Vadeli ticari alacakların fonlanması esasına dayalı olan faktoring sektörü devletin dışarıya yaptırdığı işlerdeki temlik yasağının kaldırılmasını istiyor. Türkiye de en fazla ticari alacağın yaptırdığı çeşitli taahhüt işleri ve mal alımlarından ötürü devletten olduğunu hatırlatan Atılım Faktoring genel Müdürü Murat Ömürbek, devlet ihaleyle bir sürü mal alıyor, yükleniciler var, devlet bunlara çek senet vermiyor diyor. Sektörün Borçlar Kanunundaki temlik hükmüne göre işlem yaptığını söyleyen Ömürbek şunları söylüyor:
Borçlar Kanununa göre alacaklı alacağını bana devrediyor, yani temlik ediyor. Ben bu temliği bankaya temlik ederek fon sağlıyorum. Ama devlet alacaklarında temlik yasağı var. Dolayısıyla bu alacakları teminat göstererek fonlayamıyorum. Örneğin, özel hastaneler, SSKlı hastalara bakıyor. Ayda bir kez SSKya fatura kesiyor. Devlet bu sözleşmedeki alacaklar temlik edilemez diyor. Devlet temlik yasağını kaldırırsa sektörün önü açılır.
Ömürbeke göre devletin temlik yasağının kalkması halinde sektör üç kattan fazla büyüyebilir. Halen 20 milyar dolar civarında hacme sahip olan sektörün 70-80 milyar dolara çıkacağını söyleyen Ömürbek, geçmişte SSKya haciz uygulamaya kalkılmasından ötürü getirilen bu yasağın kaldırılması gerektiğini savunuyor.
Yabancılar faktoringe gelecek
Murat Ömürbek, son yıllarda bankalarla başlayan, aracı kurum, yatırım bankaları ve sigorta sektörüyle devam eden yabancı sermaye ilgisinin 2008-2009 yılında faktoring sektörü ve kalkınma bankalarına yöneleceğini söylüyor. Atılım Faktoring olarak önümüzdeki 2-3 yıl içinde ya yabancı bir ortaklık veya halka açılma hedeflerinin olduğunu söyleyen Ömürbek, sektörde bir konsolidasyon sürecinin de yaşanacağını, sektördeki 88 olan şirket sayısının fazla olduğunu söylüyor.
Münferit olaylar sektöre mal edilmemeli
Murat Ömürbek son günlerde foktoringçilere yönelik mali polis operasyonlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:
Mali polisin yaptığı operasyonlar, basında çıkan haberlerden izlediğim kadarıyla vergi borcu olan iki faktoring şirketi ve ikrazatçılara yönelikti. Ancak bu olaylarla öne çıkan en önemli gerçek 20 milyar dolar büyüklüğündeki sektörün maalesef hala tam olarak finans kuruluşları olarak görülmemesidir. Uygulamada bankalar bilançoya kredi verirken biz ticari alacaklar mesnetiyle hareket etmekteyiz. Bu noktada sektörde yaşanan münferit olayların, tüm sektöre maledilmesi çok büyük bir yanlışlıktır.
Kayhan Öztürk
Kutu
KÜNYE
Yılda yüzde 40 büyüyor
Atılım Foktoringin tarihi 1993 yılına kadar gidiyor. Bu tarihte Bank Ekspres bünyesinde Ekspres Faktoring adıyla kurulan şirket Ekim 1998de Ekspres Bank ve iştiraklerinin TMSFye devredilmesi ile yönetimi TMSFye geçiyor. 2001 yılında Doğan Danyel Dinler ve Meir Dalya iki işadamı şirketi TMSFden satın alıyor. Dogan Dinler kimya, Meir Dalya ise tekstil sektöründe faaliyet gösteren iki ortak faktoring işine girdikten sonra eski işlerini tasfiye ediyorlar. Şu an faktoring dışında işleri yok.
Şirketin genel müdürlüğünü ise
finans sektörünün deneyimli isimlerinden Murat Ömürbek yapıyor. Yılda ortalama yüzde 35 büyüyen sektörde her yıl yüzde 40 büyüdüklerini söyleyen Ömürbek, geçen yıl 200 milyon YTL olan cirolarının bu yıl ekim ayı itibariyle 210 milyona ulaştığını söylüyor. Yılsonunda 270 milyon YTLyi hedefleyen şirketin şu anki kredi hacmi ise 70-75 milyon YTL civarında.