Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre, sigara yasağının ikinci yılını geride bırakan Türkiye’de, 2009 yılında 107 milyar 555 milyon adet olan yıllık sigara tüketimi, yaklaşık yüzde 15 oranında gerileyerek 2010 yılında 93 milyar 355 milyon adete indi. 2011 yılının ilk dört ayında düşme trendinin devam ettiği görüldü.
Havalar düzeldi
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesinden (SSUK) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de kapalı alanlarda hava kalitesinin yükseldiği, partikül miktarı ve sigara kullanımına bağlı görülen acil hastalık başvurularında düşme, sigara tüketim sayılarında azalma, vergi gelirlerinde artma olduğu ve ikram sektörü işletmeleri ile alışveriş merkezlerinin sayısının ve cirosunun arttığı görüldü.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı (HASUDER) verilerine göre de, kapalı alanlarda hava kalitesi düzeldi, yasanın ikinci aşama uygulamasından sonra yapılan ölçümlerde partikül miktarında düşme saptandı.
Kafe, pastahane ve kahvehanelerin yüzde 55’inde, lokantaların yüzde 31’inde, bar ve içkili lokantaların yüzde 62’sinde kapalı ortam hava kalitesinde düzelme olduğu görüldü.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre ise işletmeler zarar görmedi. 2010 yılında 15 bin 739 kahvehane açılırken, 7 bin 956 kahvehane kapandı.
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research verilerine göre de, alış veriş merkezi ciroları 2009 yılında yüzde 5.5 oranında arttı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Marmara Üniversitesi verilerine göre ise pasif sigara dumanının oluşturduğu hastalıklar azaldı. Pasif sigara dumanı ile artan solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kanseri, astım, kalp damar hastalıkları gibi hastalıkların acil başvurularının İstanbul’da yüzde 20 oranında azaldığı saptandı.
Açık havada içilmesini şikayet edenler de var
SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, şikayet kutusuna gelen başvuruların halen ihlallerin devam ettiğini, ancak vatandaşların da bu konuda hassas olduğunu gösterdiğini belirtti. Dağlı, “Bir çok yakınma yaz aylarında açık hava olmasına rağmen kalabalık olan yerlerde sigara dumanının rahatsız ettiği doğrultusunda. Bu yakınmaların devamı, New York ve Avustralya’da olduğu gibi park ve plajlarda da sigara tüketiminin yasaklanmasını getirebilir” dedi. Sigara yasağı kapsamında bu gün 31 ülkede aynı kanun uygulanıyor ve bu kanunlar ile 739 milyon kişinin sağlığı korunuyor. 2008’de dünya nüfusunun sadece yüzde 5’i sigara dumanından korunurken Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’nin ivmesi ve Türkiye gibi ülkelerin örnek oluşturması sonucu, bu oran 6 puan artarak yüzde 11’e ulaşmış durumda. Bu oranın bundan sonra da hızla artması bekleniyor.
vatandaş siğaranın pahalılığlndan tütüne yöneldi tütün tüketiminin istatikleri nerede
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.