<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYasal yoldan icra soygunu----

Yasal yoldan icra soygunu

Yasal yoldan icra soygunu
14 Şubat 2017 - 08:44 www.finansingundemi.com

İcra dolandırıcıları ilamsız icra takibi başlatarak borç tahsili yapmaya başladı

Telefonla dolandırıcılığın modasının geçmesi ile birlikte şimdi de icra ile dolandırıcılık yapmaya çalışanlar popüler oldu. İlamsız icra takibi yapmaya başlayan dolandırıcılar olmayan borçların tahsili için icra dairelerinden evrakı alan dolandırıcılar başlıyor vatandaş ile pazarlık yapmaya... Sözcü Gazetesi'nden Murat Muratoğlu konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Tabiri caizse borç içinde yüzüyoruz derler ya, ülkede borcu olmayanı zor buluyorsun. Bu borç krizi bazıları için fırsat! Telefonla dolandırmanın modası geçti, şimdi icra dolandırıcılığı gözde……
Bakın; Türkiye'de bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2 trilyon lirayı aştı… Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyon 321 bin kişi… Geçmiş yıllarda dikkate alındığında bu sayı 3 milyonu geçiyor. Haliyle attığın her oltaya balık takılıyor. Dolandırıcılar da bu durumu kullanıyorlar. Kanundaki açığı da yakalamışlar, değmeyin keyiflerine……
“İlamsız icra takibi” diye bir şey var. İlam, resmi belge demek… Ortada resmi olmayan bir durum söz konusu……
Hani her halta kimlik istiyorlar, internetten kimlik bilgilerini çalıyorlar ya… İşte bu bilgiler satılıyor. Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, icra dairelerine giderek, ilamsız icra takibi için başvuru yapıyor. Limit yok, yolla gitsin. İcra dairesi başvuruyu hilafsız kabul ediyor. Herhangi bir belge, senet,
borç kâğıdı, fatura veya mahkeme kararına gerek bile yok. İcra takibini çıkarmanın bedeli 30-35 lira, postayla beraber 40 lira……
Hacze giden dolandırıcı var!
Bu yöntemi bankaların tahsil edemediklerini alan varlık yönetim şirketleri çok kullanır. Daha borçluyu aramadan ilamsız icra takibi yollar ki üzerinde icra dairesi yazınca hemen telefon edilsin, süreç uzamadan üç beş para kopartılsın. Zaten bankadan borcu onda bir fiyatına devralmış, yarısını tahsil etse kâr!
İşte aynı düzeneği dolandırıcılar da kullanıyor. İcra takibini alan telefonu arayıp oturuyor dolandırıcı ile pazarlığa…… Dolandırıcı da ne koparsa kâr……
Borcu olmasa bile icra kâğıdındaki ödeme emrini alan vatandaş yasaya göre icra dairesinden gelen borç tebligatına 7 gün içinde itiraz etmezse, borç kesinleşiyor. Yine dolandırıcının kucağında… İşi yüzsüzlüğe vurmuşlar, hacze giden dolandırıcı var!
Böyle bir durumla karşılaşınca işi gücü bırakıp icra dairesine gidip “hiçbir borcum yoktur” şeklinde dilekçe vermeniz gerekiyor. Vermezsen borcu kabul etmiş sayıyorsun. Sonra ayıkla pirincin taşını……
Hâlbuki şirketlerin 3610 liranın altındaki alacakları için ilk önce Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurması gerekiyor. Ancak bunu enerji, bankacılık ve telekomünikasyon şirketleri bile yapmıyor!
Madem yapılmaması gerekli, madem insanlar mağdur oluyor, madem dolandırıcılar kullanıyor neden ilamsız icra takibini kurala bağlamıyorsun? Kim uğraşacak şimdi, aman boşver!

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ14 Şubat 2017 21:04

    DEVLET ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE ÖNLEM ALMALI DOLANDIRICILIK HIZLA YAYGINLAŞIYOR BENİ BİLE TELEFONLA DOLANDIRDILAR OYSAKİ KANUNU HUKUKU İYİ BİLDİGİM HALDE DOLANDIRILDIMSA CAHİL İNSANLARIN VAY HALİNE.