Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yapı Kredi'nin pek çok sektör ve alanın gittiği yöne dair ipuçları sunan, sektörlerin ileri gelen uzmanlarını dinleyicileri ile buluşturan podcast kanalının bu bölümünde Roket Bilimci Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu konuk oldu. Cüneyt Toros moderatörlüğünde gerçekleşen programda, ilk roketlerin icadının yanı sıra Amerika ve Rusya arasındaki rekabet ile başlayan uzaya gidiş serüveninin hem tarihi hem de geleceği konuşuldu.
Roketlerin tarihi ile başlayan konuşmada, roketçilik alanında her şeyin Konstantin Tsiolkovski adında bir Rus matematik öğretmeniyle başladığını fakat pratik roketçiliğin ilk olarak Almanya ve Amerika’da ortaya atıldığı söylendi.
Roket teknolojisinin gelişmesi ve insanlığın keşif arzusuyla; uzaya çıkarılan ilk uydu, uzaya giden ve Ay’a iniş yapan ilk insan gelişmeleriyle ivme kazanan uzay sektörünün, insanlık için birçok yönden heyecan yarattığı ifade edildi.
UZAY ARTIK TİCARİ BİR SEKTÖR
1950’lerde Rusya ve Amerika rekabeti ile çalışmalar hızlanarak birçok ilk yaşansa da, maliyetler nedeniyle bu çalışmaların sürdürülebilir olmadığını belirten Karabeyoğlu, “Roketleri fırlatma maliyeti şu an için de çok yüksek. Uzay sektörünün gelişebilmesi ve uzaya gidişin kolaylaşabilmesi için en önemli faktör bu maliyetlerin düşürülmesi. Maliyeti düşürecek teknolojileri bulan ülkelerin pazarda büyük bir yeri olacak. Türkiye olarak biz de bu pazarda henüz geç kalmış sayılmayız. Roket motor teknolojisinde başarılı olup, maliyeti azaltacak yeni teknolojiler çalışarak bu pazarda bir yer edinebiliriz” diye konuştu.
Space X ve Mars’taki insan kolonileri hedefleri üzerine de fikirlerini belirten Karabeyoğlu, ‘‘Mars’ta insan kolonilerinin yerleşebilmesi için lojistik, temel ihtiyaçları karşılayabilecek teknoloji şu an yeterli değil. Mars’a yapılacak yolculuğun 9 ay sürmesi, Mars yüzeyindeki oksijen, su, yerçekimi yokluğu ve yüksek derecede maruz kalınacak radyasyon; elimizdeki teknolojilerle Mars’ta yaşamın şu an mümkün olmadığını gösteriyor Ancak önümüzdeki 50-100 yılda Mars’a yolculuğun gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.
Pek çok sektör ve alanda, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında seçkiler sunan “Geleceği Konuşalım” podcast kanalı; Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından dinlenebiliyor.
Yapı Kredi tüm çalışanlarına veri okuryazarlığı eğitimi veriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.