Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Vergi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot Hürriyet'teki bugünkü yazısında yazarkasalar ile POS'ların birleşmesini ve birleşeceği tarihi ele aldı. İşte Şükrü Kızılot'un bugünkü yazısı:
Evlilik ertelenmeli
1 TEMMUZ’a çok az bir zaman kaldı.
Önümüzdeki pazartesiye kadar yüzbinlerce evliliğin gerçekleşmiş olması gerekiyor.
Süre azaldı. Evlilik gerçekleşmezse, ceza kesilecek!
1 Temmuz’a kadar yüzbinlerce esnaf ve sanatkârı, tüccarı ve şirketi ilgilendiren bu evlilik, iki yıl içinde sayı olarak 2 milyonu aşacak!
NE EVLİLİĞİ
Bu evlilik, yazarkasa ile POS’u birleştiren evlilik.
İkisi birleşiyor ve “yeni nesil ödeme kaydedici” cihaz oluyor.
Aslında adı “poskasa” olsa kulağa daha hoş gelir ve akılda kalırdı.
Bu evlilikle ilgili düşünce güzel..
Maliye, “kayıt dışılığı önlemek için” olumlu bir adım atıyor.
Uygulama öncelikle; yol kenarı otopark hizmeti verenlerde, ev ve işyerlerine sipariş götüren EFT-POS cihazı kullanan işletmelerden başlatılıyor.
Siparişi teslim etmeye giden eleman, yanına “yeni nesil ödeme kaydedici cihazı” yani poskasayı da alacak. Siparişi teslim edip nakit parayı veya banka kartını aldığında, pos cihazını kullanacak ve fişini de kesecek. Başka bir anlatımla, daha önce POS cihazı ile yapılan işlemlerde, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren “yazarkasa ile birleşik POS cihazı” kullanılması zorunlu tutuldu. Böylelikle, kart ile yapılan satışların mutlaka yazarkasadan da geçmesi, bu sayede kayıt altına alınması amaçlanıyor.
Yapılan düzenlemeye göre, yukarıda belirtilen zorunluluk;
- Mali hafızası dolan cihazlar için 1 Ocak 2014 tarihinde,
- Diğer tüm cihazlar için de 1 Ocak 2016 tarihinde, başlayacak.
Bunların sayısı da iki milyonun üzerinde...
DÜNYADA YOK
Yazarkasa ile birleşik POS cihazının kullanılması ile ilgili düşünce güzel. Kayıt dışılığı önleme boyutu, Maliye Bakanlığı’nın, bu cihazlar sayesinde günü gününe işletmelerin hasılatlarını takip edecek olması da güzel.
Ancak böyle bir cihaz dünyada yok.
Türkiye’de ise, biri birkaç gün önce olmak üzere, iki firma bunu üretebiliyor. Bir kaç firmanın da yakında üretime geçmesi bekleniyor. 1 Temmuz’a kadar 300 bin civarında cihaza ihtiyaç var. Bazı işletmelerin, 8-10 cihaza birden ihtiyacı var.
Nitekim, bu durumu fark eden Gelir İdaresi Başkanlığı, 15 Haziran’da yayınladığı bir tebliğ ile “90 günlük bir geçiş süreci” öngördü.
Maliye’nin tebliğine göre; yeni nesil ödeme cihazı kullanma mecburiyeti getirilenler, cihazın faturasını alırlarsa, faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içinde cihazın kaydı ile ilgili işlemleri tamamlayıp, bu süre içinde cihazı kullanabilecekler. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 20 Haziran 2013 tarih ve 2013-68 sayılı duyurusu ile de; henüz yeni nesil ödeme kaydedici cihaz onayı almamış olan firmalardan da alınabileceği belirtilmiştir.
CEZASI 300-1.200 TL
Süre uzatılmadığı takdirde, 1 Temmuz 2013 tarihine kadar “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz” almayanlara, 300-1.200 TL arasında “özel usulsüzlük cezası” kesilecek.
Cezanın 1/3’ü VUK 376’ya göre ödendiğinde kaldırılacak.
Süre azaldı, 1 Temmuz itibariyle cihaz bağlantısı yapacak olanların sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor.
Bu aşamada yol kenarı otoparklar ile işyeri ve evlere götürülen siparişlerde, “Cihazımız yok. Nakit ödeme yaparsanız olur” diye pazarlık yapanların sayısı ve buna bağlı olarak vergi kaybı da artabilir.
SÜRE UZATILMALI
Uygulamanın başlatılması için 1 Temmuz 2013 itibariyle 90 günlük süre tanındığına göre, bu süre “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz” alımı için de tanınabilir.
Süre çok az. Yüz binlerce mükellefin, mağduriyetinin önlenmesi ve cezalı duruma düşmemesi, belgesiz tahsilatın da artmaması için süreyi uzatmaktan başka çare gözükmüyor..
UZATILMALI ALT YAPI YOK
bu kasalar birçok kişiye haksız kazanç sağlayacak atı alan üsküdarı geçecek, bir araştırsanız iyi olur bu işi kimler yapıyor diye...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.