FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street bankalarında bu yıl işten çıkarılanların sayısı 11 bini aşabilir. Geçtiğimiz yıl pandemi döneminde yaşanan istihdam kıtlığı nedeniyle yeni çalışan bulmakta zorluk çeken bankalar bu yılsa rekor düzeyde personeli işten çıkarıyor.
Bu hafta içerisinde yatırımcılarına ikinci çeyreğin sonuna kadar 5 bin personeli işten çıkaracağını duyuran Citigroup ABD bankaları arasında işten çıkarma dalgasına katılan son banka oldu. Citi işten çıkarmaların özellikle yatırım ve ticaret bankacılığını kapsayacağını bildirdi. Söz konusu karar Goldman Sachs ve Morgan Stanley’nin binlerce çalışanı içeren işten çıkarma hamlelerini takip ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankaların personel azaltma kararları Kovid-19 sonrası küresel ekonominin toparlanmasıyla başlayan işe alım çılgınlığının çözülmeye başladığını da gösteriyor. Evden çalışma yönteminin geleneksel iş yapma biçimleriyle karşı karşıya geldiği geçtiğimiz yıllarda, bankalarsa sözleşme ve ticaret birimlerinde yaşanan ani faaliyet artışlarıyla başa çıkmak için önemli ölçüde işe alım yapmıştı.
Financial Times’ın haberine göre, New York merkezli istihdam danışmanlığı firması Michael Page’in Bankacılık ve Finansal Hizmetler Genel Müdürü Max Kemnitzer, “Bu muhtemelen 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana gördüğümüz en zorlu istihdam piyasası” diyor.
Kemnitzer, “Ortaya çıkan istihdam sayısı, mülakatlara dönüşen özgeçmiş geri dönüşleri ve iş teklifine dönüşen mülakat sayısı gibi metriklere baktığınızda bu göstergeler uzun zamandır gördüğümüz en durgun ortamı işaret ediyor” dedi.
Pandemi sırasında ve sonrasında yaşanan sıkı istihdam piyasası şirketlerin mevcut personelini elinde tutmak için cömert ödeme teklifleri sunmasına ve aynı zamanda yetenekli çalışan bulma savaşını kaybedecekleri korkusuyla daha agresif iş teklifleri yapmasına imkan sağlamıştı.
İlk çeyreğin sonunda Wall Street’i domine eden beş büyük banka, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citi toplamda dünya çapında 882 bin çalışanı istihdam ediyordu. Mart 2020’ye göre 100 bin kişilik artışı gösteren bu rakam 2022’nin sonuna göreyse neredeyse hiç değişmedi.
2023’ün ilk üç ayında önemli miktarda personel sayısı ciddi miktarda azaltan tek büyük banka Goldman Sachs’ti. Wall Street devinin çalışan sayısı yüzde 6,4’lük düşüşle 45.400’e geriledi ve banka son yılların en sert personel sayısı düşüşünü gerçekleştirdi. Morgan Stanley çalışan sayısını muhafazakar bir düşüşle 82.266’ya getirdi. Citi ise çalışan sayısını sabit tuttu. JPMorgan yüksek miktarda bir çalışan azaltma duyurusu yayınlamadı.
2022 yılında ise New York finans sektöründeki istihdam, resmi verilere göre, son 20 yıldaki en büyük artışla %6 yükseldi.
İstihdam firması DHR Global’ın Finansal Hizmetler İşe Alım Başkanı Jeanne Branthover, “Geçen yıl işe alımlar çılgıncaydı. Birçok firma bana sadece çok yoğun olduklarından dolayı işe alım yapmadıklarını, en iyi yetenekleri işe almak istediklerini ve rekabetçi kalmayı hedeflediklerini söylüyordu” dedi.
Ancak işe alım uzmanı söz konusu trendin bu yıl baştan ayağa değiştiğini belirtiyor:
“Eskiden bir kişi çıkar bir kişi işe girerdi. Ancak şimdi yöneticilere işe alım yapmak için çok özel bir neden olması gerektiği söyleniyor. Bugünlerde bir kişi işten çıksa bile bu yeni birini işe almak için onay sağlandığı anlamına gelmez.”
Yöneticilerse toplam çalışan sayısında kayda değer bir değişiklik yapmakta zorlanıyor. Zira üst düzey bankacılara göre çalışanlar sadece bankalardan değil aynı zamanda varlık yöneticilerinden ve teknoloji şirketlerinden de yeni atamalara olan talebin azalması nedeniyle görevlerinden ayrılmak istemiyor.
Bank of America işten çıkarmalardan kaçınmak için istifa, emeklilik veya ölüm gibi doğal sebeplerden ortaya çıkan aşınma üzerinden istihdam sayısını azaltmayı hedefliyor. İşgücünden 4.000 çalışanın azaltılmasını hedefleyen bankanın CEO’su Brian Moyniham CBS’teki bir röportajında, son bir yılda aşınma sonucu istihdam düşüşünün bile azaldığını söyledi.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2022’de politika faizlerini agresif bir şekilde artırmasıyla sözleşme bankacılığı aktiviteleri de olağanüstü bir biçimde yavaşladı. Sektörün bu yıl geri dönüş yapacağına dair umutlar da karşılıksız kaldı. Refinitiv verilerine göre küresel yatırım bankacılığı ücretleri 2023’ün başından itibaren şu ana kadar %16 düşerek 43,7 milyar dolara geriledi.
Goldman CEO'su David Solomon bu hafta yaptığı açıklamada, işletmelerinde ‘belirlenen fırsatın daraldığını’ ve bu nedenle ‘uygun düzenlemeler’ yapmaları gerektiğini söyledi. Goldman ocak ayında toplam iş gücünün %6’sını azalttı ve şu anda da 250 genel müdürünü işten çıkarma sürecinde.
FT’de geçen ay yer alan bir habere göre, Goldman eylül ayında düşük performans gösterdiğini gördüğü personeli de işten çıkarmayı değerlendiriyor. Habere göre pandemi sürecinde duraklatılan program 2022’de yeniden başlatılmıştı.
Tüm bunlara rağmen Morgan Stanley CEO’su James Gorman bu hafta yaptığı bir açıklamada bankaların yakın gelecekte geniş ölçekli işe alımlardan vazgeçmeyeceğini düşündüğünü söyledi.
Bahar ayları genellikle Wall Street’te yeni işe alım aylarıdır. Bankacılar yıllık ikramiyelerini şubat ayında alırlar ve mart ayında yeni iş fırsatları aramaya başlarlar ve çoğu işe alım süreci haziran ayının sonuna kadar tamamlanır.
Ancak bu yıl söz konusu bilindik model sadece düşük talep nedeniyle değil, aynı zamanda daha son bölgesel ABD bankacılık krizi tarafından da bozuldu. Bankalar düzenleyici kurumların baskıları nedeniyle sermayelerini yükseltme baskısıyla karşı karşıya.
Wall Street istihdam firması Options Group’un Başkanı ve İşe Alım Uzmanı Mike Karp “Wall Street’te sözleşme hacimlerinin düşüklüğü nedeniyle işe alımlar halihazırda yavaştı. Bölgesel bankacılık krizi ve ardından borç limiti endişelerinin yanı sıra, şimdi de işe alım planlarına baskı uygulayan yüksek sermaye gereksinimleri tehdidiyle karşı karşıyayız” dedi.
Bankacılık sektöründe yeni bir işten çıkarma dalgası
JPMorgan'dan personel kıyımı: 1000 kişiyi işten çıkaracak
Odey skandalı finans dünyası için milat olabilir