<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYargıtay imamı ‘Muaz bin Cebel’ mi?----

Yargıtay imamı ‘Muaz bin Cebel’ mi?

Yargıtay imamı ‘Muaz bin Cebel’ mi?
05 Ocak 2014 - 13:44 www.finansingundemi.com

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Yargıtay’daki “cemaatin imamı” diye işaret ettiği kişi ‘Muaz bin Cebel’ mi?

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Yargıtay’daki “cemaatin imamı” iddiasını ortaya atmasından sonra, yargı kulislerinde de meraklı sorular gündeme geldi.
Öyle ki cemaate yakın ve “abi” olarak bilinen hemen her Yargıtay üyesinin ismi kulislerde zikredildi. Tahminler öncelikle, şimdi “kumpas” tartışmalarına konu edilen yakın dönemin önemli davalarında bir şekilde yer almış üyeler üzerinde yoğunlaştı.
 
Şahin eleştirildi
 
Ama öne çıkan ve kulislerde “kesin o” diye bahsedilen isim farklı...
 
Bu isme geçmeden önce, Yargıtay’daki güç dengeleri konusunda bazı emaralere bakmak gerekiyor.
Şahin’in açıklamalarından sonra Yargıtay yönetiminin re’sen bir soruşturma açması beklentisi, “somut bir bilgi” gelmedikçe harekete geçilmeyeceği yönündeki Yargıtay açıklaması ile boşa çıkmıştı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın imzasını taşıyan açıklamada bütün Yargıtay üyelerinin Anayasa’nın 138. maddesine göre (Meclis Başkanı’nın artık öldüğünü söylediği mahkemelerin bağımsızlığı ile ilgili meşhur madde) görev yaptığı belirtiliyor ve Şahin eleştiriliyordu.
Bu açıklama, Alkan’ın Yargıtay Başkanlığı’na seçilmesinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru ile daha farklı bir anlam kazanıyordu. Yargı kulislerinde hükümetin desteklediği aday olan Kemalettin Yüksel’in aldığı 39 oya karşılık Alkan’ın “cemaatin” desteğiyle 201 oy alarak seçildiği konuşuluyordu. Bir gazeteci de Alkan’a “bir grubun desteğini alıp almadığı” sorusunu yöneltmiş, karşılığında “Yargıtay’da hiç kimse belli bir grubun ve belli bir inancın temsilcisi durumunda değildir. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum” yanıtını almıştı.
 
Hukuk dairesinde
 
Yargıtay’daki güç dengeleri bu minvalde iken “cemaatin imamı” konusunda çok sayıda “abi”nin adının ortaya atılması da doğal karşılandı. Ancak bu tahminler arasında bir isim öne çıktı. Referandumdan sonra yapısı değişen HSYK’nın Yargıtay’a seçtiği “yeni üyeler” arasında olan bu hakim, bir hukuk dairesinde görev yapıyor. Cemaatin önde gelen “abilerinden” olduğu konusunda kuşku yok. İddialara göre, Şahin’in sözünü ettiği işadamına ilişkin dosya, bir ceza dairesindeydi ama hukuk dairesinde görev yapan “imam”dan görüşünü sordu. İmam da dosyanın bir özetini Pensilvanya’ya gönderdi.
 
İçtihadın mucidi
 
Bu Yargıtay üyesinin cemaat içindeki takma adının “Muaz bin Cebel” olduğu da iddialar arasında. Kaynaklarda, Hz. Muhammed döneminde yaşamış önemli sahabelerden olan Muaz bin Cebel için “helal ve haram ilmini en iyi bilenlerden” olduğunun belirtilmesi de bu ismi daha ilginç hale getiriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)