FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları haftanın son gününe karışık seyirle başladı. S&P 500 Endeksi 1970 yılından bu yana kaydettiği en kötü ilk yarı performansının ardından yılın ikinci yarısının ilk işlem gününde yükseliyor.
Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,20 artışla 30.837,06 puanda, S&P 500 Endeksi %0,17 artışla 3.791,99 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,11 düşüşle 11.016,45 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0989 düşüşle %2,871 seviyesinde değerleniyor.
ABD otomotiv sanayii devi General Motors’un yıl içi bilanço tahminlerini yinelemesinin ardından şirketin hisseleri yeni güne %3’lük yükselişle başladı. Şirket ikinci çeyrek bilançosunda üretim sorunları hakkında uyarıda bulundu.
Çip üreticisi Micron Technology hisseleri şirketin dördüncü çeyreğe ilişkin hayal kırıklığı yaratan bilanço rehberliğinin ardından %5’in üzerinde düştü. Açıklamanın ardından Nvidia ve Qualcomm gibi diğer çip üreticilerinde de %1’in üzerinde düşüşler görüldü.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Cuma günü itibariyle üçüncü çeyreğe giren ve yılın ikinci yarısına başlayan ABD borsalarında ilk altı aylık periyot yatırımcılar için hayal kırıklıklarıyla geçti. Yıl başından bu yana %20’nin üzerinde düşen S&P 500 Endeksi son çeyrekte ise %16 kayıp verdi. Endeks Mart 2020’den bu yana en kötü çeyrek performansını göstermiş oldu.
Yılın ilk altı ayı S&P 500 Endeksi’nin 1970’ten bu yana geçirdiği en zayıf ilk iki çeyrek olarak tarihe geçti. Ocak ayı başlarındaki rekor seviyesinden %21’den fazla düşen endeks ayı piyasası bölgesinde işlem görüyor.
Dow Jones ve Nasdaq endeksleri de yılın ilk altı ayında zayıf bir performans göstermekten kurtulamadı. Dow Jones, ikinci çeyrekte %11,3 düşerek 2022 boyunca %15'ten fazla kayıp verdi. Bu arada Nasdaq, 2008'den bu yana en büyük çeyrek düşüşünü gerçekleştirdi ve %22,4 düştü. Söz konusu düşüşler teknoloji endeksini ayı piyasasının derinliklerine itti. Endeks Kasım ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin %32 aşağısında işlem görüyor. Endeks yıl boyunca %29,5 düşüş gösterdi.
ABD borsalarındaki sert düşüşler ve çeyrek kayıpları ülkedeki kontrol dışı yükselen enflasyondan ve bunu engellemek için merkez bankasının uyguladığı sıkı faiz politikasından kaynaklanıyor. ABD Merkez Bankası’nın enflasyon göstergesi olarak kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları geçen ayı yıllık bazda %4,7 yükseldi. Bu rakam, Dow Jones tahminlerinin bir miktar altında olsa da, hala on yılların en yüksek seviyelerine yakın.
Buna karşılık FED, fiyatlardaki artışa karşı para politikası hamlelerini hızlandırdı. ABD Merkez Bankası Haziran ayında faiz oranlarını yüzde 0,75 puan arttı. Bu oran, 1994'ten bu yana en büyük faiz artışı niteliğinde.
Bu faktörlerin her ikisi de resesyon endişelerinin artmasına neden oldu. İlk çeyrek GSYİH'sı %1,6 oranında daraldı ve Atlanta FED’in GDPNow göstergesi, ikinci çeyrek için ABD ekonomik faaliyetinde %1'lik bir düşüşe işaret ediyor.
CNBC’nin haberine göre varlık yönetimi firması Marketfield’tan Michael Shaoul piyasalara yönelik açıklamasında, “Herhangi bir teselli varsa o da bu hızdaki küresel çapta kayıpların birbirini izleyen çeyreklerde nadiren gerçekleştiğidir. Ancak bu daha fazla kaybın beklenmemesi gerektiğini söylemekle aynı şey değildir. Bu hala hikayenin ortası gibi görünüyor. Daha önceki pasif bir bakış açısının yerini çok daha fırtınalı bir şeyin aldığı dönemdeyiz. Havanın daha iyiye doğru dönmek üzere olduğuna dair herhangi bir işaret de henüz görebilmiş değiliz” ifadelerine yer verdi.
Wall Street yatırımcıları Cuma günü ekonomik verilerde ISM imalat endeksine ve inşaat harcamaları rakamlarına odaklanacak.
İkinci yarıda borsa rallisini tetikleyecek 5 unsur
Küresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri
Resesyon endişeleri güvenli limanlara yönelimi artırdı