Yazdır

Araplar Vodafone'un en büyük hissedarı oldu

Tarih: 17 Mayıs 2022 - 12:22

BAE merkezli telekom markası E& geçtiğimiz hafta Vodafone’un yaklaşık %10 hissesini satın aldı. Telekom gibi stratejik bir sektöre bir Arap devlet şirketinin en büyük hissedar olması İngiltere için güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere merkezli telekom şirketi Vodafone içerisinde bulunduğu mali kriz sebebiyle bir Orta Doğu merkezli telekom firmasına %10'a yakın hissesini sattı.

Birleşik Arap Emirliği devlet kontrolündeki Emirates Telekom Grubu’nun markası ‘Etisalat’ kısa bir süre önce ‘E&’ ismiyle yeniden markalaşmıştı. Telekom şirketi Cumartesi günü Vodafone’la yapılan 3,3 milyar sterlinlik hisse alım anlaşmasını doğrulayarak Vodafone’un en büyük hissedarı oldu.

E&, "bağlantı ve dijital hizmetlerde bir dünya liderine önemli ölçüde yatırım yapmak için" finansman sağladığını açıkladı. BAE firmasından yapılan açıklamada şirketin devralınması gibi bir hedeflerinin olmadığı belirtildi.

DaysTech’in haberine göre, Vodafone hissesini düzenlemek için Atlas 2022 adlı bir holding firmasını kuran Abu Dabi merkezli grup, "Vodafone'da uzun vadeli ve destekleyici bir hissedar olmayı amaçladıklarını ve şirketin yönetim kurulunu veya yönetim ekibini kontrol altına almak veya etkilemek istemediğini" belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere’nin önemli bir telekom şirketi olan Vodafone’un en büyük hissedarının İngiltere dışındaki bir devlet şirketi olması eleştirileri de beraberinde getirdi. Vodafone, internet sitesinde konuyla ilgili yapılan bir duyuruda İngiltere Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışan yetkili birimler inşa edildiğine dikkat çekildi. Bu aynı zamanda herhangi bir yeni mal sahibinin titizlikle incelenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Vodafone yetkili sözcüsü konuyla ilgili "Hükümet, bilgi teknolojileri sistemlerinin güvenli olmasını ve tehditlere karşı korunmasını sağlamak için sağlam süreçlere sahiptir. Bir satın almayla ilgili ulusal güvenlik sorunlarının ortaya çıkması durumunda, resmi makamlar, Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası uyarınca gerektiğinde müdahale etme yetkisine sahiptir" ifadelerine yer verdi.

Vodafone'un CEO’su Nick Read, 2018'de görevi devralmasından bu yana şirketin hisse değerinde %20'den fazla bir düşüş görmesinin ardından başarısız iştiraklerini basitleştirmek ve getirileri artırmak konusunda yoğun bir baskı altında.

E&'nin katılımı, Vodafone'un İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya'daki rakipleriyle görüşmelerde bulunduğunu ve Cevian'dan gelen baskılara açık bir yanıt verdiğini açıklamasının ardından geldi. Avrupa’nın en büyük aktivist yatırımcısı olan ve Vodafone'da pay sahibi olan Cevian kurumsal yönetimde değişim talep etmişti.

Merkezi İsveç'te bulunan ve agresif yatırım hamleleriyle bilinen Cevian uzun vadeli pozisyonlar satın alarak şirketlerin politikalarını değiştirmesiyle tanınıyor. Yatırım firması Vodafone’un en fazla değer ürettiği pazarlara odaklanmasını ve yönetim kurulu aşamalarına ek telekom uzmanlığı olan yöneticilerin enjekte edilmesini yoluyla firmanın sağlamlaştırılmasını talep ediyordu.

Bir dönem Vodafone’un yerel birimlerinde CEO’luk da yapan E& CEO’su Hatem Dowidar, "Her iki işletmemiz için de değer yaratmak, hızla gelişen küresel telekom pazarındaki fırsatları keşfetmek ve yeni nesil teknolojilerin benimsenmesini desteklemek amacıyla Vodafone ile karşılıklı yarar sağlayan bir stratejik ortaklık kurmayı dört gözle beklediğini" söyledi.

Aktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?

 

Vodafone kredi yapılandırması için bankalarla görüşüyor

 

12 milyon abone kaybeden Vodafone zor durumda!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/araplar-vodafoneun-en-buyuk-hissedari-oldu/1662282