Yazdır

7 trilyon dolarlık Schwab imparatorluğu çatırdıyor

Tarih: 28 Mart 2023 - 14:51

Mart ayında ortaya çıkan bankacılık krizi finans devi Charles Schwab’a ilişkin soru işaretlerini de ayyuka çıkardı. 7 trilyon doları yöneten firma FED’in faiz artışlarına hazırlıksız yakalanmış olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel finans devi Charles Schwab’ın 2008 yılında ABD’deki bankacılık kapılmış olması bugüne kadar çok az anlam ifade ediyordu. Aracılık sektöründe yarım asırlık tecrübesi olan firma, Silvergate Capital ve Signature Bank gibi kripto bağlantılı kuruluşlara veya Silicon Valley Bank (SVB) gibi start-up girişimlerine ve risk sermayedarlarına aşırı yatırım yapmıyordu.

Schwab'ın mevduat sahiplerinin %20'sinden azı FDIC'nin (ABD’nin TMSF’si) 250.000 dolarlık sigorta sınırını aşıyor. SVB'de ise bu oran %90'dı. Finans devi 34 milyon hesap, mali danışman ordusu ve işletmelerinde bulunan 7 trilyon dolarlık varlıkla bölgesel finans kurumlarının çok üzerinde bir pozisyonda bulunuyor.

Ancak Bloomberg’ün haberine göre tüm bunlar Charles Schwab’la ilgili soruları yok etmiyor. Aksine, kriz uzadıkça, yatırımcılar açıkça görülebilen riskleri ortaya çıkarmaya başlıyorlar. ABD merkezli finans devinin uzun vadeli tahvillerle yüklü bilançosundaki gerçekleşmemiş zarar geçen yıl itibariyle 29 milyar doların üzerine çıkmıştı. Aynı zamanda, yüksek faiz oranları, müşterilerin nakitlerini hesaplarından çekmesine teşvik ediyor. Bu da Schwab'ın finansallarına ve bilançosuna zarar verir nitelikte.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) on yıllardır sürdürdüğü kolay para politikasını sıkılaştırmasına finans dünyasının ters ayakta yakalandı. Schwab hisseleri 8 Mart'tan bu yana değerlerinin dörtte birinden fazlasını kaybetti ve bazı Wall Street analistleri bilançoların zarar görmesini bekliyor.

Morningstar Analisti Michael Wong Schwab’la ilgili yorumunda, "Büyünden geçmişe bakarsak, muhtemelen daha ihtiyatlı yatırım seçeneklerine sahip olabilirlerdi" dedi.

Charles Schwab’ın CEO’su Walt Bettinger ve firmanın kurucusu, isim babası milyarder Charles Schwab firmanın sağlıklı ve daha geniş çaplı krizlere dayanıklı olduğunu açıkladı. Firmadan geçen hafta yapılan açıklamada işletmenin “yanlış anlaşıldığı” ve asla maruz kalmayabilecekleri tahvil kayıplarına odaklanmanın “yanıltıcı” olabileceği belirtildi.

CEO Bettinger Perşembe günü Wall Street Journal’da yaptığı bir açıklamada, “Bankamızın mevduatlarının %100'ünün tükenmesi durumunda dahi yeterli miktarda likidite olacaktır” açıklamasında bulundu. CEO firmanın ABD Federal Konut Kredisi Bankası'ndan (FGLB) borç alabileceğini ve herhangi bir finansman açığını gidermek için mevduat sertifikaları verebileceğini de sözlerine ekledi.

ABD’deki daha geniş çaplı bankacılık krizi yavaşlama emareleri gösteriyor. Bu yavaşlama özellikle de First Citizens BancShares’in SVB’yi satın almayı kabul etmesinden sonra görülmeye başlandı. Pazartesi günü Schwab hisseleri %3 yükseldi. Ancak hisse Şubat 2022’deki FED’in faiz artışlarına henüz başlamadığı döneme göre %42 değer kaybetmiş konumda.

Charles Schwab’ın farkı ne?

Schwab rakiplerine göre daha sıra dışı bir finans firmasıdır. En büyük ABD bankalarından birini işletir ve halka açık en büyük aracı kurumlarından birini besler. İşletmenin her iki birimi de faiz oranı dalgalanmalarına karşı savunmasız konumda.

SVB gibi, Schwab da 2020 ve 2021'de düşük getirili daha uzun vadeli tahvillere yatırım yaptı. Bu da FED’in enflasyonu yenmek için faiz oranlarını artırmasıyla birlikte finans devinin büyük miktarlarda “gerçekleşmemiş zarar” vermesi anlamına geliyor.

Üç yıl öncesine kadar Schwab'ın ana bankacılık biriminde vadesine kadar tutmayı planladığı uzun vadeli tahvillerde gerçekleşmemiş zararı yoktu. Geçtiğimiz mart ayına gelindiğinde ise, firma 5 milyar dolardan fazla gerçekleşmemiş kayıpla karşılaştı. Bu rakam yıl sonunda 13 milyar dolardan fazla arttı.

Geçen yıl bilançosunda 189 milyar dolarlık mortgage destekli menkul kıymetleri "satışa hazır"dan "vadeye kadar tutulan” statüsüne kaydırdı. Finans devi bu sayede gerçekleşmemiş zararların hissedar özkaynaklarını etkilemesinden koruyor.

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu Muhasebe Profesörü Stephen Ryan konuyla ilgili açıklamasında, “Aslında daha yüksek faiz oranlarının gelmekte olduğunu gördüler. Ne kadar süreceğini veya ne kadar büyük olacağını bilmiyorlardı, ancak bu transferi yaparak özkaynaklarını korudular” ifadelerine yer verdi.

Bu tür bilanço hareketlerini düzenleyen kurallar oldukça katıdır. Buna göre Schwab %1,74 ortalama faiz oranıyla 150 milyar dolardan fazla tahvil tutmayı planlıyor. Söz konusu menkul kıymetlerdeki aslan payı olan 2022 sonu itibariyle 114 milyar dolarlık tahvil on yıldan uzun bir süre boyunca olgunlaşmayacak. Buna karşın gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi bile %3,5 seviyesinde.

Schwab’ın nakit işletmesinde de kriz büyüyor

Schwab'ın yüksek faiz oranlarından kaynaklanan diğer dert de nakit işletmesinden kaynaklanıyor. Schwab'ın gelirlerinin kökeninde atıl durumdaki müşteri nakitleri var. Firma, nakit mevduatları aracı kurum hesaplarından bankasına "süpürür", burada daha yüksek getirili ürünlere yeniden yatırım yapabilir. Schwab'ın kazandığı ile müşterilere faiz olarak ödediği miktar arasındaki fark, bir banka için en önemli metriklerden biri olan net faiz geliridir.

Schwab'ın geçen yılki net faiz geliri, toplam net gelirinin% 51'ini oluşturuyordu.

Finansal planlama firması Wealth Logic’in Kurucusu Allan Roth finans deviyle ilgili, “Schwab eylemsizliğe güveniyor” diyor.

Hızla yükselen faiz oranlarıyla geçen bir yılın ardından, nakit varlıklara yönelmek için büyük bir teşvik ortaya çıktı. Birçok para piyasası fonu %4'ten fazla faiz ödüyor. Schwab'ın “süpürme” hesapları ise sadece %0,45 mevduat faizi teklif ediyor.

Müşterilerin süpürme hesapları üzerinden ne kadar para kazanabilecekleri soru işaret olarak kalsa da Schwab yönetimi yatırımcıların daha kârlı tercihlere yöneldiğini kabul ediyor.

Schwab, yıllık raporunda, "2022'de hızla artan kısa vadeli faiz oranlarının bir sonucu olarak, şirket, müşterilerin belirli nakit bakiyelerini daha yüksek getirili alternatiflere taşıma hızında bir artış gördü. Bu çıkışlar devam ettikçe, talepler mevcut bakiyeleri geride bıraktı ve yatırım portföylerimizdeki vadeli varlıklardan ve ödemeler nakit üretildi” ifadelerine yer veriliyor.

Bettinger ve Schwab yaptıkları açıklamada, "müşteri mevduatlarının hareket edebileceğini, ancak firmadan ayrılmadıklarını" ifadelerine ekledi.

FHLB’den borç isteme konusu

Schwab likidite boşluğunu doldurmak amacıyla aracı kurumun bankacılık birimleri üzerinden 2022’nin sonuna kadar FHLB sisteminden 12,4 milyar dolar kredi aldı. Firmanın 68,6 milyar dolar borç alma kapasitesi bulunuyordu.

Mali raporlar Schwab’ın bu yıl da FHLB’den ek 13 milyar dolarlık borç aldığını gösteriyor. Analistler, Barclays Plc ve Morningstar'ın son haftalarda Schwab hisseleri için fiyat hedeflerini düşürmesiyle bu faktörler arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

Ancak Bettinger ve Schwab firmanın köklü geçmişine ve muhafazakar yatırım planlarına dikkat çekiyor ve 50 yıl olduğu gibi yine müşterilerine yol göstermeye devam edeceklerini belirtiyor.

Firmanın tepe yöneticileri geçen hafta yayınladıkları açıklamada, "Müşteri merkezli yaklaşımımıza, işimizin performansına ve şirketimizin uzun vadeli istikrarına güvenmeye devam ediyoruz. Diğer bankalardan farklıyız” ifadelerine yer verdi.

ABD bankalarını çevreleyen 1,7 trilyon dolarlık gizli tehlike

 

Bankacılık krizinin kazananı büyük bankalar

 

Goldman Sachs: Hisse senetlerinden 1,1 trilyon dolar çıkış olacak

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/7-trilyon-dolarlik-schwab-imparatorlugu-catirdiyor/1730543