FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından tüm dünyadan ardı ardına emtia fiyatlarının geleceğine ilişkin karamsar açıklamalar gelmeye devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu’nun Başkanı Nicolai Tangen’da işgal sonrası enerji, gıda ve diğer emtia fiyatlarında enflasyonist baskıların arttığını ve ekonomik büyüme görünümünün düştüğünü açıkladı.
1,3 trilyon dolarlık petrol fonunun CEO’su Tangen Rusya’nın işgali ardından önümüzdeki on yıl içerisinde finansal piyasa getirilerinin geri çekilebileceğini öngördüğünü ve iki faktör hakkındaki endişelerinin yoğunlaştığını açıkladı.
Tangen açıklamasında, “Bu kriz, petrol ve enerji, gıda girdisi, gübre girdisi ve diğer ham maddelerde gördüğümüz enflasyonist baskıları güçlendiriyor. Söz konusu durum süreci daha problemli hale getiriyor. Aynı zamanda ekonomik büyüme için de olumsuz bir tablo var” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Norveç Varlık Fonu Başkanı, Ocak ayında gerçekleştirdiği başka bir röportajda yüksek enflasyonun küresel ekonominin kalıcı bir özelliği haline gelmesiyle yatırımcıların yıllara yayılan düşük getiri atmosferiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı. Enflasyonun kalıcı ya da geçici olduğunun tartışıldığı söz konusu tarihte Tangen kendini kalıcı enflasyon ihtimalini savunanların lideri olarak tanımlamıştı.
Fonun genel müdür yardımcısı olan Trond Grande, Rusya’nın SWIFT ödeme sisteminden uzaklaştırılması gibi ciddi mali yaptırımların “finansal sistemin dayanıklılığı için bir test” olduğunu söyledi.
Grande açıklamasında, “Bu yaptırımları uygulayan hükümet organları, bunların potansiyel olarak bir miktar körelmiş araçlar olduğunu kabul ediyor. Bu tür yaptırımların birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü seviye etkilerinin herkes için nasıl olacağını gerçekte bilmiyorsunuz” görüşlerine yer verdi.
Tangen, yaptırımların küresel tedarik zincirinin yanı sıra gıda ve enerji arzını da etkileyebileceğini sözlerine ekledi. Fon yöneticisinin yorumları petrol fonunun Perşembe günü Rus varlıklarının son iki hafta içerisinde yüzde 90 oranda değer kaybettiğini ve muhtemelen değersiz hale geldiğini bildirmesinin ardından geldi.
Tangen Norveç hükümetinin hafta sonu Rus varlıklarının dondurulmasını ve satılmasını salık vermesinin ardından bu varlıklardan büyük ölçüde çıkıldığını da sözlerine ekledi.
2021’in sonunda Norveç Varlık Fonu’nda 3 milyar dolar değerinde Rus varlığı bulunuyordu. Fonda 2 hafta öncesine kadar 25 milyar Norveç Kronu değerinde Rus varlığı tutulurken Perşembe günü ise bu rakam 2,5 milyar krona kadar düştü. Tangen, bu son rakamın bile son derece belirsiz olduğunu kabul etti.
Tangen, fonun Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği gün olan Perşembe günü bir yatırım toplantısı düzenlediğini ve varlıklarını değiştirmemeye karar verdiğini söyledi. Fon yöneticisi Cuma günü verdiği bir röportajda Rus varlıklarını satmak istemediğini zira oligarkların bu varlıkları ucuza almak isteyeceğini açıklamıştı.
Ama Pazar günü Norveç'in merkez sol hükümeti tarafından fona Rusya varlıklarından tamamen çıkmasını emretti. Söz konusu emir aynı zamanda fonun onlarca yıldır siyasi bir amaçla değil finansal bir yatırım amacıyla oluşturulduğu yönündeki politikayı da yıkmış oldu.
Tangen Rus varlıklarının satılmasına ilişkin, “Bu bir yatırım kararı değil, siyasi bir karardı” açıklamasında bulundu. Ancak fon yöneticisi kararın diğer devlet fonlarını da siyasi kararlar almasına yol açacağı düşüncesini kabul etmiyor. Tangen, “Şu anda olağanüstü bir süreç yaşanıyor” dedi.
Küresel olarak listelenen her hisse senedinin ortalama yüzde 1,4'üne sahip olan fon, bu yılın başından bu yana yüzde 6,1 düşüş gösterdi. Varlık fonundaki özkaynak yaklaşık yüzde 8 azaldı.
Rusya Ukrayna savaşı: ABD ve Fransız askerleri sınırda!
Ne kadar kaybettiler? Rus oligarklara yaptırımların faturası!
Savaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor