FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street devi Goldman Sachs haziran ayında işten çıkarma dalgasının üçüncü turunu başlattı. Bankanın planıysa sadece çalışan sayısını azaltmak değil, firma genelinde maliyetleri düşürmekti.
Goldman Sachs Yönetim Kurulu Başkanı John Waldron konuyla ilgili açıklamasında firmanın kemerleri sıkarak çalıştığını söyledi. Financial News’in haberine göre bu sadece işten çıkarmalar değil, daha küçük çaplı ödeme paketleri, çalışanlar için daha az iş gezisi ve daha az imkanlar anlamına geliyor.
Bankanın söz konusu hamleler sektör bazında yeni bir kemer sıkma döneminin yüksek profilli örneklerinden biri niteliğinde. Sektör uzmanlarınca 2023’ün ikinci yarısında geri dönüş yapması beklenen sözleşme aktiviteleri ise bir türlü bekleneni veremedi.
Citigroup bu yıl 5000 bin çalışanını işten çıkardı. CFO Mark Mason’ın ifadelerine göre, işten çıkarılanların büyük çoğunluğu bankacılık, satış ve ticaret alanındaydı. Bu arada, Morgan Stanley'nin altı ay içindeki ikinci işten çıkarma turu 3.500 çalışanı vurdu. İşten çıkarmaları CEO James Gorman da doğruladı. Goldman, Eylül ayında iş gücünü %2 oranında azaltmasının ardından ocak ayında 3.200 çalışanıyla daha ilişiğini kesti. Banka büyük ölçüde üst düzey mevkilerde olmak üzere 250 çalışanı daha işten çıkarma sürecinde.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street bankaları bu yıl 11.500 çalışanının işine son verdi. Ancak tüm sektöre korku salan bu işten çıkarma dalgalarına rağmen kıdemli bankacılar daha kötüsünün de olabileceğini belirtiyor.
FN haberine göre firmasından 50 bankacının işine son verilen bir kıdemli bankacı, “İşten çıkarmalar acımasızdı ancak garip bir şekilde temkinliydi. Hâlâ etin yağını kesiyorlar ve kası kesmiyorlar. Gençler daha fazla etkilendi çünkü hiçbiri ayrılmıyor. Ancak hâlâ 2019’daki çalışan sayısının üzerindeyiz. Dürüst olmak gerekirse hepimiz bunun iki katını bekliyorduk” dedi.
Bankalar maliyetleri düşürmek için devam eden baskı altındalar, ancak 2008'den bu yana sektördeki en kötü işten çıkarmalara rağmen, altı sektör uzmanı ile yapılan görüşmelere göre, yatırım bankacılığı bölümlerindeki çalışan sayısındaki azaltmaların çoğu henüz %10'un üzerine çıkmadı.
Bu yıl yüzlerce çalışanını işten çıkaran butik bir yatırım bankasının CEO'su “Pandemi sırasında çalışanları işten çıkarmadık. Olan şu ki, düşük performans gösterenleri budamadığınızda, üç yıl sonra, sadece düşük performans göstermekle kalmayıp, aynı zamanda terfi ettirilen ve daha maliyetli hale gelen birçok personelle karşılaşıyorsunuz. Bununla ilgilenmek zorundaydık ve şimdi ilerleyebiliriz. Rakiplerimizin birçoğunun önünde hala zorlu bir yol var" ifadelerine yer verdi.
Üst düzey bankacıların bugünlerde aklında olan en büyük soru ise, daha fazla işten çıkarma olmadan ne kadar süre devam edebilecekleri ve daha zor zamanlarda daha ucuza kıdemli ve yetenekli çalışanlarla dolan istihdam piyasasından nasıl yararlanacakları.
İstihdam firması Dartmouth Partners’ın CEO’su Logan Naidu, “En kötüsü geride kaldı. Ancak yıl sonuna kadar yeni bir işten çıkarma dalgası bekleyebilirim. Dibe ulaşıldı mı? Bu tür bir bahse para yatırmak istemezdim” dedi.
Son on yılın en zayıf sözleşme bankacılığı piyasasının ardından bazı üst düzey bankacılar iyileşme ibareleri gördüklerini belirtiyor. Morgan Stanley'den Gorman, bir sektör konferansında gerilemenin "dibe vurduğunu" ve "yeşil sürgünler" ortaya çıktığını söyledi. FN haberine göre Londra finansında görev yapan üç yatırım bankacılığı başkanı yıl sonuna doğru bir toparlanma görmeyi beklediklerini belirtiyor.
Pandemi baskısı geri çekiliyor
2021’de sözleşme bankacılığı ücretleri benzeri görülmemiş seviyelerde yükseldi. Bankalar ekiplerinin işlemler için dar olduğunu gördü ve yeni yeteneklere yüksek ödemeler yapmak zorunda kaldı. Şimdiyse bu işe alım çılgınlığı çözülüyor. Ancak FN haberine göre bu çözülme çok derine inmeyecek. Zira bankalar yeniden yetenekli çalışan avına çıkmak istemiyorlar.
Wall Street danışmanlık firması Johnson Associates’in Tazminat Uzmanı Chris Connors, “Önümüzdeki 12-24 ay içinde anlaşma hacminde bir toparlanma olması ihtimaline karşı yatırım bankacılığı bölümlerindeki çalışan sayısını önemli ölçüde azaltma konusunda kesinlikle bir isteksizlik var" açıklamasında bulundu
Avrupalı bir yatırım bankasının başkanı, “İnsanlar 2008'deki gibi çalışanlarını işten çıkarmıyor. Çünkü hiç kimse toparlanmanın ne zaman başlayacağından emin değil. Bu üçüncü çeyrekte de olabilir veya gelecek yıla kadar gerçekleşmeyebilir. Daha uzakta görünüyorsa, yapılacak doğru şey maliyetleri düşürmeye devam etmektir. Ancak hiç kimse müzik tekrar başladığında yeni personel işe almakla uğraşmak istemez” dedi.
Bir Wall Street firmasının Avrupa yatırım bankası başkanı, “Bu sektörde çok büyük sabit maliyetler var ve bunun çoğu insan maliyetleri. Ancak aynı zamanda en büyük varlığınız her gece asansörden inenlerdir. Boşluklarımızın olduğu alanları inşa etmeye kararlıyız. Fakat bu doğrusal olmayacak. İşten çıkarma yapıyoruz ama mutlaka piramidin tepesine odaklanmıyoruz” dedi.
Wall Street'te 11 bin bankacı işsiz kaldı
SVB, yatırım bankacılığı bölümünü satmayı kabul etti
Deutsche Bank'ın yatırım bankacılığı gerilerinde düşüş