BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYatırımlara enflasyon düzenlemesi teşviki----

Yatırımlara enflasyon düzenlemesi teşviki

Yatırımlara enflasyon düzenlemesi teşviki
25 Ekim 2024 - 08:15 www.finansgundem.com

TBMM Genel Kurulu, yatırımların teşviki amacıyla hazırlanan enflasyon düzeltmesine ilişkin yasayı kabul etti.

TBMM Genel Kurulu, yatırımların teşviki amacı ile hazırlanan enflasyon düzeltmesine dair yasayı kabul etti. Yasa, aldatıcı reklamlar, piramit satışlar, dijital kredi kullanımı ile ilgili de önemli düzenlemeler içeriyor. Düzenlemeye, AK Parti'nin önergeleriyle enflasyon düzeltmesine ilişkin iki önemli madde eklendi.

Yasada öne çıkan düzenlemeler şöyle:

YATIRIMLARI TEŞVİK

Enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi sağlanacak. Etki analizine göre, 2024/2 geçici vergi döneminde 20 bin 6 mükellef yapılmakta olan yatırımlar hesabını düzeltme işlemine tabi tuttu ve yaklaşık 200 milyar lira enflasyon düzeltmesi kârı ortaya çıktı. Bu kapsamda yıllık yaklaşık 16 milyar lira vergi ertelemesi söz konusu olacak.

TELEFONLA KREDİ

Banka şubesine gitmeden dijital ortamda kredi başvurusu yapılıp alınabilecek. Uygulama konut finansmanı kuruluşları ile yapılan sözleşmeler için de geçerli olacak.

TASFİYE VE İFLAS HALİ

Tasfiye ve iflas halindeki şirketler ile KİT'ler, geçici vergi dönemleri de dâhil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr-zarar farkının vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacağı mükellef grubuna dahil edildi. Etki analizine göre 2024/2 geçici vergi döneminde iflas halinde olan 5 bin 253 mükellef enflasyon düzeltmesi yaparak beyannamelerini vermiş ve 500 milyon lira enflasyon düzeltmesi zararı ortaya çıkmış durumda. Tasfiye ve iflas halinde olan toplam mükellef sayısı ise yaklaşık 20 bin. Bunlara vergisiz enflasyon düzeltmesi yaptırılmasının yaklaşık 2 milyar lira zarar azaltıcı etkisi bulunuyor.

HAKSIZ TİCARET

Haksız ticari uygulamalarda cezalar katlanacak. 3 aya kadar tedbiren durdurma ya da 60 bin ila 600 bin lira arasında idari para cezası verilebilecek. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 binden 6 milyon liraya kadar uygulanacak.

YENİLEME ÜCRETİ YOK

Doğrudan satış kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketici 30 gün içinde bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak.

PİRAMİT SATIŞLAR

Yasaya aykırı piramit satış sistemine başlayanlar Türk Ceza Kanunu kapsamında yargılanacak.

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI

Gayrisafi gelirin bildirilmediği veya yanlış bildirildiği durumlarda ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon, diğer satışlarda 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

LİSANS İNDİRİMİ

2024'e ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında uygulanmak üzere elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamaları toplamının 4 katı, 2025 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında ise söz konusu satış ve harcamaların 3 katı net işlem hacminden indirilecek.

SAMSUN OSB

Samsun'da yeni organize sanayi bölgesi kurulacak.

BİR NUMARALI ÖNCELİĞİMİZ FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belirlendiğini ve yorum yapmasının uygun olmadığını belirtti. Şimşek, 12 ayda bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettiklerini, bir numaralı önceliğin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek enflasyonla mücadelede 2025'i işaret ettiBakan Şimşek enflasyonla mücadelede 2025'i işaret etti

 

YATIRIMCI İÇİN ÇİFTE KAZANÇ DÖNEMİYATIRIMCI İÇİN ÇİFTE KAZANÇ DÖNEMİ

 

YATIRIMCILARIN %  24'Ü İYİLEŞME BEKLİYORYATIRIMCILARIN % 24'Ü İYİLEŞME BEKLİYOR

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)