Yazdır

G-7’nin altın yaptırımı ‘sembolik’

Tarih: 27 Haziran 2022 - 16:45

Dünyanın en büyük 7 ekonomisi Salı günü Rusya’nın altın varlıklarına yasak getirmeyi planlıyor. Ancak analistler bu yasakların sembolik anlam taşımaktan öteye gidemeyeceğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

G-7 ülkeleri Rusya’ya Ukrayna’nın işgali sebebiyle uyguladığı yaptırımlara bir yenisini daha ekliyor. Dünyanın en zengin yedi ülkesi Rus altının ithalatını yasaklamayı planlıyor. Ancak analistlere göre bu plan halihazırda ticari akış yaptırımlarla sınırlandırıldığı için "büyük ölçüde sembolik" nitelik taşıyor.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin liderleri Pazar gününden itibaren 3 gün sürecek G-7 zirvesi için Almanya’nın Münih kentinde bir araya geldi. ABD, İngiltere, Japonya ve Kanada liderlerinden yapılan açıklamalarda Rus altının yaptırım kapsamına alınacağı belirtildi. İngiltere hükümetinden hafta sonu yapılan açıklamada "bu önlemin küresel bir etkisi olacağı ve emtiayı resmi uluslararası piyasalardan çıkaracağı” belirtilse de Bloomberg International’ın haberine göre analistler, bu altın için standartları belirleyen Londra Altın Piyasası Birliği'nin Mart ayında Rus altın rafinerilerini akredite listesinden çıkarması nedeniyle söz konusun yaptırımın potansiyel etkilerini küçümsüyorlar.

Hollanda bankası ING’nin Emtia Stratejileri Başkanı Warren Patterson konuyla ilgili açıklamasında, “G-7 ülkeleri tarafından Rus altın ithalatının yasaklanmasının etkisinin oldukça sınırlı olması muhtemeldir. Zira sektör halihazırda Rus altınını kısıtlamak için adımlar atmış durumda. Bu büyük ölçüde sembolik bir adım gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna'nın işgalinden sonra Batı’nın Rusya'yı cezalandırmaya yönelik yaptırımları sonrasında Avrupa ve ABD pazarlarını büyük oranda dünyanın en büyük ikinci altın üreticisi olan Rusya’nın altın ticaretine kapalı konumdaydı. Ancak G-7’nin vaadi, Rusya ile dünyanın en büyük iki ticaret merkezi olan Londra ve New York arasında tam bir kopuşa işaret edecek.

Commonwealth Bank of Australia'nın Emtia Analisti Vivek Dhar, konuyla ilgili yorumlarında "bir yasağın aynı zamanda yaptırımlar yoluyla büyük ölçüde yürürlükte olan durumu resmileştirdiğini" ve altın fiyatlarını maddi olarak daha da yükseltmesini beklemediğini söyledi.

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu Emtia Stratejisti Daniel Hynes, yasağın fiyatlar üzerinde gerçek bir etkisi olması muhtemel olmadığını belirtiyor. Hynes şu sıralar emtia fiyatlarını asıl etkileyen unsurların makro konular olduğunu söyledi.

Oanda’nın Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, “Gerçekte olan şey halihazırda yürürlükte olan gayri resmi politikaların resmi hale getirilmesidir ve altının görünümünü anlamlı bir şekilde değiştirmesi muhtemel değildir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pazartesi günü itibariyle ons altın %0,13 düşüşle 1.828 dolardan fiyatlanıyor. Altın geçtiğimiz aydan bu yana 1880 dolar ve 1800 dolar arasında alıcı bulunuyor. Avrupa’daki savaş sebebiyle güvenli liman varlıklarına talebin artmasının ardından külçe altın Mart ayında rekor seviyeye yükselmişti. Ancak merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırmaya gitmesinin ardından fiyatlar bu yıl çok sınırlı derecede değişti.

Altın yasağı Rusya'da 19 milyar dolarlık kayba neden olacak

 

G7 Zirvesi'nde Rus altını yasaklanacak

 

Yaptırımlar arttıkça ruble yükseliyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/g-7nin-altin-yaptirimi-sembolik/1670785