FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya'nın Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük savaşını başlamasından bu yana iki hafta geçti. Kıta genelindeki işletmelerde ise savaşın etkileri çoktan hissedilmeye başladı. İş dünyasındaki bu karamsar hava hane halklarının geçim kaynaklarını da olumsuz etkiliyor.
Savaşın sebep olduğu insani kriz Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta pandemi teşvik politikalarını geri çekeceğini açıklamasıyla birlikte daha da büyüyecek gibi gözüküyor. Savaş ekonomisi İspanya’daki tarım arazilerinden Euro Bölgesi’nin sanayi merkezi Almanya ve Fransa’ya kadar tüm Avrupa’yı etkileyebilir.
Artan enerji maliyetleri tepkilerin en çok yükseldiği alan olsa da bozulan tedarik zincirleri, yaptırımlar ve talepte düşüş beklentisi endişeleri işletmeler üzerindeki baskıyı artırıyor. Bloomberg International’ın haberine göre savaşın sebep olduğu ani şok dalgalarının ardından daha geniş ve belirsiz etkilerinin de hissedilmeye başlanması hükümetler üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu süreçte aynı zamanda Avrupa’nın Rusya ile yüzleşme azmi de teste tabi tutulacak.
Hayvancılıkla uğraşan bir İspanyol çiftçisi Lorenzo Rivera Bloomberg’e verdiği röportajda, “Ukrayna'daki savaş çok daha uzun süre devam ederse ne yapacağımı bilmiyorum. Ya üretimi durdurmam ya da işi temelli bırakmam gerekiyor” ifadelerine yer veriyor.
İspanya’nın kuzeyindeki yerleşim yeri Peleas de Arriba’da yaşayan 200’ün üzerinde hayvanı olan bir domuz çiftliğinin sahibi olan Rivera önde elektirik, ardından benzin ardından da hayvan yemi maliyetlerinin yükseldiğini belirtiyor. Rivera Avrupa’nın diğer köşesinde savaş patlayana kadar tüm bu maliyetlerin karşılanabilir seviyelerde olduğunu söyledi.
Söz konusu krizin temel sebeplerinden birisi domuz hayvancılığı için önemli bir yem kaynağı olarak kullanılan mısırın yarısından fazlasının Avrupa Birliği’ne Ukrayna’dan ithal edilmesi. Analistler savaş ortamında çiftçilerin tarlalara erişememesi nedeniyle, Ukrayna’daki mahsulün ve ihracatın üçte bir oranında azalmasını fiyatlarınsa onlarca yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını öngörüyorlar.
Savaş kıta genelinde başka ekonomik sorunlara da yol açıyor. Euro Bölgesi ekonomisinin kalbi olan Almanya'da Porsche AG Taycan marka elektrikli otomobilinin Stuttgart'ta üretimini Ukrayna’daki kablo ağaçlarına erişimlerinin kesilmesi nedeniyle durdurduklarını açıkladı. Bu arada Porsche’nin çatı şirketi olan Volkswagen de Rusya'ya ihracatı durdurduğunu ve Moskova dışındaki Kaluga bölgesinde yer alan otomobil fabrikasında üretimi durdurduğunu bildirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin en büyük ekonomik etkisi enerji piyasasında hissedildi. JPMorgan Ekonomisti Greg Fuzesi'ye göre, mevcut fiyatlar devam ederse, doğalgaz ve petrol ithalatının Avrupa’ya ekstra maliyeti 550 milyar euroyu (605 milyar dolar) bulacak. Bu rakam yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın %4,5'i kadar bir gelir şokuna işaret ediyor. Goldman Sachs şimdiden enflasyonun %8'e ulaşacağını ve Euro Bölgesi’nin ikinci çeyrekte daralma yaşayacağını düşünüyor.
Euro Bölgesi’ndeki birçok işletme için bu karamsar tablo hızlı bir şekilde olumsuz etkilerini gösterdi. Henüz aralık ayında Fransa’nın doğusundaki Jurassienne de Ceramique Francaise isimli asırlık bir porselen fabrikasını devralan girişimci Manuel Rodriguez’in firması Groupe Kramer şimdiyse fabrikayı kış uykusuna terk etti.
Rodriquez açıklamasında, “10 katına yükselen bir doğalgaz faturasını ödemiş olsaydık, duvara toslardık. İflas başvurusunda bulunmaktan ve fabrikayı kapatmaktan başka çaremiz kalmazdı” ifadelerine yer verdi.
Artan yakıt maliyetleri İtalya'nın kıyı şeridi boyunca, birçok trol teknesini denize gidemez hale getirerek bir hafta boyunca balıkçı teknelerinin greve gitmesine yol açtı. Roma'nın Monteverde semtinde bir balıkçı işletmesinin sahibi olan Carlo Lista, krizin etkinin çarpıcı olduğunu söylüyor.
Lista, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle balıkçı teknelerinin yaklaşık %80'i durdu. Mezata gidiyorsunuz ve belki de sadece bir tekne açılmış oluyor. Adamın biri fiyatı artırıyor, sonra diğeri artırıyor fiyatlar arttıkça artıyor. Kim daha fazla artırırsa o balık alabiliyor. Fiyatlar sadece yükseliyor” ifadelerine yer veri.
Durumdan rahatsız olan balıkçılar İtalya hükümetini tüketicileri ve işletmeleri artan enerji maliyetlerinden korumak için halihazırda uygulanmış olan 16 milyar euroluk harcama paketinden daha fazlasını yapmasını talep ediyor.
Söz konusu talepler Avrupa’nın dört bir yanında seslendiriliyor. İspanya’da Başbakan Petro Sanchez enerji fiyatlarındaki vergi indirimlerini Haziran ayı sonuna kadar uzattı. Portekiz Cuma gününden itibaren akaryakıt zamlarını azaltacak ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzeri hamleleri gerçekleştirme olasılığı yüksek.
Avrupa Birliği genelinde baskısı artarken liderler Cuma günü Versay'da krizi tartışıyorlar. İspanya Tarım Bakanı Luis Planas'a göre, bloğun dikkate alabileceği bir önlem de arz kesintileriyle mücadele eden çiftçilere yardımcı olmak için ABD ve Güney Amerika'dan genetiği değiştirilmiş tahıl ithalatı yasağını geçici olarak kaldırmak olacak.
Hayat pahalılığının siyasi etkileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı uygulanan yaptırımların kararlılığının da test edilmesine yol açacak. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya Avrupa Birliği’nin tükettiği doğalgazın yaklaşık üçte birlik kısmını karşılıyor. Batılı devletlerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar üzerine Putin yönetimi yakın zamanda Avrupa’ya gönderilen gazın ana hattı olan Kuzey Akım 1’in kesilebileceği tehdidinde bulunmuştu.
Tekstil sektöründen ihracat artışı
İngiltere'de akaryakıt fiyatları rekor seviyeye yükseldi
Ukrayna'da artan gıda fiyatları milyonları etkileyecek
Rusya'nın dış ticaret fazlası yüzde 123 arttı
Rusya'nın petrol ihracat gelirinde artış