Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl Wall Street yatırımcıları ve yatırım bankacıları için büyük kazançlarla dolu bir yıl oldu. Ancak dev bankalar Goldman Sachs ve Bank of America’nın (BofA) dördüncü çeyrek bilançoları, yatırım işlemleri ve danışmanlık ücretlerindeki patlamanın herkese aynı oranda fayda sağlamadığını gösterdi.
Yatırım bankaları ve tüketici kredisi sağlayan bankalar arasındaki uçurum 2021 yılında da derinleşmeye devam edecek. Goldman’da 2020’nin son üç ayında, net gelir %50’den fazla yükselerek 4,5 milyar dolara çıktı. Bu kazanç, gelirlerin %23 artışla 4,3 milyar dolar seviyesine çıktığı, her zamankinden daha fazla önem kazanan yatırım işlemleri birimi sayesinde görüldü.
Aynı zamanda, yılın ikinci yarısında birleşme ve satın alımlardaki canlanma, yatırım bankacılığı biriminin gelirlerini %27 oranında yükseltti. Bu iki birim, Goldman Sachs’ın toplam yıllık gelirinin yaklaşık %70’ini oluşturdu. Ancak bu trend Bank of America’da daha zayıf bir şekilde görüldü.
Financial Times’a göre, ABD’nin ikinci büyük kredi kurumunda, yatırım işlemleri biriminin gelirlerinde yalnızca %7’lik yükseliş görüldü. JPMorgan ve Citigroup ise Cuma günü yapılan açıklamalarda, bankalarındaki yatırım işlemleri biriminin gelirlerinde sırasıyla %20 ve %14’lük yükselişler bildirdi.
Wall Street’in üst düzey yöneticileri, geçtiğimiz yıl işlem ücretleri ve yatırım işlemlerinde görülen yükselişin tekrarlanmasının muhtemel olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Şimdiye kadar, koşullar oldukça elverişliydi. Hem birleşme ve satın alımlar hem de halka arz aktiviteleri, 2021’in ilk birkaç haftasında yükseliş gösterdi.
Geçtiğimiz yıl görülen rekor borç satışlarının daha fazla yeniden finansman gerektireceği düşünülüyor. Ancak aynı şey, geçtiğimiz yıl Bank of Amerika’nın gelirinin ve karının üçte birinden fazlasını oluşturan tüketici bankacılığı için söylenemez. Buradaki sorun ise yalnızca düşük faiz oranları değil.
Tüketici güveni, pandemi devam ederken, sallantıda. Bank of America’daki mevduat hesapları dördüncü çeyrekte sert bir yükseliş göstermiş olsa da, hem krediler hem de kredi kartı harcamalarında düşüş yaşandı. Kredi marjları ise daraldı.
Dördüncü çeyrekte, net faiz gelirinde %16 düşüş görüldü. ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın yönetiminde, bu durumun hızla değişim göstermesi ise beklenmiyor. Büyük tüketici bankacılığı operasyonları olan bankalar, yatırım odaklı Wall Street rakiplerine yetişmekte bu yıl da zorlanacak.
Şirketler nakit ödemeleri kabul etmiyor
Garanti BBVA’dan sektörde bir ilk: Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fonu
İngiltere'de enflasyon beklentilerin biraz üzerine çıktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.