Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borç yatırımcıları korona virüs nedeniyle en fazla zararı gören şirketlerin bazılarının iflası önleyebileceğine dair yatırım yapıyor.
Financial Times’ın haberine göre, ABD'de düşük dereceli şirketler tarafından çıkarılan şirket tahvilleri bu ay yüzde 7 yükseldi. CCC fon endeksi bu 4 yılın en büyük yükselişini gösterdi. Avrupa’da çürük tahvil getirileri fiyatların yükselmesiyle birlikte mart ayından bu yana %8 ‘den neredeyse %3’e düştü. Kasım ayında borç tahvilleri nisan ayından bu yana en güçlü performansını gösterdi.
Borsa araştırmaları şirketi Ice Data Services endekslerine göre bu sıçrama piyasalarda korona virüs kriziyle meydana gelen kayıpları silip pozitife çeviriyor. Bu durum küresel iflas dalgasından korkan yatırımcıların fikir değiştirdiğini gösteriyor.
Wells Fargo Kaldıraçlı İşlemler Birimi Başkanı John Gregory, “Bu yatırımcıların Kovid’deki ani artışa baktığını gösteriyor” dedi.
American Airlines, sinema operatörü zinciri AMC Entertainment ve kurvaziyer gemi şirketi Viking tahvil rallisinden faydalanan şirketlerden sadece birkaçı. Yatırımcılar korona virüs kısıtlamaları ile zarar gören şirketlerin ekonomik krizi atlatma potansiyelini yeniden değerlendiriyor.
Korona virüs mart ayında tüm dünyayı etkisi altına aldığında ve ülkeler hastalığı kontrol altında tutmaya çalıştığında şirket tahvillerinin değerleri çökmüş ABD’de CCC notlu şirketlerin ortalama tahvil verimleri yıl başındaki %11 seviyelerinden %20’ye yaklaşmıştı.
Ancak şirket tahvili verimleri yaz aylarında ve ABD seçimlerinin netleşmesiyle birlikte kasım ayının başlarında yeniden geri çekildi. 9 Kasım tarihinde Pfizer ve Biontech’in Kovid-19’dan korunmak için yüksek etkili bir aşı ürettiklerini açıklamasının ardından bu seyir momentum kazandı.
Bilimsel gelişmeler, korona virüsün neden olduğu ekonomik krizin sona erme ihtimalini ve insanların normal hayata dönmelerine bağlı olan şirketlerde kârlılığının geri dönebileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Borç tahvili piyasaları bir hafta sonrasında, Moderna'nın da etkili bir aşı geliştirdiği haberiyle yeni bir destek daha aldı.
İyimser görünüm, riskli şirketlerin borçlanma maliyetlerini yüzde 10'un altına çekerek yeni bir fon toplama dalgasına yardımcı oldu. Bu oran 2 yıldan bu yana yakalanan en düşük seviyeyi gösteriyor. Nakit sıkıntısı çeken işletmelerin yardımına yüksek getirili yatırımdan yoksun yatırımcıların tahvil yatırımları koştu. Bu yatırımlar şirketlere korona virüsün son darbesinden kurtulmak için umut oldu.
Gregory konuyla ilgili açıklamasında aşı haberlerinin gelmemesi ihtimalinde artan korona virüs vakalarının daha ciddi sosyal kısıtlamalara neden olabileceğine ve borsaların şu anda çok farklı bir noktada olabileceğine dikkat çekiyor.
Standard & Poors'un temerrüt oranı da iyimserleşiyor
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors Global Ratings (S&P) yönünü iyimserliğe çevirerek gelecek yıl için temerrüt oranını aşağıya çekiyor. S&P bir önceki tahmininde 12 aylık temerrüt oranını ABD’de gelecek mart ayı için %12,5’e yükseltmişken şimdiyse eylül ayında sadece %9’luk bir temerrüt oranı öngörüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Avrupa’da da daha hafif bir temerrüt döngüsü bekliyor.
Yine de bazı yatırımcılar dikkatli hareket etmeyi sürdürme eğiliminde. Bilançolardaki çöküşe dayanmak için şirketler mart ayından bu yana tahvil satışına yöneldiler. Borç tahvilleri gelecekteki süreç için problemlere sebep olabilir. Ice verilerine göre an itibariyle ek 230 milyar dolarlık çürük tahville birlikte toplam çürük tahvillerin değeri 1,4 trilyon dolara ulaştı.
Yatırım danışmanlığı şirketi MFS Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Henty Peabody, “Halen gelecek yılın ortalarına kadar dayanmak zorundayız. O zaman bile aşı muhtemelen her Amerikalıya ulaşmayacak. Ayrıca baskılanan ekonomik büyümeyle birlikte ikinci bir dalgaya giriyor gibi görünüyoruz. Hala yapılması gereken çok iş var” dedi.
UniCredit CEO’nun geleceğine gölge düşürdü
Hazine'nin 3 aylık borçlanma planı
Allah saptırtmasın, kendileri batırdıkları şirketleri kendileri finanse ediyor ama ölüyü diriltmek sizin yapacağınız şey değil ki...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.