Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finans piyasalarını artık çok çok kısa vadelerde değerlendirmek gerekiyor. Türk piyasaları için de, yabancı finansal varlıkların fiyatları için de orta ve uzun vade tahminler yapmanın mevcut konjonktürde bir manası yok. Piyasalar belirgin bir trende sahip olmadan güne başlıyor. Günlük grafiklerin, kapanış fiyatlarının verdiği sinyaller yanıltıcı oluyor. Finansal varlık fiyatlarında saatlik grafikleri kullanmak duruma uygundur. Sadece gün içi işlemler yapan piyasa profesyonelleri için bulunmaz bir atmosferdir. Öte yandan daha uzun vadeli yatırım stratejileri uygulayan yatırımcılar için kabus gibi bir ortamdır. İçeride ve dışarıda ağır bir gündem var. Finans piyasaları bu gündeme ayak uydurmaya çalışıyor. Algoritmik işlemler yapan fonlar şartları daha da zorlaştırıyor. Matematiksel modelleme, hesaplama algoritmaları içeren bilgisayar programları kullanarak otomatik gerçekleştirilen alım satım işlemleri, varlık fiyatlarındaki hareketlere ivme kazandırıyor. Bu tarz finansal işlemler klasik yatırımcıları zorluyor.
BofA Merrill Lynch’in küresel fon yöneticileriyle yaptığı son ankette de kafa karışıklığı açık şekilde görülüyor. Bu ankete katılan fon yöneticilerinin yüzde 22’si Amerikan Dolarının aşırı değerli olduğunu düşünüyor. Bu oranın on yılın zirvesi olduğunu belirteyim. Fon yöneticilerinin nakit tutma oranı aralık ayındaki yüzde 4.8’den yüzde 5.1’e yükselmiş. Bu oranın on yıllık ortalaması yüzde 4.5. Yani yüzde 5.1’lik oran, fon yöneticilerinin biraz daha kenara çekildiğini gösteriyor. Fon yöneticileri gelişen ülke varlıklarının portföydeki ağırlığını dokuz ay sonra azaltmış. Spesifik piyasalarda da şu aşamada bir belirsizlik var. Örneğin petrol piyasasındaki spekülatörlerin son bir ayda ne alım ne de satım pozisyonlarının sayısı değişti. Bu piyasadaki oyuncular yeni pozisyonlar açmadan önce OPEC üyelerinin ve Rusya’nın üretimi gerçekten azaltıp azaltmayacağını görmek istiyor. Yaşanan son yükselişle yatırımcıların iştahını kabartan altın piyasasında da işler muğlak gözüküyor. Avrupalı ve Amerikalı yatırımcıların fiziki altın alımları düşüyor. Altın fiyatını spekülatörlerin net alım pozisyonlarındaki artış destekliyor. Fakat alım pozisyonlarındaki artış, ağırlıklı olarak satış pozisyonlarının kapatılmasından kaynaklanıyor. Fiyattaki yükseliş yeni alım pozisyonlarıyla desteklenmiş olsa, yatırımcılar yakın geleceğe daha güvenle bakabilir.
Trump kasım başında başkan seçildikten sonra bazı piyasalar haftalarca iyi para kazandırdı. Bu rallilerden sonra yatırımcılar artık beklemeye geçti. İç ve dış risk faktörleri önümüzde duruyor. İç piyasalar açısından anayasa değişikliği görüşmeleri ve Fitch’in 27 Ocak’taki not değerlendirmesi var. Dış faktörler arasında Trump’ın resmi olarak göreve başlaması ve ay sonundaki Fed toplantısı öne çıkıyor. Ek olarak, İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinin sancılı olacağının düşünülmesi fiyatlamalara son günlerde boyut kazandırdı. Çin’le ilgili haber akışı da piyasalardaki oynaklık seviyelerini artırabilir. Trump, Çin için ‘‘döviz manipülatörü’’ ifadesini kullanacağının sözünü vermişti. Çin ürünlerine gümrük vergisi de yüksek sesle dile getiriliyor. Trump’ın dış işleri bakanı Tillerson’un yaptığı son açıklamalara Çin’den sert bir tepki geldi. Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times’ın editör köşesinde, ‘‘Trump’ın dış politika ekibinin Güney Çin Denizi stratejisi buysa, iki taraf askeri bir çatışmaya hazırlanmalı’’ ifadeleri yer aldı. Kısacası global yatırımcıların oldukça zorlanacağı bir döneme giriliyor.
Dünya/Atılım Murat
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.