FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Nobel Ödüllü İktisatçı Myron Scholes yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) uzun süreli yüksek faiz oranlarına ve olası bir resesyona hazır olması gerektiğini söyledi. Barron’s’un haberine göre Opsiyon fiyatlamalarının babalarından biri olarak bilinen Scholes, “Reel faizler hâlâ negatif. FED faizler pozitif olana kadar faizleri artırmaya devam etmek zorunda kalacak” ifadelerine yer verdi.
81 yaşındaki tecrübeli iktisatçı Çarşamba günü kendisinin de baş yatırım sorumlusu olduğu Janus Henderson Investors’ın sponsor olduğu bir internet seminerine katıldı. Scholes Fisher Black’le birlikte kaleme aldığı 1973 tarihli “Opsiyon Fiyatlamaları ve Kurumsal Yükümlülükler” isimli makalesiyle 1997 yılında Nobel Ödülü aldı.
Scholes, FED Başkanı Paul Volcker'ın 1980'de yıllık %14'e ulaşan ABD enflasyonunun bastırması için "oldukça uzun bir zaman" uğraşıldığını hatırlattı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu dönemde enflasyon ancak üç yıl sonra %3,2’ye gerilemişti. FED faizleri ise 1980’ler boyunca %5’in üzerinde kalmıştı.
ABD Merkez Bankası’nın şu anki başkanı Jerome Powell ise Volcker’in karşılaşmadığı bir sorunla mücadele ediyor. Ekonomi dünyanın dört bir tarafında yavaşlamaya devam etse de emtia fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle sürekli yükseliyor. Petrol fiyatları pandemi öncesi seviyelere göre %50 daha artarken, bakır fiyatları ise yine pandemi öncesine göre %30 yüksek seyrediyor.
Güçlü ABD istihdamı ücretler konusunda baskıları devam ettirerek enflasyonu destekliyor. Scholes, FED ve diğer merkez bankalarının "hâlâ bütçe açığı harcamalarını bir çek defteri gibi kullanan hükümetlere karşı savaştığını" da sözlerine ekledi. Nobel ödüllü iktisatçıya göre tüm bu gelişmeler “ekonomide yumuşak bir inişe göre çok daha sert bir iniş olasılığına” katkıda bulunuyor.
Scholes uzun vadede ise daha iyimser bir bakış açısı benimsiyor: “Bir kriz inovasyon için gerçekten harikadır. Şoklar değişim fırsatı yaratır.” Nobel ödüllü iktisatçı krizlerin hüküm sürdüğü 1970’lerde Şikago Ticaret Borsası halka açık işlem ticaretine başladı ve 1974 yılında Vanguard öncülüğünde endeks fonları doğdu.
Ünlü iktisatçı bir sonraki dalgada ise yatırım tekliflerinin ve stratejilerinin kişiselleştirilmesi için yapay zekanın kullanılacağını tahmin ediyor. Scholes, “Tüm finansal işlemler bugünkü dikey olan sistemden merkezi olmayan yatay bir dünyaya taşınacak. Asıl sorunsa, yeni müşterilerin odaklandığı değerlere uygun güvenin nasıl yaratılacağıdır” ifadelerine yer verdi.
Gelecek Bitcoin'de değil blockchain'de
Scholes Bitcoin’i bir finansal araç olarak görmüyor: “ Fiyatları 70 bin dolardan 19 bin dolara kadar gerileyen bir varlıktan değer deposu elde edemezsiniz.” Ancak Nobel ödüllü iktisatçı blockchain teknolojilerinin geleceği hakkında heyecanlı olduğunu da sözlerine ekledi.
“Blockchain gerçekten veri depolamanın geleceğidir. Zira sadece son işlemi değil, işlemlerin sırasını da görmenizi sağlar.”
Ünlü iktisatçıya göre işlem sırasına erişilebilmesi piyasaların daha verimli hale gelmesini de sağlayabilir. 50 yıl önceki yönteme göre opsiyon fiyatlarının elde edilmesi sırasında oluşan volatiliteye karşı blockchain teknoloji yardımcı olabilir.
Nobel ödüllü iktisatçı: FED enflasyon için gerekeni yaptı
Bankalar ve finansal krizlerle ilgili araştırma Nobel Ödülü aldı
Cook: Fed'in faiz artışları sürmeli