FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Milyarder Charlie Munger hepimizin daha mutlu olması gerektiğini düşünüyor. Dünyanın yaşayan en büyük borsa yatırımcısı olarak gösterilen milyarder Warren Buffett’ın yakın dostu ve uzun süreli yatırım partneri olan Munger insanların neden sahip olduklarıyla mutlu olamadığına anlam veremediğini söyledi. Ünlü milyarder tarih boyunca yaşanan zorlu dönemlerle bugünü karşılaştırdı.
CNBC’nin haberine göre Munger, yöneticisi olduğu yayın organı olan Daily Journal’da gerçekleştirdiği yıllık toplantısında, “İnsanlar gidişatın çok daha zorlu olduğu dönemlere göre daha az mutlular” ifadelerine yer verdi.
98 yaşındaki milyarder 1930’larda Amerikalıların her konuda mücadele içerisinde olduğu bir dönemde büyüdüğünü söyledi. Munger, “Benim yaşımdaki biri için ilginç bir durum. Zira zorlukların inanılmaz bir noktaya ulaştığı Büyük Buhran dönemini yaşadım” açıklamasında bulundu.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Munger, yıllık toplantı sırasında, kıskançlığın çok fazla insan için itici bir faktör olduğundan şikayet etti. 1800'lerin başından öncesine de işaret eden milyarder "Hayat oldukça acımasız, kısa, sınırlı ve sahip olduğunuz tek şeydi. Matbaa yoktu, klima yoktu, modern ilaçlar yoktu” dedi.
Munger'in günümüz dünyasında yaygın bir şekilde hissedilen para konularındaki kıskançlık duygusu üzerinde düşüncelerinde haklılık payı olabilir: Son dönemde yapılan çalışmalar, insanların yaklaşık %75'inin bir başkasını kıskandığını gösteriyor. Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya siteleri, kıskançlık veya imrenme duygularının yayılmasında özellikle etkili.
Toplantıda Munger, dünyadaki yaşam kalitesinin son bir veya iki yüzyılda çarpıcı bir şekilde arttığını savunan Harvardlı psikolog Steven Pinker'ın çalışmalarına işaret ediyor. Munger, Pinker’ın çalışmasında yer alan daha uzun yaşam beklentileri ve küresel yoksulluğun azalması gibi kanıtlara atıfta bulundu.
Milyarderin asıl hedefi vergiler
Pinker'ın çalışmalarının eleştirmenleri ise araştırmacının görüşlerinin aşırı basitleştirilmiş ve modern yaşamın olumsuz yönlerinden uzak olduğunu söylüyor. Zira artmakta olan servet eşitsizliği, şiddet ve siyasi istikrarsızlık gibi kavramlar insanların acı çekmesine neden olabilecek faktörler arasında sıralanıyor.
2019'da Munger, servet ve gelir eşitsizliğinin etkilerini küçümsemiş ve "bunun hakkında çığlık atan politikacıların ahmak olduğunu" iddia etmişti.
ABD’de Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren gibi bazı politikacılar, son yıllarda ultra zenginlerin vergilerinin artırılması yönünde çağrılarda bulundu. Tahmini serveti 2,2 milyar dolar olan Munger da muhtemelen bu vergi artışlarına tabi olacak.
Ünlü milyarder geçmişte zenginlere uygulanabilecek yüksek vergiler konusuna muhalif açıklamalarda bulunmuştu. Milyarder geçen yıl yaptığı bir açıklamada eşitsizliğin bir kısmının serbest piyasa ekonomilerinin bir gerekliliği olduğunu savunmuştu. Munger, Daily Journal'ın bu yılki yıllık toplantısında, çoğu insanın servet eşitsizliği konusundaki endişelerinin ve aşırı zenginlere yönelik eleştirilerinin kıskançlık tarafından "motive edildiğini" ekledi.
Munger, "Her şey yaklaşık %600 oranında daha iyiye gitse de birçok insanın çok mutsuz olduğu ve istismar edildiğini hissettiği gerçeğini değiştiremem. Zira her zaman daha fazlasına sahip olan insanlar olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor
Milyarderler paralarını nerede saklıyor?
Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault kim?