Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yaşlı nüfusun hızla artması ve bu durumun Avrupa ekonomisinde maliyetleri artırması nedeniyle İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan yaşlı bakım bütçelerini yüzde 50 kıstı. Bütçesi daralan Avrupalı yaşlılar kendilerine alternatif destinasyonlar ararken pazardaki potansiyeli gören Türkiye bu alanda yatırım atağına geçti. Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi'nin (THTC) raporuna göre başta Muğla olmak üzere Aydın ve İzmir'de toplam yatırım değeri 250 milyon dolar olan 6 bin yataklı yaşlı bakım evleri yapıyor.
KİŞİ BAŞI BİN EURO KÂR
THTC Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Türkiye'de Ege ve Akdeniz çanağındaki 3, 4 ve 5 yıldızlı yaklaşık 500 bin yatak kapasiteli tesisleri ölü sezon olarak değerlendirilen kış aylarında ileri aktif yaşam turizmine açmaya hazırlandıklarını söyledi. Çakmak, "Avrupa'da 125 milyon 55 yaş üstü turist var. Bunlar arasında düzenli tedavi görmesi gereken yaşlılar da bulunuyor. Özellikle yaşlı bakım pazarında büyük bir potansiyel var. Buradaki potansiyeli gören yatırımcılar da Muğla, Aydın ve İzmir'de yaşlı bakım evleri açmaya hazırlanıyor" dedi.
AVRUPA BÜTÇE KISTI
Avrupa'da yaşlı bakımının ekonomiye ciddi bir yük getirmeye başladığına dikkat çeken Çakmak, "Devlet her birine ortalama aylık 4 bin euro verirken bu oranı 2 bin euroya düşürdü. Avrupa için bu düşük bir oran belki ancak Türkiye için oldukça yüksek. Bir yaşlı bakımı için bin euro harcansa yatırımcı bin Euro kâr edecek" diye konuştu. Türkiye'de yaşlı bakım evlerinde bin 500'e yakın yabancının bulunduğu bilgisini veren Çakmak, yılda ortalama kişi başı 40 bin euro harcadıklarını kaydetti. Avrupalı yaşlıların emekliliklerini geçirmek istediği ülke sıralamasıyla ilgili bir araştırmayı da paylaşan Çakmak, "İlk sırada İspanya yer alıyor. Bunu Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye takip ediyor. Türkiye Avrupalı yaşlıların tercihinde ilk 5'te yer alıyor" ifadelerini kullandı.
55 YAŞ ÜSTÜ 500 BİN KİŞİ GELİYOR
İleri aktif yaşam için Türkiye'yi tercih eden ülkelerle ilgili de Çakmak, şunları anlattı: "Almanya, Hollanda, Norveç, İngiltere, Rusya, Azerbaycan, Danimarka ve Ukrayna'dan her yıl ortalama 500 bin misafir alıyoruz. Her biri aylık 2 bin euro harcıyor. Ülkemizde ileri aktif yaşam için Antalya, Alanya, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kaş, Kuşadası ve Didim tercih ediliyor." Ölü sezon olarak bilinen ekim-mart ayı arasının tercih edildiğini aktaran Çakmak, bu pazardan alınan payın büyümesi halinde turizmin de 12 aya yayılabileceğine dikkat çekti. (BETÜL ALAKENT - SABAH)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.