FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük 4 mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Ernst & Young (EY) başarısız bir bölünme girişiminin ardından ortakların baskısı altında. Financial News’in haberine göre, EY ortakları, denetim ve danışmanlık birimlerini ayırma planı fiyaskoyla sonuçlanan firmanın yöneticilerinden yeni bir plan hazırlamalarını talep ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Big Four devi Everest Projesi adı altında denetim ve danışmanlık kollarını iki ayrı firmaya bölmeyi planlıyordu. Ancak firmanın ABD ortakları bölünme planını reddetti ve şirket yöneticileri bu ayın başında planın başarısızlıkla sonuçlandığını itiraf etti.
EY ortakları Financial News'e verdiği demeçte, firma yönetiminin firmayı ileriye götürmek için alternatif bir plan hazırlaması veya personel kaybetme riskini göze almaları gerektiğini söyledi.
Haberde ismi paylaşılmayan bir EY ortağı bölünme projesinin başarısız olmasına ilişkin “Devam eden çok büyük miktarda yansımaları var. Statükoya meydan okudunuz, aynı biçimde kalamazsınız. Peki B planınız nedir?" sorusunu sordu.
İkinci bir EY ortağı, “Hepimiz denetim düzenleme sorununun orada olduğunu ve ortadan kalkmadığını biliyoruz. Peki şimdi ne olacak? Sorun nasıl ele alınacak?" açıklamasında bulundu.
Bir diğer EY ortağı, “Deneme için tebrikler, fakat işe yaramadı. Şimdi yedek planınızla öne çıkmanız gerekiyor. Biz bir bilye fabrikası değiliz, insanla iş yapıyoruz. İnsanlar ancak nereye gittiğine dair net bir fikre sahip olduğu bir işletmeye bağlı kalırlar” dedi.
EY’nin rakipleri güçleniyor
Everest Projesi'nin başarısızlığı, firma içindeki farklı hiziplerin ve liderler arasındaki iç karışıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Rakip mali denetim firmaları ise ellerini ovuşturuyor.
EY ortakları danışmanlık işletmesinin ayrılmasıyla güçlü bir ödeme almayı bekliyordu. Ancak bu beklenti şimdi buharlaştı.
EMEA (Avrupa Ortadoğu ve Afrika) danışmanlık firması Alvarez & Marsal'ın Başkanı Tony Alvarez III, EY’deki bölünme planının başarısızlığa uğramasının ardından EY personeli ile işe alım görüşmelerini hızlandırdığını açıkladı.
Alvarez III, “EY'deki çeşitli uygulamalarda, projenin durdurulduğunu veya terk edildiğini duyurmalarından sonra hızlanan 11'den fazla görüşmemiz var. Hangi uygulamaların bizim için anlamlı olacağını ve hangi bireylerin bize iyi uyacağını görmek için bu görüşmeleri değerlendiriyoruz“ ifadelerine yer verdi.
EY ortaklarından biri net bir stratejinin olmaması halinde personelin bir kısmının geride kalabileceği ve işletmelerin de firmadan kopabileceği konusunda uyardı.
EY sözcüsü ise böyle bir riskin bulunmadığını açıkladı. Big Four devi sözcüsü, “EY'nin küresel çapta personelini elde tutma seviyeleri, geçen yılki %74'ten bu yıl %79'a kadar yükseldi ve yüksek kalmaya devam ediyor. İşletmenin her seviyesindeki yetenekleri çekmeye ve işe almaya devam ediyoruz. Temmuz 2022'den bu yana, 109.000'den fazla personeli işe aldık ve şu anda dünya çapında 584.000'den fazla aktif başvurumuz var" dedi.
EY liderleri görevinde kalacak mı?
EY'nin liderlik ekibi Everest Projesi'nde büyük bir ilerleme kaydetti ve küresel CEO Carmine Di Sibio özellikle planın arkasındaki kilit isimdi. Wall Street Journal'a göre 600 milyon dolara mâl olan firmanın projesi başarısız oldu ve şimdi bazı ortaklar liderlik ekibinde değişikliklerin olup olmayacağını sorguluyor.
Bir EY ortağı konuyla ilgili açıklamasında, “Borsaya kote bir şirket olsaydık ve böyle bir şey gerçekleşmiş olsaydı birçok kişinin kellesi giderdi. Bu nerede yaşanıyor? Hesap verilebilirlik düzeyi nerede?” sorularını yöneltiyor.
Daha iyimser olan başka bir ortaksa, tüm şirket işlemlerinin kendine ait riskleri olduğunu söyledi. Ortak en önemli gösterge olarak yönetimin firmayı kısa vadeli türbülanslar sırasında yönlendirebilme yetisini gösterdi:
“Anlaşmalar fırlatma rampasında patlayabilir. M&A işinin bir kısmı da bu. Ancak böyle bir durum gerçekleştiğinde yönetim ekibinden beklen şey firmayı nasıl yönlendireceği, güçlendireceği ve güvenilir görülen yeni bir ileti setini bulacağıdır.”
EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu
EY’ye kopya skandalı için ek süre
KPMG’de kopya skandalı 7,7 milyon dolara patladı