FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa'da aktif olarak yönetilen hisse senedi fonları, 2022'de yirmi yıldan fazla bir süredir en kötü performansını gösterdi.
UBS’in konuyla ilgili araştırmasına göre Avrupalı varlık yöneticileri aktif hisse senedi fonlarında 2000 yılından bu yana en zayıf getiri oranını gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, Avrupa menşeili aktif fonlar fon yönetim ücretleri sonrası geçen yıl toplamda alfanın yüzde -4,13’ü getiri sağladı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ‘alfa’ terimi fonların piyasanın genel performansına göre gerçekleştirdiği üstün veya zayıf performansını işaret ediyor. Aktif yönetilen fonlarsa, fon yöneticileri tarafından gerçek zamanlı olarak yönetilmeleriyle biliniyor. Yüksek fon yönetim ücretleriyle bilinen bu fonlar özellikle de piyasalarda belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde yüksek getiriler vadetmeleriyle de biliniyor.
Financial Times’ın haberine göre UBS analistleri de 2022 yılındaki volatilitesi yüksek piyasa ortamına rağmen aktif fonların daha iyi performans göstermesi gerektiğini söyledi. Analistler, aktif fonlar için “yöneticilerinin cazip alfa fırsatlarından faydalanmalarını” beklediklerini belirtiyor.
Analistler aktif fon yöneticilerinin 2020 performanslarına dikkat çekti. Zira küresel pandeminin etkisini yoğun bir şekilde hissettirdiği dönemde hisse senetleri oldukça yüksek volatilite göstermişti. Ancak aynı dönemde aktif fonlar son 20 yılın en yüksek alfa oranlarına ulaşmıştı.
UBS raporuna göre, 2022 yılında Avrupa’daki aktif hisse senedi fonları düşük hisse senedi performanslarının yüzde 96’sının kaydedildiği yılın ilk yarısında zayıf performansın etkisini hissetti. Fonların düşük performanlarının üçte ikisi 2022’nin ilk çeyreğinde gerçekleşti.
UBS analistleri Michael Werner ve Amit Jagadeesh, söz konusu tablonun merkez bankalarının yüksek faiz oranları sonucu büyüme odaklı hisselerde görülen rotasyondan kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor. Analistler yüksek faiz oranlarının ‘terminal değerler üzerinde orantısız derecede büyük etki’ yarattığına dikkat çekti.
Analistler zayıf performansın kısmen endeks tercihleriyle de açıklanabileceğine inanıyor. Zira birkaç fon “temel stratejileri ile birincil kıyaslama endeksleri arasında bir uyumsuzluk” gösterdi. Analistler, 2022'de ortalama olarak en düşük alfa üretim seviyesini kaydeden fon/ürün çeşitliliği grubu olan Morningstar'ın İngiltere Hisse Senedi Orta-Küçük Sermayeli Şirketler kategorisine işaret etti.
Bu arada, sabit gelirli fonlar arasında da alfa getiriler negatifti. Ancak UBS analistlerine göre bu sıra dışı bir durum değil.
Analistler, aktif sabit gelirli fonların, 2018'den bu yana alfa üretimi için en kötü yıl olan 2022'de yüzde -0,46 oranında düşük performans gösterdiğini belirtiyor. Yine de fonların bu performansı 2008 hariç, 2000 ve 2022 arasındaki ortalamayla "uyumlu" olduğunu yazdı.
Sabit gelirli fonlar için negatif alfa, yılın ikinci çeyreğinde yoğunlaştı ve dördüncü çeyrekte üretilen pozitif alfa ile hafifletildi.
Hedge fonları banka krizine ters ayakta yakalandı
Hedge fonu sektöründe tarihi rekor
El-Erian: Pasif fonlar tuzaklarla dolu