FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransız Lüks tüketim holdingi LVMH Avrupa’da 500 milyar dolarlık piyasa değerini aşan ilk firma oldu. Firmanın bu değere ulaşmasında Çin’deki korona virüs kısıtlamalarının sona ermesinin ardından lüks tüketimin artması baş rolü oynadı.
Financial Times’ın haberine göre, Paris borsasında listelenen ve Louis Vuitton ve Dior gibi markaları bünyesinde bulunduran şirketin hisseleri pazartesi günü %0,3 yükselerek hisse başı 903,70 euroya ulaştı. Şirket piyasa değerini 454 milyar euroya getirdi. Söz konusu rakam 1 euronun 1,1019 dolar olduğu günde şirketin piyasa değerini 500,3 milyar dolara ulaştırdı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 500 milyar dolar sınırını aşan şirketlere Apple gibi ABD’li teknoloji devleri liderlik ediyor. LVMH 10’uncu sıradan girdiği listede Visa’yı geride bıraktı ve Tesla’nın hemen arkasında yer aldı.
Bu mihenk taşına ulaşılmasıyla LVMH’nin Kurucusu Bernard Arnault ve ailesi tarafından kontrol edilen hisselerin değeri de 212 milyar dolara geldi. Tesla’nın CEO’su Elon Musk'ı geride bırakan Fransız milyarder bir süredir dünyanın en zengin insanı konumunda.
LVMH, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve lüks sektörünün en büyük büyüme pazarı olan Çin'deki iyileşen ekonomik görünümün yanı sıra güçlenen eurodan da yararlandı.
Şirket, Çin’deki lüks tüketim piyasasının toparlanması sayesinde ilk çeyrek sonuçlarında gelirlerinde yüzde 17'lik bir artış kaydetti. Fransız rakibi Hermès, aynı dönemde küresel satışlarında yaklaşık dörtte bir oranında büyüme bildirdi.
Bernstein analistleri firmayla ilgili açıklamasında, "LVMH, Çin’deki lüks tüketim harcamalarındaki hızlı ve güçlü bir toparlanmanın faydasını gördü. Firma Avrupa ve Amerika pazarındaki sürdürülebilir talep artışından en iyi şekilde yararlanıyor" diye yazdı.
Danışmanlık şirketi Bain'e göre, 2020'deki Kovid-19 kısıtlamaları sırasında lüks tüketim pazarı keskin bir şekilde daralmıştı. Ancak lüks sektöründeki satışlar 2021'de toparlandı ve 1,15 trilyon Euro'ya yükseldi ve 2022'de yüzde 20 daha da büyüyerek beklentilere meydan okudu.
Son on yıldaki büyüme, özellikle Çin ve Hindistan gibi daha hızlı büyüyen ekonomilerde, varlıklı orta sınıfların küresel yükselişini yansıtıyor. Pandemi sırasında, tasarrufların birikmesiyle evde sıkışıp kalan tüketicilerin kısıtlamalar sonrası kendilerini şımartmasıyla lüks satın alımları da yükseldi. Özellikle deri eşya ve çantalar olmak üzere birçok lüks üründe büyük fiyat artışları sektördeki kâr marjlarının artmasına yardımcı oldu.
Yükselen enflasyon, jeopolitik krizler ve yaşam maliyeti üzerindeki sıkışma, lüks tüketim alanındaki en büyük şirketlerin yükselişini engelleyebilmek için çok az şey yapabildi. Ancak Coach ve Ralph Lauren gibi orta ölçekli lüks tüketicilerine daha fazla bağımlı olan bazı şirketler baskı altına girmeye başlıyor.
Pictet Varlık Yönetimi Premium Markalar Başkanı Caroline Reyl konuyla ilgili açıklamasında "Asıl soru, Çin’in tüketici harcamalarının zor bir 2022'den sonra hangi hızda toparlanacağıydı. Çin’den gelen çift haneli büyüme cesaret verici. 2023 lüks tüketim sektörü için iyi bir yıl olacak. Göz ardı edemeyeceğimiz çok fazla olumlu gelişme var" ifadelerine yer verdi.
Sektör bir bütün olarak iyi iş çıkarırken, LVMH'nin büyümesi ise rekabetin geri kalanından ayrıldı. Firmanın şu anki piyasa değeri, şu anda dünyanın en büyük kozmetik şirketi ve Fransa'da listelenen bir sonraki en büyük holding olan kişisel bakım firması L'Oréal'den neredeyse iki kat daha büyük. LVMH ayrıca rakibi Hermès'ten de iki kat fazla piyasa değerine sahip.
Arnault’nun serveti Elon Musk’a fark attı
Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault kim?
İkinci el lüks saatler yatırım aracı mı?