FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl kripto para birimi fiyatlarının yükselmesi yeni dijital milyonerler ordularını yarattı. Şimdiyse bunun bazı gerçek sonuçları görülüyor.
Varlık yönetimi firması Fidelity müşterilerinin şirketin vakıf ayağına 2021 yılında 10 milyar dolar bağışladığını ve bu bağışların 331 milyon dolarlık kısmının çoğunluğu Bitcoin olmak üzere kripto para olduğunu söyledi. Kripto para birimlerinden yapılan bağışlar 2020 yılına göre 12 kat artış gösteriyor.
Financial Times yazarı Gillian Tett’e göre bu bağışların bir kısmı cömertliği veya sadece suçluluk duygusunu yansıtıyor olabilir. Tett konuyla ilgili Fidelity’nin vakıf işletmesi ayağı Fidelity Charitable'dan gelen açıklamalara da dikkat çekiyor. Fidelity Charitable Başkanı Jacob Pruitt, yatırımcıların kripto varlıkların vergilendirmesinin gelecekte nasıl olacağı konusunda ABD Gelirler İdaresi’nden (IRS) daha fazla netlik beklediğini ve önleyici "vergi optimizasyonu" stratejilerinin benimsendiğini söylüyor.
FT yazarına göre her iki ihtimalde de bu model bir zamanların anarşist ve kurumsal yapı karşısı hareketi olan kripto dünyasının giderek daha fazla vergi planlamasına ve ana akım finans kuruluşlarına karıştığını gösteriyor. Bu birçok yatırımcı için iyi bir şey olarak görülebilir. Ancak mali düzenleme kurumları bu hafta yapılan G20 liderleri toplantısı öncesinde kripto konusundaki endişeleri kışkırtıyorlar.
Düzenleyici kurumların bu tavrını anlayabilmek için Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) G20 öncesinde yayınladığı önemli bir rapora göz atmak gerekiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu raporda kripto dünyasının şimdiye kadar sistemik bir finansal risk oluşturmadığına dikkat çekiyor. Piyasa değeri 2021'de üç katından fazla artarak 2,6 tn dolara ulaşan kripto varlıklar bu haliyle bile "genel küresel finansal sistemdeki varlıkların küçük bir kısmı olmaya devam ediyor". Raporda bununla birlikte kripto fiyatlarındaki volatilite nöbetlerinin şimdiye kadar kripto varlık piyasalarından çıkıp finansal piyasalara ve altyapılara yayılmadığına dikkat çekiliyor.
Ancak FSB raporu, düzenleyici kurumların kripto varlıklardaki bu iyi huylu tablonun değişmeye başlamasından korktuğunu gösteriyor. Raporda, "Kripto varlıklar piyasaları hızlı gelişiyor ve küresel finansal istikrar için bir tehdit oluşturabilecek bir noktaya gelebilirler" uyarısında bulunuldu.
Tett yatırımcıların FSB’nin endişelerine katılsa da katılmasa da kripto paralar üzerindeki incelemelerin hızlı bir şekilde atmasına hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Gerçekten de G20 toplantılarında FSB'nin yeni veri raporlama gereksinimleri ve diğer denetim tedbirleri çağrılarını benimsemesi muhtemeldir.
Yeni reformları uygulamak zaman alsa da kripto milyonerlerin yeni bir dünya için kendilerini hazırlamaları gerekiyor. FT yazarı 2022'de, kripto vergi planlaması hakkında çok daha fazla şey duyulacağını ve tüm "hayır işlerinin" tamamen hayırseverlikten kaynaklanmadığını yazdı.
Kripto düşüşü kurumsal yatırımcılar için fırsat mı?
Bitcoin’de sert düşüş devam ediyor
Kripto para borsalarına suç gelirini aklama cezası