BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarYapay zekada hedef devler ligi----

Yapay zekada hedef devler ligi

Yapay zekada hedef devler ligi
05 Aralık 2024 - 09:45 www.finansingundemi.com

Yerli bulut teknoloji firması Bulutistan'ın Uluslararası Büyümeden Sorumlu Genel Müdürü Altuğ Eker Türkiye'de yapay zeka pazarının genişlemesi için hiper ölçekli şirketlerin daha fazla girmesini istediklerini söyledi

SELMAN YAVUZ DEMİRÖZ - FINANSINGUNDEMI.COM

Türkiye’nin en büyük yerli bulut hizmet sağlayıcılarından biri olan Bulutistan, yapay zeka alanında dünya devleriyle rekabet etmek için sabırsızlanıyor. Finansingundemi.com’a konuşan Bulutistan Uluslararası Büyümeden Sorumlu Genel Müdürü Altuğ Eker, Türkiye’nin yapay zeka pazarından çok düşük bir pay aldığına dikkat çekti.

Bulutistan’ın yurtdışı çalışmaları sayesinde ‘gözlerinin açıldığını’ belirten Eker, Avrupa’da HP ve Lenovo gibi teknoloji devleriyle yapılan ortak çalışmalara dikkat çekti. Bulutistan Genel Müdürü ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ parolasıyla teknoloji devlerinin Türkiye’nin yasal mevzuatlarına uygun bir biçimde tüm servislerini sağlayabilmelerini hayal ettiklerini söyledi. Eker, Bulutistan’ın Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile dirsek temasında olduğunu ve kamu sektöründeki bulut teknoloji atılımlarıyla bu hayale yaklaştıklarını da sözlerine ekledi.

Faaliyet gösterdikleri yargı bölgelerindeki farklı mevzuatları bir sorun değil bir fırsat olarak gördüklerini belirten Bulutistan Uluslararası Büyümeden Sorumlu Genel Müdürü Eker, sorularımıza şöyle yanıt verdi:

Bir start-up firması ve bulut teknolojisi firması olarak Türkiye'de gerçekten başarılı bir hikaye oluşturdunuz. Bununla birlikte sektörde doğal olarak dünya çapında markalarla rekabet ediyorsunuz. Bu noktada kendi konumunuzu nerede görüyorsunuz?

Özellikle hiper ölçekli firmalarla rekabet etmekten çok mutluyuz. Hatta şunu da söylemek istiyorum, hiper ölçeklilerin Türkiye pazarına girmesini istiyoruz. Çünkü görüştüğümüz bir sürü yurt dışı pazarda hiper ölçekli firmaların pazara girmesiyle oradaki bulut pazarının büyümesini yönlendirdiğine çok şahit olduk. Dolayısıyla bizce mutlaka bulut pazarı şu an Türkiye’de olması gerektiği yerde değil.

Dünyada 600 milyar dolara ulaşmış bir bulut pazarı varken Türkiye'de 500 - 600 milyonun altında dolaşıyoruz. Baktığımızda şu an aktif olarak hizmet ettiğimiz Avrupa’da 110 milyar dolarlık bir pazarından bahsediyoruz. Ölçeğe bakarsanız çok ciddi bir yol var. Dolayısıyla hiper ölçekli firmalar mutlaka gelmeli. Onlarla Avrupa'da rekabet ettiğimiz gibi burada da rekabet etmeliyiz. Türkiye'deki bulut pazarında oldukça pozitif katkı yaratacağına inancımız tam.

Bulutistan’ı yapay zeka devriminin neresinde görüyorsunuz?

Şöyle söyleyebilirim biz Bulutistan olarak 2023 ün son çeyreğinden beri aktif olarak çalışıyoruz. Yurt dışına özellikle çıkıyor olmamız Avrupa’da, Amerika’da aktif olmamız tabiri caizse bizi çok fazla donanımlı hale getirdi. Gözümüzü açtı demek çok mümkün.

Biz yapay zeka olmadan bulut olmayacağını, bulut olmadan da yapay zekanın olmayacağını işaret eden mevcut gidişatı idrak ettik. Yapay zekayı stratejik bir inisiyatif olarak kabul ettik. Şu anda ana stratejik dikeylerimizden biri yapay zeka ve biz artık buna kafa yormaya başladık.

Avrupa'da olmamızın bir güzelliği var. Hem HP’nin hem Lenovo’nun Avrupa'daki mühendisleriyle birlikte çalışarak kendimize uygun bir GPU’lu sunucu mimarisi tasarlattık. Sağ olsunlar onların da desteğiyle bu yapıyı şu an kurmayı ve hem Avrupa’da hem Türkiye’de bu hizmetin içerisine dahil etmeyi planlıyoruz.

‘Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı’ diyen bir parolanız var ve bu gerçekten etkileyici bir cümle. Sizin için bu söz ne ifade ediyor?

Şöyle düşünmek lazım. Teknoloji işini yaparken bir taraftan da öncü olma perspektifini taşıyoruz. Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalırken, yani Türkiye'deki regülasyon ilgili mevzuatların içerisinde tüm sektörler için güvenilir bir ortam yaratılırken bir taraftan da tüm dünyadaki gelişmeleri, teknolojik çözümleri Türkiye’nin de içerisinde görebilmeyi arzu ediyoruz. Bu bizim için önemli. Sırf bu regülasyonlar sebebiyle şirketlerin sadece limitli servislerle Türkiye'de hayatlarına devam etmesini istemiyoruz. En büyük hayalimiz yurt dışında biri hiper ölçekli şirketten hangi servisi alıyorsanız Türkiye'de de hâlâ Türkiye sınırları içerisindeyken mevzuatların koruduğu bir noktada bu servisleri alabiliyor olmak.

Kamuda bu konuda ciddi düzenlemeler de var. Özellikle Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kamunun da buluta çıkması konusunda ciddi bir inisiyatifi var. Bu inisiyatif konusunda da yine Dijital Dönüşüm Ofisi ile dirsek temasındayız. İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde bu konuda düzenli ve yasal bir noktada artık kamuya hizmet verebilir ve kamunun da rahat bir şekilde buluta çıkmasını sağlayabiliriz diye tahmin ediyoruz.

Avrupa ülkeleri ile olan işbirliklerinizden bahsettiniz. Batı’da Intel gibi firmalarla birlikte çalışıyorsunuz. Azerbaycan’da da faaliyet gösteriyorsunuz. Yasama bölgelerindeki hukuki farklılıklar göz önüne alındığında mevzuatlar konusunda herhangi bir sorunla karşılaştınız mı?

Biz bunu bir sorun gibi değil bir fırsat gibi görüyoruz açıkçası. Avrupa’da ne kadar ciddi bir GDPR (Genel Veri Koruma Tüzüğü) varsa, Türkiye’de ne kadar KVKK (Kişiler Verileri Koruma Kanunu) varsa Azerbaycan’da farklı veri düzenleme kanunları var. Kazakistan’da başka düzenlemeler var.

Bunların hepsini anlayıp bunlara uygun bir yapıyı oraya kurabilmek bizim için çok kıymetli. Biz de bunu hep bir fırsat olarak görüyoruz. Yerel iş ortakları kamuyla işbirliğini çok önemsiyoruz. Azerbaycan da sağ olsun, ilk girdiğimiz andan itibaren hem kamusu hem özel sektörüyle bizi çok pozitif karşıladı. Bugün geldiğimiz noktada Azerbaycan’da yola çıktık ama Orta Asya pazarında çok yakın bir zaman içerisinde Özbek ve Kazak marketlerinde de aktif rol oynamaya başlayacağız. Oralarda da şirket kuruluşları ve yatırımları gelecek. Bu bizim için bence bir sorun değil ciddi anlamda bir fırsat diye de tekrar tekrar altını çizmek isterim.

Yakın zamanda Sabancı Holding'in dijital odaklı küresel teknoloji şirketi Dx Technology Services and Investment BV (DxBV)’den büyük bir yatırım aldınız. Bu ortaklıkla birlikte Bulutistan’dan gelecekte neler beklemeliyiz?

Özellikle biz bu yatırımı yurt dışındaki büyümemizin ivmesini arttırmak için kullanmayı hayal ediyoruz. Oradaki en kritik inisiyatif de yine yapay zeka. Bir taraftan da Sabancı Holding’in yeni yarattığı dijital iş birimi ve bunun altındaki veri merkezi, bulut ve yönetilen hizmetler mimarisinin çok önemli bir parçasıyız. Herhalde holdingle birlikte alacağımız desteğin bizi katma değerli bir şekilde büyüteceğine dair bir beklentimiz var.

Bulutistan'dan yapay zeka atağıBulutistan'dan yapay zeka atağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)