Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyayı felç eden siber kaos yavaş yavaş etkisini azaltırken bazı işletmelerde sorunlar devam ediyor.
Siber güvenlik şirketi Crowdstrike'ın hatalı güncellemesi sonrası dün Türkiye dahil birçok ülkede havayolları, bankalar, hastaneler ve birçok işletmede Microsoft sistemi çökmüştü. Crowdstrike, saatler süren ve dünyada kaosa yol açan hatanın düzeltildiğini ancak tüm sistemlerin normale dönmesinin zaman alacağını, durumun bir siber saldırıdan kaynaklanmadığını duyurdu.
Sözcü'den Merve Arkan'ın derlediği habere göre; Microsoft da sorunun tamamen giderilmesi için sistemin birkaç defa yeniden başlatılmasını önerdi.
Havayolu şirketlerinde operasyonlar normale dönmeye başlarken dünya çapında binlerce uçuşun iptal edilmesi havalimanlarında krize yol açtı. Yolcular havalimanlarında uyurken şirketler, sorunların hafta sonu boyunca devam edebileceğini duyurdu.
BÜYÜK KESİNTİLER VE ETKİLERİ
Birçok işletme de yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunları çözmeye çalışıyor ve bunun günler sürebileceği belirtiliyor.
Küresel çaptaki siber kaos, dünyada birbirine bağlı teknolojilerin ne kadar kırılgan olduğunu, tek bir yazılım hatasının nasıl büyük bir krize dönüşebileceğini ortaya koydu.
Reuters'a konuşan siber güvenlik uzmanları, hata veren Crowdstrike güncellemesinin yeterli kalite kontrolünden geçmediğini kaydetti.
Farklı güvenlik şirketleri de geçmişte benzer sorunlar yaşamıştı. McAfee'nin antivirüs güncellemesinde yaşanan sorun 2010'da yüz binlerce bilgisayarda "mavi ekran" hatasına yol açmıştı.
Birçok uzman, siber güvenlik pazarının çok az şirketin egemenliğinde bulunduğuna dikkat çekiyor. Dünya siber güvenlik pazarının yüzde 62'si sadece 15 şirketin elinde. Uzmanlar, bu tekelleşmenin güvenlik riskini daha da artırdığını vurguluyor.
Financial Times'ın analizine göre, dünyada bugüne kadar yaşanan en büyük siber kaos olarak görülen kriz, içeride bilişim ekiplerinin geliştirilmesiyle ve teknoloji altyapısının gözden geçirilmesiyle sonuçlanabilir. Hükümetlerin ve düzenleyici kurumların da bilişim sistemlerinde yeni önlemler üzerine çalışması gerekecek.
THY: Tüm operasyonlarımız normale dönmüştür!
Dünya genelinde Crowdstrike kaosu: Eskiye dönme zaman alacak!
Elon Musk, CrowdStrike'ı sistemlerinden sildiğini açıkladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.