Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım serüveni özellikle yeni yatırımcılar için zaman zaman fazlasıyla stresli olabiliyor. Yatırımı ya da bir başka deyişle ‘trade’ etme eylemini bir meslek olarak görenler ise bu stresi yenmenin yollarını, tecrübesiz yatırımcılara kıyasla daha kolay bulabiliyor.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, yine de finans piyasalarında alım satım yapan herkesin, farklı seviyelerde olsa da stres yaşadığı muhakkak. Zor olsa da, bu stresi avantaja dönüştürmek ve panik ya da hırs yapmadan korkusuzca trade etmek mümkün.
Trade psikolojisi
ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, 10 adımda alım satım stresini yenmenin yollarını aktarıyor. Trade psikolojisini yatırımlarında ön planda tutan Burns, alım satım serüveninde stres yaşamanın zaman zaman normal olduğunu kabul etse de, daha sağlıklı kararlar alabilmek için psikolojik yönden rahat olmak gerektiğinin altını çiziyor.
İşte Burns’ün stressiz bir alım satım serüveni için yatırımcılara tavsiye ettiği 10 madde…
10 adımda yatırım stresini yenmek
Sakin olun. Endişenizin artmasına neden olacak kadar büyük miktarlarda pozisyona girmeyin. Konfor bölgenizde kalın.
Bir perspektifiniz olsun. Kaybedilen bir pozisyonun başarısızlık anlamına gelmediğini unutmayın. İşlem sermayenizin yüzde 1'ini riske atıyorsanız, kayıpla sonuçlanan bu işlemin, sonraki 100 işleminizden sadece biri olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Rahat pozisyonda kalmaya çalışın. Alım satım yaparken fiziksel olarak rahat olduğunuzdan emin olun. İyi bir duruş, doğru ergonomi, yeme içmenize ve sağlığınıza dikkat etmek, başarınız için sandığınızdan çok daha fazla önemlidir.
Görselleştirin. Gelecekteki başarınız, mevcut disiplininize ve sisteminize odaklanma becerinize bağlıdır. Başarınızı görselleştirin ve sabırla onun size gelmesini bekleyin.
Yavaş hareket edin ya da bir başka deyişle aceleci davranmayın. Yalnızca risk/ödül anlamında en avantajlı olduğunuzu düşündüğünüz işlemlere girin. Çünkü alım satım yaparken yaşadığınız stresin büyük bölümü, olasılıklar size karşıyken bir şeyleri zorla gerçekleştirmeye çalışmaktan kaynaklanır.
Minnettar olmayı alışkanlık haline getirin. Aileniz, arkadaşlarınız, hobileriniz ve ilgi alanlarınız için minnettar olmak, alım satım serüveninizde doğru bir perspektif tutturmanıza yardımcı olacaktır.
Duyarlı olun. Duygularınıza ve zihinsel süreçlerinize dikkat edin. Yükselişlerini ve düşüşlerini izleyin ve iç anlatınızın tutsağı olmak yerine geri çekilip onun gözlemcisi olun. Bu size derinlemesine düşünmek için bir sakinlik alanı yaratacaktır.
İnatçılığı bırakın. Alım satım gücünüze odaklanın ve her gün daha iyisini yapmaya çalışın. Mali kayıplara ve zihinsel veya duygusal acıya neden olan şeylere zaman ayırmayı bırakın.
Duygularınızı fethedin. Korku veya açgözlülük temelinde alım satım kararları vermeyi bırakın. Bunun yerine, yatırım planınıza odaklanın ve zihninizde yarattığınız kurguya değil, yalnızca gerçeklere göre hareket etmeyi deneyin.
Asla pes etmeyin. Kaybeden bir pozisyondan çıkmaya istekli ve muktedir olun ve yanıldığınızda kayıplarınızı azaltın. Her bir pozisyonun yeni bir başlangıç olduğunu bilerek bir sonraki işleminize odaklanın.
Yatırım danışmanları kimin çıkarını düşünüyor?
Yatırım serüveninizde rakiplerinizden nasıl ayrışırsınız?
Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği
Başarılı insanların haftaya başlarken uyguladıkları 11 alışkanlık
Başarılı insanlar zamanlarını nasıl yönetiyor?
Başarılı insanlarda ortak 10 alışkanlık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.