Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji şirketleri bu yıl bir yandan bir sonraki büyüme hamlesini güçlendirmek için üretken yapay zeka gibi yeni alanlara yatırım yaparken diğer taraftan yıl boyunda 34.000 çalışanını işten çıkardı.
Layoffs.fyi internet sitesinde derlenen verilere göre Microsoft, Snap, eBay ve Paypal ocak başından bu yana yüzlerce pozisyonu ve binlerce çalışanı ıskartaya çıkardı. Bu yıl toplamda 138 teknoloji şirketi personelini işten çıkardı.
Financial Times’ın haberine göre işten çıkarmalar 2023’ün aynı dönemine göre daha küçük çaplıydı. Zira Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji devleri pandemi boyunca biriken pozisyonları işten çıkarma konusunda daha hızlı davranmıştı. 2023’te teknoloji sektörü genel olarak 263 bin çalışanı işten çıkardı.
Analistler, son işten çıkarma dalgasında, şirketlerin üretken yapay zeka gibi yeni alanlara yatırım yapmak için kaynaklarını yeniden düzenlediklerini belirtiyor. İşten çıkarmalar aynı zamanda hissedarlara maliyet disiplinine odaklanmaya devam ettiklerini gösterme niyeti de taşıyor.
Jefferies Analisti Brent Thill’e göre teknoloji şirketleri istihdam değerlemeleri sonucu “Bir sürü çürük elmamız var ve daha yalın bir organizasyona sahip olsaydık daha fazlasını yapabilirdik” düşüncesine ulaşıyorlar. Thill, “İşten çıkarmalar devam edecek ve daha da kötüleşebilir. Bu bulaşıcı hale geldi” açıklamasında bulundu.
Columbia İşletme Okulu’ndan Daniel Keum, Amazon'un bu yıl Twitch platformundan yüzlerce çalışanı işten çıkarmasını örnek göstererek şirketlerin yatırım için öncelikli alanları yeniden değerlendirdiğini ve maliyetli ancak temel olmayan bölümlerdeki pozisyonları azalttığını söyledi.
Amazon, Microsoft, Meta, Google'ın ana şirketi Alphabet ve müzik platformu Spotify, bu yıl böyle bir denge kurma planlarının sinyalini veren şirketler arasında yer alıyor.
Spotify CEO'su Daniel Ek bu ay, "Mevcut alanların bazılarına öncelik vererek daha verimli olmamız gerekiyor, ancak aynı zamanda bazı yeni şeylere de yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.
Geçen yılki yaygın maliyet düşürme uygulamaları, pandemi sırasında daha dijital öncelikli bir yaşam tarzlarına geçişin pandeminin ötesine geçmediğinin fark edilmesinin ardından geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi dönemi kapanmaları sırasında teknoloji şirketleri artan dijitalleşme ihtiyaçları nedeniyle kendilerini bir işe alım çılgınlığının içerisinde bulmuştu.
Microsoft’un video oyunu yan kuruluşu ZeniMax'ta kalite kontrol tester’ı olarak çalışan Autumn Mitchell, "Şu anda teknoloji veya video oyunları alanında çalışan herkes, kendileri veya tanıdıkları biri için bir dereceye kadar işten çıkarmalardan endişe duyuyor. Bir şirketin işten çıkarmaları duyurduğunu gördüğünüzde 'İşte yine başlıyoruz, gelecek hafta sıra kimde olacak?' diye düşünüyorsunuz" ifadelerine yer verdi.
Keum, şirketlerin önümüzdeki 12 ay için planlarını belirledikleri yılın ilk ayının genellikle orantısız işten çıkarmaların yaşandığı bir dönem olduğunu hatırlatıyor. Ancak Keum bu yılki işten çıkarmaların mevsimsel olmaktan çok stratejik göründüğünü de sözlerine ekledi. İstihdam uzmanı 2022 ve 2023 pandemi sonrası işgücünün “doğru boyutlandırıldığını” ancak 2024’teki işten çıkarmalarınsa “aktif işe alımlarla” birlikte geldiğini belirtiyor.
2022'nin sonlarından bu yana 20.000'den fazla kişiyi işten çıkaran Meta, üretken yapay zeka alanındaki yetenekleri güvence altına almayı da içeren "önemli yatırımlar" yapsa bile, yıl için net çalışan sayısı artışlarının "minimum" olacağını söyledi. Sosyal medya devi "metaverse" inşa etmek için harcanan milyarlarca dolar nedeniyle geçtiğimiz yıl yatırımcıların yoğun eleştirileriyle karşılaşmıştı.
İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı arttı
Google, yapay zeka sohbet robotuna ücretli abonelik başlattı
Amazon'dan yapay zeka hamlesi 'Rufus'
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.