BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYaptırıma rağmen Rusya'da kazandılar----

Yaptırıma rağmen Rusya'da kazandılar

Yaptırıma rağmen Rusya'da kazandılar
08 Temmuz 2023 - 15:22 www.finansgundem.com

PepsiCo, Mars ve Mondelez, Rusya’daki kârını önemli ölçüde artırdı

Rusya’daki faaliyetlerini sessizce sürdürmeye karar veren ABD’li tüketim malları şirketleri PepsiCo, Mars ve Mondelez’in gelirlerini önemli ölçüde artırdı

Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna başlamasıyla birlikte şirketlerin pazarlama operasyonlarının “fırtınalı” geçtiğine değindiği haberinde, Rus tüketici tarafından en çok Alpen Gold çikolata markasıyla tanınan Mondelez’in Rus bölümünün gelirinin 2022’de yüzde 38 artarak 92 milyar rubleye yükseldiği vurgulandı.

Bunun sonucunda şirketin net karı 2021’ye kıyasla iki katına çıkarken, Mars çikolata markasının Rusya bölümünün satışları 2021’e göre yüzde 14 artarak 177 milyar rubleye ulaştı.

Mars’ın Rusya’daki net kârının da yüzde 58 artarak 27 milyar rubleye ulaştığına dikkat çeken Bloomberg, Pepsi’nin Rusya’daki gelirini de yüzde 16 artırdığı ve net karı dörde katladığını belirledi.

Sonuç olarak Pepsi’nin Rusya’daki satışlarının şirketin küresel net gelirindeki payı yüzde 5 olarak gerçekleşti.

Ajans, finansal performanstaki bu büyümenin ana nedenleri arasında şirketlerin fiyatlandırma politikasındaki değişiklikleri öne çıkarırken, PepsiCo, Mars ve Mondelez’in Rusya’daki rakiplerinin ayrılması nedeniyle satışlarında büyük artış yaşadığını, aynı zamanda sözde yaptırımları destekleyerek reklam yatırımlarını sona erdiren bu şirketlerin giderlerini de büyük ölçüde kıstığının altını çizdi.

Aynı zamanda yabancı ana şirketler ile bunların Rusya’daki yan kuruluşları arasındaki sınır ötesi para transferlerinin halen çok zor olduğu da hatırlatılırken,bu firmaların 2022’de Rusya’daki büyük şirketler tarafından elde edilen yüksek gelir üzerinden yüzde 10 vergiye tabi olması da bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Kiev Ekonomi Okulu ve sivil toplum kuruluşu B4Ukraine verilerine atıfta bulunan Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Batılı şirketlerin yüzde 80’den fazlasının, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasının ardından Rusya’da çalışmaya ve Rus devletine vergi ödemeye devam ettiğini yazmıştı.

Ukrayna sivil toplum kuruluşunun hazırladığı belgeyi paylaşan gazete, Rusya’daki bin 387 yabancı şirketten bin 146’sının hala faaliyet göstermeye devam ettiğini vurgularken, toplam cirolarının 213,9 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini, karlarının ise 14,1 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Yabancı şirketlerin elde ettiği gelirin 3,5 milyar dolarının Rusya Federasyonu devlet bütçesine ödendiği iddia edilirken, faaliyetlerinin hiçbir şekilde Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal etmediği ve yasal olduğunun altı çizildi.

Rusya’da kalan başlıca Batılı şirketler arasında Philip Morris, Japan Tobacco, Pepsi, Danone, Metro, Mars, Procter & Gamble ve Unilever yer alırken, gazeteye göre Rusya’dan ayrılan diğer Batılı firmaların yerini hızla Çinli şirketlerin aldığı da kaydediliyor.(Gazetemru)

Rusya’nın rezervleri haziranda geriledi

 

Rusya, Hindistan’ın en büyük petrol ihracatçısı olmayı sürdürüyor

 

Rusya ekonomisi yüzde 2 büyüyebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)