Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların, yatırımcıların altına olan ilgisini artırdığını belirterek, “Bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü yaklaşık 15-16 milyar lira seviyelerine ulaştı” dedi.
Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın çalışmaları ile başlatılan “yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması” çalışmalarının, atıl kaynakların ekonomiye kazandırılmasında önemli rol oynadığını söyledi.
TEB olarak, şubelerinden altın toplamadıklarını, atıl duran altın kaynaklarının kuyumculuk sektörü üzerinden toplanmasına yönelik projeler geliştirdiklerini ifade eden Erten, “Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması, Türkiye'de cari açık ve tasarruf oranlarının artırılması için çok önemli bir proje. Çalışma ile tüm bankaların altın bankacılığı ya da altınla ilgili ürünleri müşterilerine sunma yönünde özel bir çaba içine girdiğini görüyoruz. Bu da önemli bir kaynağın ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor” dedi.
"20-30 tondan 170 tonlara ulaştı”
Yatırımcıların, altın hesaplarına olan ilgisinin her geçen gün arttığını vurgulayan Erten, şöyle konuştu: “Bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü yaklaşık 15-16 milyar lira seviyelerine ulaştı. Banka olarak müşterilerimize lira, dolar ve avro karşılığında altın hesabı satabiliyoruz. Gümüş hesaplarımız da var. Altın hesaplarımızı vadeli yapan müşterilerimize çok ciddi getiri imkanları sunuyoruz. Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, yatırımcının ürüne olan ilgisini artırıyor. Özellikle faiz oranlarının düştüğü, insanların yüksek getiri aradığı alanlarda, müşterilerin portföyünde değişiklik yaparak lira, dolar ve avrodan altına geçtiğini görüyoruz. Önceki yıllarda bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü çok cüzi miktarlardaydı. Altın hesaplarının büyüklüğü, 20-30 tonlardan şu anda 170 tonlara ulaşmış durumda. Bu durum, altın fiyatlarındaki hareketlenmeye bağlı olarak yatırımcının altına olan ilgisinden kaynaklanıyor.”
Borsaların birleşmesi
TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Erten, Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul Altın Borsası ile İMKB'nin birleşerek, Borsa İstanbul AŞ'nin resmi olarak kurulmasına yönelik çalışmaların, piyasaların güçlenmesine katkı sağlayacak gelişmeler olduğunu söyledi.
İzmir'de bulunan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) hisselerinin Borsa İstanbul'a geçmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Erten, “Borsaların biraraya toplanması, elbette borsaların daha etkin ve verimli çalışması hem de piyasaların güçlenmesine çok önemli katkıda bulunacaktır. Yurt dışındaki borsalarla daha yakın işbirliği yapma imkanı ve piyasaların genişlemesine katkıda bulunacağını düşünüyorum” dedi.
Erten, İstanbul Altın Borsası bünyesinde bulunan Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın altyapısının hazır olmasına karşın işler hale gelemediğine dikkati çekti.
Selami Erten, Türkiye'nin elmas ve kıymetli taşlar alanında ciddi ihracat potansiyeli taşıdığını, pırlantadaki yüzde 20'ye varan ÖTV oranında yapılabilecek düzenleme ile kayıt dışı pırlanta ve mücevher ticaretinin kayda alınarak piyasanın gelişebileceğini sözlerine ekledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.