FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finlandiya tekrar dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayınlanan ‘2023 Dünya Mutluluk Raporu’nda Baltık ülkesi zirvedeki yerini korudu. Raporda yer alan ülkeler gelir, zihinsel ve fiziksel sağlık ve toplumsal cömertlik gibi faktörleri ölçüyor.
Raporda "Finlandiya, üst üste altıncı yıl boyunca, diğer tüm ülkelerin önemli ölçüde önünde olan bir puanla en üst sırada yer almaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Business Finland’ın Kıdemli Direktörü Heli Jimenez, Finlandiya’nın mutluluğunun ardında herkesçe gizlenen milli bir sır olmadığına dikkat çekiyor. Jimenez’e göre mutluluk “aksine öğrenilebilmesi mümkün bir beceri".
CNBC’nin haberine göre Finlandiya bu düşünceyi kanıtlamak ve ülkedeki felsefe ve yaşam dengesini paylaşmak adına ülkeye dört günlük ücretsiz “masterclass” gezi turları düzenleniyor.
Mutluluğun ‘masterclassı’
Finlandiya'nın ilk "Mutluluk Masterclass'ı", 12-15 Haziran tarihleri arasında Finlandiya'nın güneyinde göl kenarındaki lüks bir dinlenme tesisi olan Kuru Resort'ta düzenlenecek.
Visit Finland'a göre, "uzman antrenörler" dört gün içinde dört tema üzerinden eğitimler verecek:
doğa ve yaşam tarzı
sağlık ve denge
tasarım ve "gündelik yaşam”
gıda ve refah
Ücretsiz eğitime kimler katılabiliyor?
Finlandiya’nın Mutluluk Masterclass’ına sadece 10 kişi katılabilecek. Seçilenlerin ders masrafları, seyahat harcamaları karşılanacak.
Masterclass'a katılmak için başvurular bugünden 2 Nisan'a kadar açık. İlgilenenlerinse bir form doldurmaları ve neden "gizlice Finli olabileceğini" gösteren bir sosyal medya challenge’ını tamamlaması gerekiyor.
Ülkenin turizm otoritesi Visit Finland'a göre, şahsen katılmak üzere seçilmeyenlerin "endişelenmesine gerek yok." Masterclass'ın bu yaz internet üzerinden de yayınlanacak.
Finlandiya neden bu kadar mutlu?
Jimenez, Finlilerin neden bu kadar mutlu olduklarının sık sık sorulduğunu söyledi. Ona göre mutlulukları doğayla iç içe ve ayakları yere basan yaşam tarzlarından kaynaklanıyor.
Müşteri geri bildirim şirketi HappyOrNot'un Finlandiyalı CEO'su Miika Makitalo da aynı fikirde. Makitalo "İş-yaşam dengemizi destekliyoruz, toplumumuza inanıyoruz ve doğaya olan yakınlığımızdan faydalanmak için zaman ayırıyoruz" dedi.
Ancak CEO "sisu" kavramının da önemli bir rol oynadığını da söyledi. Makitalo, "Finlilerin 'sisu' adı verilen bir felsefesi var, azim, esneklik ve sorunları kendi kapsamı içerisinde tutma fikirlerinin bir birleşimi. Sisu, ulusal karakterimizi tanımlar. ABD’lier için ‘Amerikan Rüyası’ ne ise Finliler içinde bu şekilde tanınabilir ve herkesçe kabul edilmiş bir kavramdır” dedi.
Kelimenin başka bir dilde karşılığı olmadığını belirten CEO, kabaca kişinin kendi sınırlarını zorlaması ve görünüşte aşılmaz zorluklara doğrudan yaklaşması anlamına geldiğini sözlerine ekledi:
"Bu felsefe kesinlikle ulusal mutluluğumuzu ve amaç duygumuzu destekliyor. Moralimizi yüksek tutuyor."
Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu: İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri...
Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?
2022'de mutlu olanların oranı artış gösterdi