FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çocuklar okula geri dönmeye hazırlanırken, finans konusuna gelindiğinde yetişkinler için de temel bilgilere geri dönme zamanı gelmiş olabilir. Yüksek enflasyon ortamı ve piyasalardaki belirsizlik, para yönetimi konusunun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. CNBC Kıdemli Bireysel Finans Uzmanı Sharon Epperson hane halklarının mali durumunu tanıması ve finansal hedeflerine ulaşabilmesi için 7 önemli adıma işaret ediyor:
1. Kişisel enflasyon oranınızı bulun
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de temmuz ayı enflasyonu aylık bazda sabit kalsa da yıllık bazda fiyatlar son 40 yılın en yüksek seviyelerinde kalmayı sürdürüyor. Ancak elbette hiçbir hane halkı aynı şeyler için aynı parayı harcamıyor.
Epperson hane halklarına faturalarını ve banka sliplerini toplamalarını ve gıda, emlak, yakıt, eğlence, kıyafet, eğitim ve diğer harcama kalemlerinde son 12 ayda ne kadar harcama yaptıklarını öğrenmelerini öğütlüyor. Hane halklarının bir sonraki adımda yapmaları gereken şeyse kişisel enflasyon oranlarını bulmak:
Geçen aya ait aylık harcamalarınızı ve bir yıl önce aynı mal ve hizmetler için harcadığınız tutarı toplayın.
Temmuz 2021 için toplam harcamanızı Temmuz 2022'den çıkarın.
Bu farkı Temmuz 2021 için aylık harcamalarınıza bölün.
Bu denklemin sonucu kişisel enflasyon oranınızdır.
Epperson’a göre bulunan bu oranla hükümetin açıkladığı enflasyon oranı arasındaki fark önemli değil. Zira asıl konu bireylerin ne kadar harcadığı ve hangi kalemleri azaltabileceği ile alakalı. Kişisel enflasyonun hesaplanması harcamaların kontrol altına alınabilmesine imkan sağlıyor.
2. Yaşam tarzı değişiminden kaçının
Düşük miktarda bir zam almış veya daha fazla para kazandıran yeni bir işe geçmiş olabilirsiniz. Artan gelirlerle birlikte haftanın çoğu gecesi dışarıya çıkmak istiyor da olabilirsiniz. Ancak dışarıda yemek veya bu tür isteğe bağlı harcamaların maliyetleri ‘yaşam tarzı değişimi’ olarak bilinen bir fenomenin gerçekleşmesi anlamına gelir. Epperson yaşam tarzı maliyetlerinin gelirlerden hızlı artmasının hane halklarını zor durumda bırakabileceği konusunda uyarıyor. Bu sebepten mağdur olan bireylerin üyeliklerini, aboneliklerini ve hatta seyahat masraflarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.
3. Tek kredi kartı kullanın
Bireylerin harcamalarını daha iyi idare edebilmesi için organize olması gerekiyor. Finans uzmanına göre tüm işlemlerinizi tek bir yerde tutarsanız, harcamalarınızı daha iyi takip etmeniz de daha kolay olacaktır. Epperson alışverişte hızlıca kullanmak veya internet alışverişi yapmak için cüzdanda tek bir kredi kartı bulundurulmasını tavsiye ediyor. Dijital cüzdan kullananlarınsa satın alma işlemlerinde aynı kartı kullanması tavsiyeler arasında
4. Kartlarınıza limitler ve uyarılar belirleyin
Bir kredi kartındaki satın alma limiti günde birkaç yüz ila birkaç bin dolar arasında değişebilir. Bu sınırları genellikle bankalar belirler. Ancak finans uzmanı harcama kararlarında yardımcı olacağını düşünen bireylerin bu sınırları belirlemek isteyebileceğini belirtiyor. Ayrıca bazı kredi kartları kullanıcılarına kendi harcama limitlerini belirleme imkanı sağlıyor. Belirli bir tutarın üzerinde bir satın alma işlemi yapıldığında bilgilendirilmek için e-posta, kısa mesaj ve bildirimlere kaydolma seçenekleri de mevcut.
Harcamalarınızı sınırlamak, enflasyon döneminde temel mal ve hizmetlerdeki maliyetler yükselirken akıllıca bir yöntem olabilir. Bu adım belirsizliğin hakim olduğu ekonomi ve yatırım ortamıyla başa çıkmanın en temel yollarından biri niteliğinde.
5. Hisse senedi, tahvil ve nakit karışımından oluşan bir portföy oluşturun
Epperson hisse senedi, tahvil ve nakit yatırımlarına aynı anda sahip olmayı öneriyor. Zira yaşam giderlerini karşılamak için nakit rezervlerinde yeterli bir acil durum fonu biriktirmek kritik öneme sahiptir. Finans uzmanı bunun için en az üç aylık giderlerin biriktirilmesiyle başlanmasını öneriyor. Epperson ayrıca uzun vadeli tasarrufların enflasyona ayak uydurduğundan emin olmak için hisse senedi ve tahvil yatırımlarımın bir karışımına (yatırım fonları veya ETF’ler) sahip olunması gerektiğini belirtiyor:
“Paranızın büyüyebilmesi ve gelecekte rahatça yaşayabilmeniz için almak istediğiniz risk miktarı ile almanız gereken risk miktarı arasında uygun bir birleşime ihtiyacınız vardır. Hisse senetleri ve tahvillerin bir karışımına yatırım yapan ve emekliliğinize veya başka bir "hedef" tarihine yaklaştıkça otomatik olarak daha az riskli yatırımlara doğru yeniden dengelenen bir hedef tarih fonu düşünün.”
6. İnternet üzerinden yatırım araçlarını inceleyin
Yatırımın bazı temellerini anlamanıza yardımcı olması için büyük aracı kurumların yanı sıra kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından sunulan internet yatırım araçlarına da başvurabilirsiniz. Epperson’a göre uygulayabileceğiniz bir yöntem de işyerinizde emeklilik planı konusunda bir temsilciyle konuşmak. Eğer varsa, işyeriniz tarafından sunulan yatırımlardan tam olarak nasıl yararlanabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz.
7. Bir mali danışmanla görüşün
Mali danışmanlar piyasalardaki volatilite döneminin atlatılması konusunda ve finansal hedeflerinizde size yardımcı olabilir. Finans uzmanına göre mali danışmanlar yatırımlarınızı farklı varlık türevlerine bölüştürerek doğru yatırım stratejisini oluşturmanızı sağlayabilirler. Mali danışmanlarla yapacağınız ilk toplantı ücretsiz olacaktır. İhtiyaçlarınıza uygun ve güvendiğiniz bir mali danışman bulabilmek için birkaç kişi ile görüşebilirsiniz.
Enflasyon en çok bekarları vuruyor
Enflasyona rağmen premium ürünlere talep artıyor