Yatırımcı, Tepebaşına akın ediyor
İstanbulun en eski semtlerinden birisi olan Tepebaşı, son birkaç yıldır yatırımcıyı bir mıknatıs gibi çekiyor.
Özellikle İngiliz Konsolosluğunun önünden başlayıp Beyoğlu Belediyesine kadar uzanan Meşrutiyet Caddesine ilgi büyük. Bölgede üç yıl önce metrekare bazında 2 bin dolar olan gayrimenkullerin metrekare fiyatına, bugün 4 bin dolar isteniyor.
Beyoğlu ve çevresi, yatırımcılar için bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Otel ve müze bölgesi olma yolunda hızla ilerleyen Tepebaşı da bu ilgiden fazlasıyla nasibini alıyor. Öyle ki yatırımcılar bu bölge adeta akın ediyor. Özellikle İngiliz Konsolosluğunun önünden başlayıp Beyoğlu Belediyesinin olduğu meydana kadar uzayan Meşrutiyet Caddesi, gayrimenkul açısından oldukça hareketli. Bölgede üç yıl önce metrekare bazında 2 bin dolar olan gayrimenkullerin metrekare fiyatına, bugün 4 bin dolar isteniyor.
Tepebaşındaki yatırımların büyük çoğunluğu da zaten Meşrutiyet Caddesi üzerinde konumlanmış durumda. Odakulenin hemen yanında daha önce Pera Müzesini kuran ve TRT binasını da müze yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalayan Kıraça Holdingin patronu İnan Kıraç, Sabancıların damadı Cengiz Çetindoğan, Orjin Grup, Futbol Federasyonu eski başkanlarından Haluk Ulusoy, eski başbakanlardan Tansu Çillerin oğlu Mert Çiller, armatör İhsan Kalkavan ve en son Bilgili Holdingin patronu Serdar Bilgili, Tepebaşının cazibesine kapılıp yatırıma soyunan isimleri oluşturuyor.
Metro geldi; bölge prim yaptı
Bölgedeki emlakçılara göre Tepebaşının yatırımcı akınına uğraması 2001 yılından sonra gerçekleşiyor. O dönem Tepebaşındaki Merit Otelin The Marmara Oteller zinciri tarafından satın alınıp, The Marmara Peraya dönüşmesi ile birlikte bölgenin değerinin arttığına işaret eden Turyap Beyoğlu Tünel Temsilcisi Burak Göçmen, bu konuda şu bilgileri veriyor:
Bu otele 2001 yılında 1.5 ay gazete ilanları ile müşteri arandı. Tabi o dönem bölgeye yatırımı kimse düşünmüyordu. Ne var ki; otelin devreye girmesi; yine aynı dönemde Bilsar Tekstilin Beyoğlu Belediyesinin karşısında 3 bina birden satın alması, yatırımcıyı bölgeye yavaş yavaş çekmeye başladı. Bundan üç yıl önce metrekaresi 2 bin dolar olan yerlerin fiyatı bugün 4 bin dolara çıktı. Bunun dışında Metronun da şişhaneye gelmesi, bölgenin değerini arttıran bir başka unsur oldu
ABD Konsolosluğu binası otel olacak
Tepebaşı bölgesinin gayrimenkul açısından en değerli Caddesi Olan Meşrutiyet Caddesi şu sıralar birçok mülk el değiştiriyor. Bu cadde üzerinde en son el değiştiren gayrimenkullerden birisi de ABDnin eski konsolosluk binası (Plazzo Capri) oldu. Binayı Bilgili Holdingin patronu Serdar Bilgili 49 yıllığına kiraladı. Tarihi Amerikan Konsolosluğu binası 2001 yılında Amerikada yaşanan İkiz Kule saldırılarının ardından güvenlik gerekçesiyle İstinyeye taşınmıştı. Tepebaşındaki 4 dönüm üzerine kurulu tarihi konsolosluk binası da boş kaldı. ABD Konsolosluğunu butik otel yapmak için ilk önce işadamı İhsan Kalkavan almak istedi. Konsolosluk binasını Pera Palas Otelinin bir ek binası olarak değerlendirmek isteyen Kalkavan, halen bu otelde devam eden restorasyonu bitirmek için 2009 yılı sonunu hedefleyince, konsolosluk binası teklifinden vazgeçti
Mert Çiller otelini satılığa çıkardı
Bölgenin son yıllarda iyice prim yapmasıyla birlikte mülk sahipleri de değerlenen binaları satılığa çıkartılıyor. Öğrendiğimize göre Pera Palasın çaprazında yer alan Kamhi Apartmanı da yaklaşık 1.5 ay önce el değiştirmiş. Bir dönem Kamhi Ailesine ev sahipliği yapan bu nedenle adını da bundan alan bina; 450 metrekare oturumlu, 6 kat, bodrum ve zeminden oluşuyor.
Tepebaşı bölgesinde Bölgedeki oteller de satılığa çıkartılıyor. Meşrutiyet Caddesi üzerinde Pera Rose ve Pera Tulip adında iki oteli olan Mert Çillerin ise, bu otellerden Pera Roseyi satılığa çıkarmış durumda. Çillerin Pera Palasın hemen çaprazında, The Marmara Peranın hemen yanında yer alan otel için 11-12 milyon dolar istediği konuşuluyor.
Meşrutiyet Caddesi üzerinde otel inşaatı bulunan Orjin Grubun ise, buradaki otellerini satmayı istediği de yine konuşulanlar arasında.
Haluk Ulusoy, otel kuruyor
Bölgede yatırımına soyunanlardan biri de Futbol Federasyonunun eski başkanlarından Haluk Ulusoy. Ulusoy, Kağıtbaşı Ailesine ait Grafik Hanı yap-işlet-devret modeli ile bir butik otele dönüştürüyor. 800 metrekare oturumlu 5 katlı bu binada tadilat halen daha devam ediyor.
Yine bölgeyi önceden keşfeden isimlerden bir diğeri de International Hospitlal İstanbulun kurucusu Said Haifawa. Haifawa, Meşrutiyet Caddesi üzerinde bir zamanlar Ray Sigortanın hizmet verdiği binayı, Tünel Residence adında bir butik otele dönüştürdü. 600 metrekare oturumlu olan bina 8 kattan, Meşrutiyet Caddesinin en sonunda, Beyoğlu Vergi Dairesinin tam karşısında bulunuyor. Ankaranın ünlü restoranı Big Chefs, Tünel Residence ile anlaştı. Restoranın önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi bekleniyor. Hem otele hem dışarıya hizmet verecek.
Şişhane tarafı da hareketli
Yine Meşrutiyet Caddesinin Tünel Geçidi tarafında Beyoğlu Belediyesinin tam karşısında bulunan bir binanın üstü penthouse altları ise iş merkezine dönüştürülüyor. Ünlü mimar Han Tümertekinin projesini çizdiği binaların sahibi Abiteksin sahibi olan Murat ve Sedef Öztürk çifti. Yaklaşık 300 metrekare alan üzerinde bulunan 6 katlı binaların tadilat çalışması devam ediyor. Binan altında yakında Happily Ever After adında bir kafe-restoran açılacağı belirtiliyor. Bölgede otel yapılması amacı ile restore edilen diğer bina ise Sarkuysanın karşısında yer alan tarihi Merkez Apartmanı. Binaya iskele kurulmuş, branda ile tamamen kapatılmış. Ama restorasyon henüz başlayamamış. Çünkü bazı sorunlar yaşanıyor. Sahibi, tekstil ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Süper Grup firması.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yasuboğa, ikinci derecede koruma altında olan apartmanı bir buçuk yıl önce aldığını belirterek, bu konuda şu bilgileri veriyor:
Burayı Osmanlı tarzında döşenmiş butik bir otel yapmak istiyorum. Ben aldığımda tapu değeri 3.5 milyon liraydı. 2010 yılına yetiştirmek üzere plan yapmış, mimarlar çalışmalara başlamıştı. Ancak binadaki kiracılar çıkmayı kabul etmeyince davalık olduk. Bugüne kadar 1 milyon lira para harcadım. Ama bürokratik işlemler bir türlü bitmiyor. Mağdur durumdayım. Anıtlar kurulu ile sorunumuz var, bir türlü çözemiyoruz. Ama tadilata yeni yıla kadar başlayabileceğimizi umuyorum.
Kaynak : Hurriyetemlak.com