FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çocuklara paranın nasıl ve ne zaman öğretilmesi gerektiği ebeveynlerin aklını kurcalayan önemli sorulardan birisi. Zira aileler genellikle çocuklarını endişelendirmek istemezler ve onları huzurlu görmekten mutlu olurlar. Ancak uzmanlara göre, finansal açıdan kendine güven sağlamak ve bilgi sahibi olabilmek çocukların mutlu ve rahat bir gelecek inşa edebilmesi için kilit öneme sahip.
CNBC’nin haberine göre servet danışmanlığı firması Schwab’ın Servet Yönetimi Genel Müdürü Susan Hirshman, “Finansal sorumluluğa sahip olmak hayatta başarılı olmak için çok önemlidir. Çünkü parasal beceriler evlilik, iş bulma veya ev satın alma gibi hayattaki önemli kilometre taşlarını etkiler” ifadelerine yer verdi.
Finans uzmanı işverenlerin işe alım sürecinde çalışanlara kredi taraması yapabildiğini, ev kredisi gibi büyük alımlar sırasında da kredi kontrollerinin yapıldığını hatırlatıyor. Hirshman’a göre doğru alışkanlıklar ne kadar erken kazanılırsa sorunların üstesinden de o kadar erken gelinebilir.
Acorns Baş Yatırım Sorumlusu Seth Wunder çocukların finansal olarak eğitilmemesi halinde “şimdi al sonra öde” gibi borç tuzaklarına takılabilme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
UBS Küresel Servet Danışmanlığı’nda Aile Danışmanlığı, Sanat ve Koleksiyonculuk Başkanı Eric Landolt finansal eğitimin önemini bir adım daha ileriye götürüyor.
Landolt, “Finansal okuryazarlık tıpkı okumak, yazmak gibi herkesin her durumda öğrenmesi gereken temel bir beceri olmalı” dedi. Finans uzmanı parayla ilgili kararların toplum üzerinde geniş bir etki yaratabileceğini de sözlerine ekledi.
Çocuklara parayla ilgili yetenekler ne zaman öğretilmeli?
Para konusunu çocuklara öğretmenin önemi açık. Fakat bunun için doğru zamanın ne olduğu konusunda uzmanların farklı görüşleri var. Üstelik bazıları bu yeteneğin sanıldığından daha erken öğretilmesi gerektiğini de savunuyor.
Wunder para konseptine ilgili bazı bilgilerin altı yaşından itibaren çocuklara öğretilmeye başlanması gerektiğini belirtiyor:
“Bu dönem çocukların okulda matematiği anlamaya başladıkları yaştır. Bu dönem aynı zamanda bir şeyin ‘bittiyse, bittiğini’, gerçekten istedikleri şeyler için para ayırmaları gerektiğini ve bunun sonuçlarını görebildikleri yaştır."
Wunder’e göre çocuklar yedi yaşına geldiğinde finansal alışkanlıkların çoğu halihazırda oluşuyor. Finans uzmanı çocukların birçok ebeveynin beklediğinden çok daha erken paranın farkında olduğunu ve merak ettiklerini sözlerine ekledi.
Hirshman çocuklara üç ila beş yaş arası gibi erken yaşlarda da para eğitiminin verilmesini öneriyor. Finans uzmanı, “Bu dönem çocukların seçim ve nedensellik yeteneğini sağlayabildiği yaşlardır” dedi. Hishman basit bir şekilde başlamanın ve kendi parasal değerlerini yavaş yavaş aktarmanın ideal bir yöntem olduğunu söyledi.
Landolt, beş yaşından itibaren başlamak için iyi bir zaman olduğunu söylüyor ve her iki uzmanın arasında bir yaşı işaret ediyor. Finans uzmanı bu yaştaki çocukların ebeveynlerinden veya büyükanne ve büyükbabalarından gelen mesajları, iletilen ailevi değerleri anlayabildiğine dikkat çekti. Finans uzmanına göre beş ila sekiz yaşlarındaki çocuklara paranın değeri olduğu ve onunla yapılan seçimlerin nasıl etkiler yarattığı gibi “çok çok temel konular” öğretilebilir.
Landolt, sekiz ila 12 yaş arası çocuklar için konuların daha karmaşık olabileceğine inanıyor: "Paranın farklı türleri veya kullanımları hakkında konuşabilirsiniz. Tasarruf etmek veya harcamak, birikim veya yatırım yapmak bu kavramlardan bazıları olabilir."
Finans uzmanı çocukların 12 ila 15 yaşları arasına geldiğinde küçük bir bütçeyi yönetmek gibi daha fazla sorumluluk alabileceğini söyledi. Bu sorumluluklar arasında harcama, tasarruf ve para harcama kararlarının ardından sonuçlarını anlayabilme gibi kavramlar da bulunuyor. Landolt bu kavramların çok daha derinlemesine incelenebileceğini belirtiyor. Finans uzmanı bu yaştaki çocuklardan hangi hayır kurumu veya vakıfların destekleneceği konusunda fikir alınabileceğini söyledi. Landolt ayrıca bu yaştakilerin finansal kararlar konusundaki aile tartışmalarına katılmasını da öneriyor.
Landolt son olarak 16 ila 18 yaş arasındaki çocukların finansal sistemin ve bankaların nasıl çalıştığını öğrenebildiğini söyledi. Bu konu bu yaşlardaki çocuklara okullarda da öğretilebiliyor.
Gençlere verilebilecek en kötü 5 tavsiye
Çocuklu aileler için 3 kritik finans hamlesi
Büyük finansal hatalardan nasıl geri dönülür?