FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa’nın birçok havalimanında yoğunlaşan kaos gün havayolu ulaşımını çekilmez bir hale getirdi. Bitmek bilmeyen kuyruklar, yaygınlaşan rötar ve iptaller, yolcu bagajları nedeniyle oluşan karmaşa havalimanlarında bu yılın sıradan bir görüntüsü haline geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bazı havalimanlarında uçaklar hareket edene kadar bilet satışlarının sınırlandırılması gibi sert hamlelerin yapıldığı da görülüyor.
Bloomberg International’ın haberine göre tüm bu tablo yaz boyunca tecrübe edilen seyahat cehenneminin sadece bir bölümü. Goldman Sachs destekli internet seyahat acentesi Hopper’ın yakın zamanda paylaştığı bir rapor havalimanlarının son durumunu gözler önüne serdi. Raporda Avrupa’nın en kötü 10 havalimanına dikkat çekildi. Bir süredir eleştirilerin hedefi olan Londra’nın ünlü Heathrow Havalimanı ise Hopper’ın listesinde 15. Sırada yer alıyor. Araştırmaya göre Heathrow Havalimanı’nda Temmuz ayının başından bu yana uçuşların %51’inde rötar gerçekleşmiş.
Hopper sözcüsü her ne kadar 15. sırada yer alsa da Heathrow Havalimanı ile ilişkili şu ifadelere yer verdi: "Hacim bazında, Londra Heathrow çoğu havalimanından çok daha büyüktür ve sıralamamız etkilenen insan sayısına değil, gecikme yüzdesine dayanmaktadır."
Hopper’ın araştırma verileri, havayolları ve seyahat teknolojisi şirketleri için önde gelen bir dijital uçuş verisi ve analitik sağlayıcısı olan Resmi Havacılık Rehberi (OAG) aracılığıyla derlenmiş. Araştırma yolcuların rezervasyon yaptıkları rotalarda herhangi bir aksaklıkla karşılaşma ihtimali konusunda bilgilendirme yapmayı amaçlıyor.
Araştırma Temmuz ayının ilk dokuz gününün ortalamasını baz alıyor. Diğer bir deyişle listenin ortalarında yer alan bazı havalimanları en kötü günlerinde listenin en dibine yerleşecek zayıf bir performansı göstermiş olabilir. Bu sebeple haberde söz konusu listenin mutlak veriler olarak alınmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ancak yine de listenin rötar ihtimalinin daha yüksek olduğu havalimanlarını içerdiği belirtiliyor.
İşte Avrupa’nın en kötü 10 havalimanı:
Brüksel Havalimanı (BRU)
Brüksel, Belçika
%72 rötar, %2,5 uçuş iptali
Frankfurt Uluslararası Havalimanı (FRA)
Frankfurt, Almanya
%68 rötar, %7,8 uçuş iptali
Eindhoven Havalimanı (EIN)
Eindhoven, Hollanda
%67 rötar, %1,8 uçuş iptali
Luton Havalimanı(LTN)
Londra, Birleşik Krallık
%66 rötar, %2,7 uçuş iptali
Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı (BUD)
Budapeşte, Macaristan
%65 rötar, %2,1 uçuş iptali
Lizbon Havalimanı (LIS)
Lizbon, Portekiz
%65 rötar, %4,8 uçuş iptali
Charles De Gaulle Havalimanı (CDG)
Paris, Fransa
%62 rötar, %3,1 uçuş iptali
Schiphol Havalimanı (AMS)
Amsterdam, Hollanda
%61 rötar, %5,2 uçuş iptali
Cote d'Azur Havalimanı(NCE)
Nice, Fransa
%60 rötar, %3,4 uçuş iptali
Gatwick Havalimanı(LGW)
Londra, Birleşik Krallık
%59 rötar, %1,4 uçuş iptali
Yaz tatilinde masrafları düşürmenin yolu
İyi bir tatil için 5 önemli ipucu
Almanya, ‘Türk işçi alımı’ kararını verdi!