<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYarın seçim var, Hollanda'da kim kazanır----

Yarın seçim var, Hollanda'da kim kazanır

Yarın seçim var, Hollanda'da kim kazanır
14 Mart 2017 - 14:01 www.finansingundemi.com

Türkiye ile gerginlik artarken göç ve milliyetçiliğin siyasi gündem olduğu Hollanda yarın genel seçime gidiyor

Hollanda'da yarın yapılacak genel seçimlerin göçmen karşıtı eğilimlerin göstergesi olması beklenirken ayrıca hafta sonunda Türkiye ile yaşanan gerginlik, Hollanda'da göç ve milliyetçilik konularını siyasi gündemin başına yerleştirdi.

Hollanda'yı "İslam'dan temizlemek" isteyen Geert Wilders Türk asıllı Hollandalı protestocular ve polis arasında yaşanan çatışmaların yanı sıra Ankara'nın Hollanda'yı "faşizm" ile itham etmesinin, seçimde birinci gelme şansını artıracağını umuyor. Wilders'in Özgürlük Partisi'nin (PVV) ülkedeki siyasi tablonun çok parçalı görünümü dikkate alındığında, hükümet olma şansı hiç yok. Diğer partiler ırkçı saydıkları PVV ile koalisyon kurmayı reddediyor. Kısaca, PVV zaferinin, Avrupa boyunca şok dalgaları yaratacağı kuşkusuz. Gelecek ay da Fransa'da, Pazartesi gününün anketlerine göre aşırı sağcı Marine le Pen'in önde gittiği cumhurbaşkanlığı seçimleri başlayacak. Eylül ayında ise Almanya'da yapılacak seçimlerle, Avrupa Birliği karşıtı, sağcı Almanya için Alternatif partisinin (AfD) ilk kez federal meclise girmesi bekleniyor. İngiltere'nin beklenmedik AB'den çıkma kararı ve AB karşıtı Donald Trump'ın ABD başkanı olmasının ardından, artık Avrupa da giderek büyüyen düzen karşıtı bir dalganın AB'nin yaşamını tehdit edip etmediğini görecek. Hollanda'da en acil soru, Türkiye ile yaşanan kavganın Wilders'e mi, Başbakan Mark Rutte'ye mi yarayacağı. Rutte hükümeti, Türk bakanların Hollanda'da konuşma yapmalarını yasakladı. Pazartesi akşamı yapılan bir anket Rutte'nin VVD partisinin ve Wilders'in PVV partisinin beklentilerinin ikişer sandalye artığını, bu sandalyeleri kaybedenlerin ise küçük sol partiler olduğunu gösteriyor. Trouw gazetesinde siyasi yorumcu Hans Gosling, "Bir ulusun böyle bir olay yaşadığı zamanlarda, halkın eğilimi hükümetten yana olmaktır" dedi.

KATI POLİTİKA

Rutte'nin Türkiye'ye karşı aldığı sert tavrın, mülteciler ve göç kaygılarına eğilerek, seçmenin Wilders'e oy vermesini önlemeyi amaçladığını pek çok seçmen görüyor. Muhafazakar Hıristiyan Demokrat Partinin başkanı Pazar günü göçmen Türklere, Türk vatandaşlığından vazgeçip Hollanda'da entegre olmaları çağrısı yaptı. Rutte ve Wilders dün gece televizyonda katıldıkları tartışma programında, göçmen akımını durdurmanın yolları konusunda farklı fikirleri savundular. Rutte, Wilders'in sınırları ve camileri kapatmak ve Kuran'ı yasaklamak önerilerini "boş önlemler" olarak niteledi. Rutte, "Biz mülteci krizinin nedenlerine odaklanırken, siz bütün dikkatinizi Kuran polislerinize bağlıyorsunuz" dedi. Wilders ise Rutte hükümetini, dışarıdan gelenlere Hollandalılardan daha iyi sağlık hizmeti verdiği için eleştirdi ve "Biz kendi insanımızı, ana-babamızı seçmeliyiz; mültecileri değil. Siz Hollanda'nın değil, mültecilerin başbakanısınız" dedi. En son yapılan anketlere göre Rutte'nin muhafazakar VVD partisi yüzde 16.2 ile birinci, Wilders'in PVV partisi ise yüzde 13.4 ile ikinci sırada. Hıristiyan Demokratlar(CDA)ise yüzde 12.5 destek alıyor ancak oyları yükseliş trendinde. Rutte seçmenlerden Wilders'in partisine oy vermemelerini istedi. "Brexit'te gördük, Trump'ta gördük. Bir gece önce olmayacağına inandığımız şeyin olduğunu gördük. 16 Mart sabahı uyanıp Wilders'in partisinin en büyük olduğunu görmemiz ihtimali çok gerçek." Aralarında sadece dört puan fark olan ilk dört sıradaki partiden herhangi biri seçimi kazanabilir. Ancak o zaman bir koalisyon kurmak için en az üç partiyi daha ikna etmek zorunda. Amsterdam Üniversitesi profesörlerinden Rens Viliegenthart, kurulacak merkez-sağ koalisyonun başında VVD ve CDA'nın bulunacağını, merkezci demokratların ve yeşil solun da ilk kez hükümette yer alacağını tahmin ediyor. Ancak uzmanlar, hafta sonunda yaşanan olayların ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hollanda'ya karşı hukuki yollara başvurma tehditlerinin kamuoyu yoklamalarının gidişini değiştirebileceğini söylüyorlar. Leiden Üniversitesi'nden Profesör Joop van Holsteijn, bu durumdan en kârlı çıkacak siyasetçinin Wilders olabileceğini söyledi. "Bir anda göçmenler ve entegrasyon konuları ile Türk-Hollanda ilişkileri ön plana çıktı. Burada Wilders önemli yeri tutuyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)