FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street'in önde gelen bankaları, sözleşme bankacılığındaki yükselişle birlikte yetenekli bankacılarını korumak için geçen yıl maaşları yaklaşık yüzde 15 oranında artırdı.
JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America son bilançolarıyla 2021'de toplamda 142 milyar dolar maaş ve yan hak ödemesi dağıttıklarını açıkladılar. 2020 yılında ise söz konusu rakam 124 milyar dolardı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere ücretlerdeki artışın bir diğer önemli sebebi de küresel enflasyonla başa çıkma ihtiyacı oldu.
Ödeme uzmanları, bankaların birleşme ve satın alma (M&A), halka arz ve borç sözleşmelerindeki patlamadan rekor kârlar elde ettikleri bir yılın ardından zorlu bir sene geçiren bankacıların kariyer seçeneklerini göz önünde bulundurması sebebiyle maaşlarda yukarı yönlü baskının devam etme riski olduğu konusunda uyardılar.
New York merkezli maaş danışmanlığı şirketi Johnson Associates’in Genel Müdürü Alan Johnson Financial Times’taki açıklamasında, “Bankacılardan gelen tepki genellikle bu tür bir ödeme yılından sonra çok pozitif olması beklenirdi. Müşterilerimize ise ‘eh işte’ karşılığının yeterli olmasını beklemelerini söylüyoruz. Genel manzara, ‘2020’de bir ton para aldım ama gerçekten de bunu hak ettim ve çok yoruldum’ şeklinde” ifadelerine yer verdi.
Daha yüksek ücretler, yeni teknolojiye yatırım yapan, mevcut bilgi teknolojileri sistemlerini modernize eden ve fintek rakipleriyle rekabet eden birçok banka için artan maliyetler anlamına geliyor.
Yatırım danışmanlığı şirketi RBC Capital Markets’ın Bankacılık Analisti Gerard Cassidy'ye göre, maliyetlerle ve maaşlarla ilgili endişeler, yatırımcıların artan ücretlerden duydukları rahatsızlığın bir işareti olan dördüncü çeyrek bilanço raporlarının ardından son günlerde banka hisse senetlerine görülebiliyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Wall Street bankalarının 2021’de rekor miktarda personel ödemesi yaptığını hesaplıyor.
İngiliz bankası Barclays’in Bankalar Analisti Jason Goldberg konuyla ilgili açıklamasında bankacılık alanına ilişkin, “Bu sadece yetenekli çalışanlar için oluşan rekabetçi bir ortamı. M&A işlemlerini otomatikleştiremezsiniz” sözlerine yer verdi.
Bankalar şimdiye kadar maaş artışlarını büyük ölçüde gelirlerdeki artışlardan karşılıyordu. Goldman Sachs'da bankacılar, bankanın 2021'de gelir elde ettiği her doların 30 sentini aldı. Yıl içerisinde elde edilen net karşılıklarsa 2020’ye göre %6 oranında daha düşüktü. Morgan Stanley'de ise bankacılar her dolar gelirinin 41 sentini cebe indirdiler ve net karşılık oranları ise yıllık bazda yüzde 4,7 düştü.
Ancak JPMorgan'ın yatırım bankası ve ticaret koluna ev sahipliği yapan kurumsal ve yatırım bankası biriminde, banka çalışanlarına gelirlerinden daha büyük bir pay ödedi ve her doların 25 senti yüzde 4'lük bir artışla ücret ödemelerine gitti.
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon geçen hafta yaptığı açıklamada, "Maaş konusunda rekabetçi olacağız ve eğer bu durum hissedarlar için marjları biraz sıkıştırıyorsa da sorun değil" ifadelerine yer verdi.
Hisse senedi ve tahvil ticareti gibi daha yüksek ücretli işletmelere doğru daha fazla eğilen bir işletme olan Goldman Sachs’ın yatırım bankacılığı birimi, geçen yıl çalışan başına verdiği en fazla ücret miktarını yükseltti. Financial Times'ın hesaplamalarına göre, şirketteki ortalama bir çalışan 2020'ye göre yüzde 22,8 artışla 2021'de 400 bin doların biraz üzerinde bir ödemeyle evine gitti.
Goldman'ın baş yöneticisi David Solomon bu hafta FT'ye verdiği röportajda, maaş üzerindeki baskıların iki kat arttığını söyledi. Solomon bankacıların iyi bir yılın ardından başarılarının ödüllerini topladığına ve "her yerde ücret enflasyonu" olduğuna dikkat çekti.
David Solomon, "Her alandaki ücret baskısı, tüm dinamikleri değiştiren muazzam miktardaki parasal ve mali teşvikten kaynaklanıyor. Bu, neredeyse tam istihdamla ciddi bir ekonomik faaliyet gösteriyor olmamızdan kaynaklanıyor. Bununla birlikte 55 yaş üstü iş gücünün bir kısmı pandemi nedeniyle kanara çekilmeyi tercih etti. Yani emek tarafı da sıkışık" dedi.
Büyük bankaların çoğunda, geçen yılki ücret artışları, özellikle 2021'in yıldızı olan yatırım bankacılığı alanında maaş artışlarından çok ikramiyeler yoluyla geldi.
İkramiyelerde daha fazla ve temel maaşlarda daha az ödeme yapmak bankalara gelecekteki bilançoların düşmesi halinde ödeme paketlerini geri alma esnekliği sağlıyor. Analistlerin büyük çoğunluğu ise 2021'de yatırım bankacılığı gibi ikramiye ödemesi ağırlıklı alanlarda yavaşlama tahmininde bulunuyor.
Yatırım bankacılığındaki yüksek ödeme paketleri, halihazırda uzun saatler aralıksız çalışmasıyla bilinen bir sektör için zorlu bir yılın ardından geldi.
Bankaların sözleşme temposunu tahmin etmenin zor olduğu göz önüne alındığında, yatırım bankaları genellikle bu alanda sınırlı miktarda personele sahiptir. Sözleşme bankacılığında 40 yıldan uzun bir süredir en yüksek seviyede aktivitenin göründüğü 2021 gibi yıllar, bu alandaki bankacıların sayısının normalden daha da fazla gerilemesine yol açabilir.
2021'in sonundaki ruh hali sorulduğunda bir yatırım bankacısı, "Herkes gerçekten bitmiş ve tükenmiş durumda" diyor.
EY'nin Küresel Bankacılık Ve Sermaye Piyasaları Sektör Lideri Jan Bellens'e göre, yetenek rekabetinin şiddetli olduğu sıkı bir işgücü piyasasında bankalar, daha yüksek ikramiyelerin kilit personeli elde tutmaya yardımcı olacağını umuyor.
Bellens açıklamasında, “Özellikle yatırım bankacılığı ve sermaye piyasası tarafında, yeteneğe gerçekten tutunmanın anahtar yolu aslına bakılırsa bu ikramiyeleri artırmak” dedi.
Goldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası
JP Morgan'ın karı azalsa da beklentilerin üzerinde
Morgan Stanley ve Bank of America bilançolarını açıkladı