Yazdır

Dünyanın en zengin 25 ailesi

Tarih: 20 Şubat 2023 - 12:03

Dünyanın en zengin ailelerinin serveti geçen yıl düşüşteydi. Ancak dünyanın en zengini hâlâ ABD’li perakende zinciri Walmart’ın kurucusu Walton ailesi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılındaki yüksek enflasyon ortamı dünyanın en zenginlerini de vurdu. Ancak dördüncü kez üst üste dünyanın en zengini olan Walton ailesi zirvedeki yerini korudu. Toplam serveti 224,5 milyar dolar olan aile dünyaca ünlü ABD’li perakende zinciri Walmart’ın kurucusu. Walton ailesinin varlıkları 13 aydan kısa bir süre öncesine göre 14 milyar dolar geriledi. ABD’de yükselen enflasyon ülkedeki tüketimi azalttı ve Walmart’ın kâr marjları da düştü.

Serveti düşen tek imparatorluk Walton ailesi değil. Bloomberg’ün haberine göre dünyanın en zengin 25 ailesinin serveti 1,5 trilyon dolar ediyor. Bu rakam bir yıl öncesine göre 143 milyar dolarlık bir düşüşü işaret ediyor.

Zengin ailelerin çoğunluğu servetlerini Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da bulunan şirketlerden elde ediyor. Haberde yer alan liste birinci jenerasyon milyarderleri dışarıda tutuyor ve kesinliğe sahip değil. Zira Rockefeller ailesi gibi serveti çok fazla dağılan ailelerin varlıklarını takip etmek neredeyse imkansız.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022’nin yüksek enflasyonlu piyasa ortamından çok az sayıda aile büyük zararlar kaydetmeden kurtulabildi. Mal fiyatlarındaki artış dev şirketlerin satışlarını düşürürken bir yandan da servetlerin değerinin azalmasına sebep oldu.

Kozmetik devi Estee Lauder'ın arkasındaki Lauder ailesinin serveti üçte bir oranında azaldı. Bira üreticisi AB InBev'in arkasındaki Belçikalı klan, Fransız Dassault ailesi ve Cox medya hanedanı servetlerinin dörtte birinden fazlasını kaybetti.

Yine de birkaç asırlık bu hanedanlar, resesyonları, piyasa şoklarını ve savaşları geçerek ayakta kalabildi. Çoklu aile yatırım ofisi Cresset’in kurucularından Eric Becker, “Savaşta veya Büyük Buhran’da hayatta kalmak gibi şeyler belirli becerileri ve uygulamaları aşılar” dedi. Becker bu ailelerin ‘zihinsel dayanıklılığı’ ve ‘hayatta kalma yeteneği’ olduğunu vurguluyor.

Walton ailesi son yıllarda servetlerini çeşitlendirmemiş olsaydı son krizlerin faturası iki katına çıkabilirdi. Bugün Walton ailesinin servetinin yaklaşık dörtte biri perakende zincirinin dışında risk sermayesi, gayrimenkul ve endeks fonlarında tutuluyor.

BMO Private Bank’in İşletme Sahipleri Stratejisti Paul Majeruz, “Çeşitlendirme, neredeyse dünya çağında ultra yüksek net servete sahip ailelerin haklı olarak odaklandığı stratejilerden biridir” açıklamasında bulundu.

Emtia piyasasındaki değişkenlik bazı aileler için müjdeli bir haberdi. Cargill ve MacMillan ailelerinin yağ ve et şirketlerinden elde ettikleri gelirler 2022 mali yılında %23 arttı ve 165 milyar dolara yükseldi. Aileler servetlerine 13,6 milyar dolar ekledi. Yükselen enerji fiyatlarıyla birlikte Suudiler ve rafineri ve boru hattı devi Koch Industries’in sahibi Koch ailesi milyarlarca dolar kazandı.

Geçen yıl halka açık olmayan işletmelere sahip şirketler halka açık piyasalarda işlem gören işletmelere göre ortalamada daha iyi performans gösterdi. Yatırımcı kaygılarından korunaklı olan ve strateji ve kaynakları konusunda daha esnek olan özel şirketler dünyanın en zengin ailelerinin yarısı tarafından tercih ediliyor. Habere göre bu şirketlerin paylarının gizli tutulmasının bir nedeni de bu.

Haberde örnek olarak Chicagolu Mills ailesi gösteriliyor. Elli yıl önce Mills ailesinin firması Medline’ın CEO’su Charles Mills daha sonra ‘büyük bir yanlış adım’ olarak tanımladığı bir hamleyle tıbbi ürünler işletmesini halka arz etti. Aile sonunda tüm hisseleri geri satın aldı ve şirketi listeden çıkardı. Mills ailesi bir zamanlar değerlemeleri düşünülemez seviyelere yükselen şirketin hisselerinin %79’unu 32 milyar dolarlık bir anlaşmayla özel sermaye şirketlerine satmayı kabul etti. Aile hisselerinin bir kısmını tutuyor ve işletmeye devam ediyor ancak artık nakit bolluğuna sahipler.

Cresset’ten Becker konuyla ilgili açıklamasında, “En başarılı ailelerden bazıları, bu tür zamanlar için rezervler oluşturdular, böylece piyasalarda düşüşler gördüklerinde olup bitenlerden yararlanabilirler. Bir ila iki yıl içinde, yeni bir zenginlik seviyesi yaratabilirler” ifadelerine yer verdi.

Haberde dünyanın en zengin aileleri şöyle sıralanıyor:

1. Walton ailesi
224,5 milyar dolarlık serveti olan 3. neslindeki aile 573 milyar dolarlık 10.500 birimi olan perakende zinciri Walmart’ın kurucusu. Aile Walmart’ın %47 hissesini elinde bulunduruyor.

2. Mars ailesi
160 milyar dolarlık serveti olan aile bu serveti şekerlemeler ve evcil hayvan ürünleri satışından kazandı. 5. neslindeki aile dünyaca ünlü M&M, Snickers ve Milky Way gibi şekerlemeleri üreten Mars firmasının kurucusu ve şirketin hisselerinin tamamı aileye ait.

3. Koch ailesi
128,8 milyar dolarlık imparatorluk kardeşler Frederich, Charles, David ve William’ın babaları Fred’in petrol firmasının miras kavgası üzerinden doğdu. 1980’lerin başında şirketin kontrolü konusundaki anlaşmazlıklar sonucu William ve Frederich şirketten ayrıldı. Daha sonra Koch Industries’e dönüşen holdingin yıllık geliri 125 milyar dolar. 3. nesil aile servetinin bir kısmını 1888 Management üzerinden yönetiyor.

4. Suud ailesi
105 milyar dolarlık 90 yaşındaki aile Suudi Arabistan monarşisinin başında. Aile serveti küresel petrol rezervlerinin büyük bir kısmını barındıran topraklarına dayanıyor. 105 milyar dolar Kraliyet Divanı’nda son 50 yılda kraliyet ailesi üyelerine ödenen miktarın hesaplanmasıyla ortaya koyulmuş. Ancak 15 binin üzerinde üyesi olan 3. nesil ailenin kontrol ettiği toplam servet bu rakamın çok ötesinde olabilir. Kraliyet ailesinin yönetiminde olan varlık fonu PIF’in yönetimi altında 620 milyar dolarlık varlık bulunuyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kişisel kontrolünde olan varlıklar 1 milyar doları aşıyor. Aile ayrıca geçtiğimiz yıllarda Cemal Kaşıkçı suikastındaki sorumluluğu nedeniyle de tartışmaların odağında.

5. Hermes ailesi
94,6 milyar dolarlık servete sahip 6. nesil Fransız aile lüks ürünler üreticisi Hermes firmasının sahibi.

6. Ambani ailesi
84,6 milyar dolarlık serveti bulunan Hindistanlı 3. nesil Ambani ailesi sanayi devi Reliance Industries’in yöneticisi. Mumbay merkezli holding dünyanın en büyük petrol rafinerisi kompleksine sahip olmasıyla biliniyor. Ailenin başındaki Mukesh Ambani 27 katlı malikanesiyle dünyanın en pahalı evine sahip.

7. Wetheimer ailesi
79 milyar dolarlık serveti bulunan 3. nesil Fransız aile lüks ürünleri şirketi Chanel’in sahibi.

8. Cargill, MacMillan klanı
65,2 milyar dolarlık serveti bulunan 7. nesil klan geçen yıl mayıs ayına kadar 165 milyar dolar gelir elde eden gıda ve tarım devi Cargill firmasının sahibi.

9. Thomson ailesi
53,9 milyar dolarlık 3. nesil aile dünyaca ünlü haber ajansı Thomson Reuters’ın kurucusu. Şirketin üçte iki hissesini elinde bulunduran aile aynı zamanda Kanada’nın en zengini. Reuters geçen yıl 6,3 milyar dolar gelir elde etti.

10. Hoffman, Oeri klanı
45,1 milyar dolarlık servete sahip 5. nesil klan İsviçreli ilaç şirketi Roche’nin kurucusu.

11. Albrecht ailesi (41,4 milyar dolar)
12. Johnson ailesi (40,2 milyar dolar)
13. Ferrero ailesi (37,1 milyar dolar)
14. Boehringer, Von Baumbach klanı (36,6 milyar dolar)
15. Hartono ailesi (36,3 milyar dolar)
16. Quandt ailesi (36 milyar dolar)
17. Pritzker ailesi (34,6 milyar dolar)
18. Lauder ailesi (32,7 milyar dolar)
19. Duncan ailesi (30,1 milyar dolar)
20. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius klanı (29,9 milyar dolar)
21. Kwok ailesi (29,2 milyar dolar)
22. Dassault ailesi (28,5 milyar dolar)
23. Cox ailesi (28,3 milyar dolar)
24. Mistry ailesi (27,4 milyar dolar)
25. Mills ailesi (26,2 milyar dolar)

ABD milyonerlerini kaybediyor

 

'Dolar, tüm para birimlerine karşı değer kazanacak'

 

Tesco Bank satışa hazırlanıyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunyanin-en-zengin-25-ailesi/1722781