FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İtalya’nın yeni hükümeti zorlu bir sınavdan geçmeye hazırlanıyor. Başbakan Giorgia Meloni ve ekibi Avrupa’nın derin bir resesyona hazırlandığı bir dönemde ekonomiyi ayakta tutmaya çalışacak.
Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisi söz konusu sınavda tek başına değil. Yükselen enflasyon, enerji krizi ve Euro Bölgesi’nde 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan politika faizleri tüm Avrupa ülkelerini etkiliyor. Bununla birlikte, ülkenin devasa borç yükü ve henüz yeni seçilen hükümeti İtalya’yı Avrupa için daha geniş ekonomik istikrarı için sorunu haline getiriyor.
Barron’s’un haberine göre, 2021 yılı itibariyle İtalya’nın borcunun gayrisafi yurtiçi hasılasına oranı %150,8’i buldu. Akdeniz ülkesi bu oranla Euro Bölgesi devletleri arasında Yunanistan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor ve dünyanın en büyük borçlu ülkelerinden birisi konumunda.
Başbakan Meloni, mecliste yaptığı ilk konuşmasında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son faiz artışlarını eleştirmişti ve bu artışların bankanın kredisini düşürebileceğini sözlerine eklemişti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ECB geçtiğimiz ay politika faizlerini 75 baz puan artırdı ve gelecek aylarda yeni faiz artışlarının da sinyallerini verdi.
Melon ayrıca ECB’nin tahvil alım programını 1 Temmuz itibariyle sona erdirme hamlesini de kınadı. İtalya Başbakanı kararın yüksek kamu borcu olan üye devletler için sorunları artırdığını söyledi. Meloni’nin sözünü ettiği borçlu devlet arasında İtalya da bulunuyor.
İtalya'nın yeni hükümeti şu anda, enflasyonla mücadele etmek ve enerji krizi sırasında hane halklarını ve işletmeleri desteklemek için yakın vadede 9 milyar euronun üzerinde ve 2023'te yaklaşık 23 milyar euroya ulaşacak ek maliyet yükü getiren bir harcama paketi üzerinde çalışıyor. Ancak bu paket aynı zamanda kamu borçlanmasının da artması anlamına gelecek.
Standard Chartered Ekonomisti Christopher Graham, Euro Bölgesi ekonomisinin bu kış yüksek enerji fiyatları ve ECB sıkılaştırma politikaları nedeniyle düşük yoğunluklu bir resesyona girmesini bekliyor. Ancak daha ciddi bir gerilemeye yol açabilecek üç faktör görüyor: soğuk bir kış, emtialara olan talebi etkileyecek güçlü bir Çin toparlanması ve İtalyan tahvil getirilerinin "patlaması".
Graham konuyla ilgili açıklamasında, “ECB para politikasını sıkılaştırdıkça, özellikle İtalya olmak üzere bazı ülkelerin borçlanma maliyetlerinin ciddi bir baskı altına girme olasılığı artıyor ve ülkeleri mali destek paketlerini yeniden değerlendirilmeye zorluyor" ifadelerine yer verdi.
Meloni üzerindeki baskı, İtalya ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde büyümesiyle bir miktar hafifledi. GSYİH çeyrek boyunca %0,5 artarak Euro Bölgesi'nin %0,2'lik yükselişini ve Almanya'nın %0,3'lük yükselişini geride bıraktı.
İtalya borsaları korkutucu
Bununla birlikte, söz konusun büyümenin geçici olduğunun kanıtlanması da muhtemel. UniCredit Bank Baş Ekonomisti Loredana Federico, “Yılın başında teknik bir resesyonun meydana gelmesini beklemeye devam ediyoruz. İtalya Avrupa'daki enerji krizinin etkilerine karşı özellikle savunmasız kalıyor” açıklamasında bulundu.
Bu kırılganlık, ekim ayı enflasyon verileriyle açıkça ortaya kondu. İtalya'nın enflasyonu yıllık %12,8'e yükselirken, enerji fiyatları şaşırtıcı bir şekilde %73 arttı.
Barron’s’un haberine göre büyük ölçüde kaçınılmaz olarak görülen bir resesyon süresince İtalyan hisse senetlerinden kaçmak çoğunlukla iyi bir seçenek olarak belirtiliyor. Bununla birlikte, daha dayanıklı şirketlerden birkaçı daha iyi performans göstermeye devam edebilir. İtalya'nın FTSE MIB Endeksi’ndeki 40 şirketten sadece altısı bu yıl pozitif bölgede kalabildi.
İtalya enerji krizinin etkilerini hafifletmeyi planlıyor
Avrupa borsaları negatif açıldı
Fransa Merkez Bankası son çeyrekte hafif büyüme bekliyor