Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan korona virüs krizi, yatırım bankaları için oldukça verimli bir ortam oluşturdu. Varlık fiyatları ani yükselişler ve düşüşler gösterirken şirketler ve hükümetler sermaye piyasalarına likidite ve sermaye sağladı. ABD’nin en büyük beş yatırım bankasının gelirleri tüm yıl boyunca güçlü seyretti ve büyük Avrupalı rakipleri de borsalardaki hareketliliğin meyvelerini topladı.
2020 Deutsche Bank için bir dönüm noktası oldu. Bankanın yatırım bankacılığı biriminin karı, diğer birimlerdeki kayıpları telafi etti. Avrupa’nın diğer iki önemli oyuncusu BNP Paribas ve UBS de güçlü bilançolar açıkladı. Barclays’in de sektörün gelirlerindeki yükselişle birlikte yatırım bankacılığı üzerineki eleştirel tavırdan vazgeçtiği görülüyor. Güçlü koşullar şimdilik mevcudiyetini koruyor. Özellikle de şirketlerin birleşme ve satın alım anlaşmalarına yönelmiş olması, olumlu koşulların sürmesini sağlıyor.
Peki yatırım bankacılığı birimlerini kapatan ya da bu alana yatırım yapmayan bankalara ne olacak? Resesyon ve düşük faiz oranları nedeniyle koruma sağlamak için bu alana mı yönelecekler? Şimdilerde oldukça dikkat çekici yükselişler gösteren sermaye piyasalarının, zorluk içindeki bir ekonomideki hareketlerinin çok uzun sürme ihtimali görünmüyor.
Global Capital’ın haberine göre, bu durum korona virüs mutasyonlarının ya da başka bir faktörün kısa bir piyasa paniği yaratması ve merkez bankalarının güçlü müdahalesiyle sürdürülebilir. Ancak toparlanma ve vaka sayılarının düşüş gösterme ihtimali daha yüksek. Kredilere odaklanan bankalar için bu toparlanmanın, kurumsal sektördeki iflasları telafi edecek kadar güçlü olması ve zaman içinde faiz oranlarının yükselmesini sağlaması umut ediliyor.
Dahası ölçek bazı ürünlerde rekabeti sağlamak için önemini koruyor. Ancak çeşitlendirme, fırtınalara karşı direnç kazanmak için gerekli. Bu durum küçük bankaları dezavantajlı bir durumda bırakıyor. Deutsche Bank ve Barclays’de bile, yatırım işlemleri yavaşladığı takdirde, çeşitlendirme konusunda endişeler bu yılın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir. Zira sabit gelir ve para birimi departmanları gelirler için oldukça önemli.
Döviz ve emtia işlemleri, Deutsche’nin tüm yıllık getirilerinin %29’unu ve yılın ilk dokuz ayında Barclays’in gelirlerinin %35’ini oluşturdu. Ancak Deutsche son dönemde bu alanda sağladığı gelirlerdeki büyümenin büyük bölümünün sürdürülebilir olduğunu açıklarken, Barclays en yeni sonuçlarının pazar payında büyüme gösterdiğini söyledi. Bu nedenle dev Avrupa bankaları, yatırım bankacılığı birimlerini daha fazla genişletmeyi düşünmüyor.
Deutsche Bank’ın bilanço açıklamasını yaptığı hafta, Commerzbank’ın hisse işlemlerinin yürütülmesi için dış kaynaklarla anlaşma sağlamak istediği öğrenildi. Bankadan yapılan açıklamada, yalnızca gelecek potansiyeli olan önde gelen sektörlerde, uluslararası kurumsal müşterileri destekleyecekleri söylendi.
Yatırım işlemlerinden sağlanan gelirler bu yıl tüm sektörde güçlü seyretti. Ancak birçok banka, Commerzbank’la aynı görüşü paylaşarak korona virüsün rakiplerine büyük bir avantaj sağladığını ve bu aşamadan sonra küçük oyuncuların büyümesi için alan kalmadığını kabul ediyor.
Dev bankalar giderek daha az kredi veriyor
Lagarde: Destekler yıl sonuna kadar sürmeli
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.