FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın agresif sıkı para politikasıyla birlikte mortgage faizleri de yükseldi. Faiz oranlarındaki bu artış ev satın alma koşullarını bir neslin en kötü seviyesine getirdi.
Bloomberg’ün haberine göre, ABD’deki Michigan Üniversitesi’nin kasım ayı tüketici eğilimleri anketine göre her beş tüketiciden dördü ev alabilme şartlarını kötü olarak tanımlıyor. Söz konusu oran 1978’den bu yana bir rekoru işaret ediyor. Cuma günü açılan rakamlara göre koşullardaki bu rekor kötüleşmeyi yüksek faiz oranlarına bağlayan kişilerin sayısı son 40 yılın en yüksek seviyesinde.
Daha yüksek borçlanma maliyetlerine özellikle daha duyarlı olan konut piyasası FED’in ekonomi genelindeki talebi azaltmak ve yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından bu yana çöküyor. ABD’de mortgage faiz oranları son yirmi yılın en yüksek seviyesinde geziniyor. Geçtiğimiz hafta itibariyle oranlar %7’nin üzerindeydi.
Michigan Üniversitesi’nin araştırmasındaki bir diğer gösterge de konut fiyatlarına bağlı olarak da ev satın alma koşullarının kasım ayında düştüğünü gösterdi. Fiyatlar bu yılın başlarına göre bir miktar toparlanmış olsa da hala negatif bölgenin derinliklerinde ve 2020’nin ortalarında görülen zirvenin çok altında kalıyor.
Yüksek faizler sadece konut piyasasında etki oluşturmuyor. Dayanıklı ev eşyaları için de satın alma koşulları ekim ayındaki artışın ardından bu ay düşüş gösterdi. Artan borçlanma maliyetleri nedeniyle motorlu taşıt satın alma koşullarının kötüleştiğini söyleyen tüketicilerin payı 1982’den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
Michigan Üniversitesi'nin araştırmasında ana tüketici duyarlılığı göstergesi dört ayın en düşük seviyesine gerilese de kasım ayı enflasyon beklentileri ise yükseldi.
2008’deki emlak krizi tekrarlanır mı?
ABD’de içerisinde bulunduğumuz dönemde 2008 çöküşüne göre daha az mortgage başvurusu yapılıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre talepteki bu hızlı geri çekilme konut piyasasına ilişkin balon söylentilerini de beraberinde getiriyor.
Ancak FED Başkanı Jerome Powell son para politikası toplantısında bir emlak krizinden bahsetmek için şartların uygun olmadığını açıklamıştı. Powell, “Finansal istikrar açısından bakıldığında, bu döngüde 2008 Finansal Krizi’nden önce gördüğümüz zayıf sigortalama kredisi türlerini görmedik. Konut kredisi, borç verenler tarafından çok daha dikkatli bir şekilde yönetildi. Şu an içerisinde bulunduğumuz durum çok farklı. Finansal istikrar sorunları veya potansiyeli görünmüyor. Ancak konut piyasasının politikalarımızda çok büyük bir etkisi olduğunu kabul ediyoruz” ifadelerine yermişti.
Konut fiyatları dünyada düşüyor... Türkiye'de yükseliyor!
Çin'de emlâk krizi devam ediyor
Waller: Enflasyon ile mücadelede yumuşama olmamalı