ila üç aylık bir zaman çizelgesi alınıyor. Bazı çalışanlar bu durumu şirkette geçirdikleri zamanın sona ermesi olarak görüyor, diğerleriyse şirketin gelişimlerine zaman ve para yatırırken ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söylüyor.

Block CEO’su Jack Dorsey kasım ayında yaptığı duyuruda yıllık performans değerlendirmelerini bırakacaklarını ve sürekli geri bildirimlere dayanan yeni bir inceleme ve iyileştirme planını yürürlüğe soktuklarını açıkladı. Fortune haberine göre bu değişikliğin ardındaki plan da Block’a bağlı olan Square, CashApp ve Tidal şirketlerinde beklentileri karşılamayan personelin tespit edilmesi ve işten çıkarılması olabilir.

Değişiklikten birkaç hafta önce Dorsey, personele şirketin çalışan sayısının yaklaşık %10'unu azaltacağını söyledi. Çarşamba günüyse ünlü CEO personele şirketin önemli işten çıkarmalar yapacağını açıkladı.

Geçen yıl Google, yöneticilerden düşük performans gösterdiğini düşündükleri çalışanların %6'sını veya 10.000 kişiyi belirlemelerini isterken performans değerlendirme sistemini sertleştirerek benzer bir oyun kitabı izledi. İki ay sonra, CEO Sundar Pichai, şirketin yaklaşık 12.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu ve şirketin büyümeyi hızlandırmak için çok fazla kişiyi işe aldığını ancak beklenen büyümenin gelmediğini söyledi.

Partnerinin kazancına en çok Z kuşağı önem veriyor

 

Daha mutlu bir yaşam için duygularınızı kontrol etmenin 5 yolu

 

Geçen yıl doğan girişimlerin istihdamdaki payı belli oldu

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/isverenlerden-calisanlara-dusuk-performans-baskisi/1774212