Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Sinpaş GYO Bursa Modern Projesi yönetcileri tarafından düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr. Alkin, ABD'de yaşanan bütçe krizinden dolayı, parasal genişlemenin devam edemeyeceğini söyledi. Cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında yaşanan siyasi kapışmalardan dolayı ABD'nin bütçesiz kaldığına dikkat çeken Prof.Dr. Alkin, "17 Ekim'de yani Kurban Bayramında ikinci büyük kaos geliyor. Amerikan Federal Hazine Borç Tavanı'nın doluyor. Bu nedenle kongrenin bu borç tavanını artırması gerekiyor. Cumhuriyetçiler ile demokratlar bu gerginliği orada da sürdürürlerse 17 Ekim'de yapılacak kongrede, Amerikan Devleti bu kezde temerrüde düşecek. Yani belli bir dönem için, borçlanamadığından dolayı vadesi gelen borçlarını ödeyemeyecek hale gelecek. Böylece bütün sorumluluk ABD Merkez Bankası üzerinde kalacak" dedi.
"ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ YIL TASARRUFA TEŞVİK EDECEK DÖNEM OLMALI"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program ile ilgili değerlendirmede de bulunan Prof.Dr. Alkin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Babacan'ın, altını kalın çizgilerle belirlemiş olduğu riskler ve olası problemler dikkate alındığında, ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemedeki kararında bir yumuşama söz konusu olursa, bence bu yumuşamayı, reel sektördeki yabancı para cinsinden borçları kısmen azaltmak olarak değerlendirmeliyiz. Dolayısıyla ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Kurların birden bire yumuşamasından aşırı cesaretlenerek, 'Herşey güllük gülistanlık, süper. Biz tekrar açılalım' dememeliyiz. Babacan çok doğru bir ifade ile önümüzdeki birkaç yılı Türkiye'nin hane halkını tüketim harcamalarına teşvik etmekten çok, hane halkını tasarrufa teşvik edecek dönem olarak geçmesi gerektiğini söylüyor."
"TİŞÖRTLE SOĞUĞA ÇIKILMAZ"
Her dönem büyüme rakamlarında revize yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkin, yaşanan dalgalanmalara karşı Türkiye'nin daha dikkatli olması gerektiğini savundu. Prof.Dr. Alkin, "Türkiye'nin o dalgalanmalara göğsünü, bağrını açmış olarak değil, tam tersine biraz daha tedbir alarak girmeli. Bu mevsim ince bir pardesü ve kaşkol gerektiren bir dönem. Şimdi yaz aylarındaki gibi bir tişört giyerek akşam kör karanlığında soğuğa çıkılmaz. O yüzden tedbirli olmalıyız. Böyle bir belirsizlik ortamında 2014 ve 2015'te aşırı büyümeye yönelmek, Türkiye ekonomisini yüzde 6 - 7 büyütmek Allah korusun bizi zatürreye dönüştürebilir. Bu iş daha ciddi hastalıklara dönebilir. Böbreklerini kaybedebilir. O tedbirleri de cari açığı kontrollü tutmaktan, enflasyonu dizginlemekten, Türk halkını 2014, 2015 ve 2016'da daha fazla tasarruf etmeye teşvik etmekten geçiyor. Bunu vurgulamak lazım" diye konuştu.
"KAMU HARCAMALARI KISILABİLİR"
Tasarruf sahiplerini teşvik etmek için diğer yatırım araçlarının cazibesinin arttırılması gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Alkin, faizi cazip kılarak, hisse senedi ve tahvilin cazibesini arttırarak bunun gerçekleşebileceğini söyledi. Faizleri yükseltmenin başka maliyetleri de beraberinde getirebileceğine işaret eden Prof.Dr. Alkin, kamu harcamalarının da kısılabileceğini vurguladı.
"2016'DAN SONRA DAHA RİSKLİ YATIRIM ARAÇLARI GÖZE ALINABİLİR"
Son dönemde yaşanan gelişmelere bağlı olarak yatırım yapılabilecek araçlar hakkında da öneride bulunan Prof.Dr. Alkin, "Bu dönemde ABD Merkez Bankası parasal genişlemeyi bitiren düğmeye basacağına göre altını kesinlikle tavsiye etmem. Tavsiye edeceklerim geleneksel yatırım aracı olarak banka mevduatı, hisse senedi veya katılım bankalarımızın söz konusu kar - zarar ortaklığı hesaplarına dahil olmaktır. Bu dönemi riskli yatırım araçlarından çok, getirisi sabit olan, daha sakin yatırım araçları ile geçirmek çok daha sağlıklı gözüküyor. 2016'dan sonra getirisi daha çok riskli araçlar göze alınabilir" dedi.
tüketimi değil ithalatı kısıklayacaksınız sayın ekonomistler! Tüketim azalırsa üretim olmaz, üretim olmazsa üşsizlik olacaktır. Artık gerçektende halkın anlayabileceği dilden konuşmanız lazım. Anlaşılmayan ilaçprospektüsü gübü değil!
abd çatır çatır dolar basmak zorunda bu borçlar boncukla ödenmeyeceğine göre ayrıca bay alkin ekonomideki likedite tuzağı teorisini de unutmuş görünmekte, bundan sonra yabancılar gözü kapalı abd tahvili almaz abd faizleri düşüp sonra tekrar çıkacak bu arada karşılıksız basılan abd kağıt parçaları yerine altın uzun vadede yine en sağlam yatırım aracı olur , ezberlenmiş kitaptan konuşursan başka türlü konuşursun
40 yıllık abd iflasmı etmesıne göz yumacaklar geçin bu korku spekulasyonlarını. doları basarlar borclanmayı uzatırlar.
Malesef halkın anlayacağı şekilde sorun anlatılmıyor. Direkt ithal ürünleri ve enerjide tasarruf yapın ondan gayrısında bildiğiniz gibi devam edin denmesi lazım. Gereksiz ilaç da kullanılmamalı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.