Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zeka kullanan çalışanlar işte daha üretken olsalar da mutluluklarından fedakarlık etmek zorunda kalıyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, akademi dünyası yapay zekanın gelecekteki iş gücü üzerindeki etkisini uzun zamandır tartışıyor. Bazı önde gelen ekonomistler teknolojinin kitlesel iş kayıplarına yol açacağında ısrar ederken diğerleri yeni kayıplar yaratacağına inanıyor.
Bilimsel keşifler ve inovasyon
Fortune’dan Brit Morse’un haberine göre, ancak yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, yeni teknolojinin çalışanların günlük yaşamı üzerindeki etkisine daha yakından bakıyor ve kesinlikle üretkenliği artırabileceğini ancak bunun bir bedeli olabileceğini söylüyor.
MIT’de araştırmacı olan Aiden Toner-Rodgers, Mayıs 2022'de ABD merkezli büyük bir araştırma ve geliştirme laboratuvarında çalışan 1.018 bilim insanına bir yapay zeka aracının tanıtılmasının etkisini inceledi. Teknolojinin çalışanların yeni keşifler yapmasına yardımcı olduğunu ve çalışanlar arasında yeni ürün yaratma noktasında yüzde 17'lik bir artışa yol açtığını buldu.
Toner-Rodgers, Wall Street Journal’a, “Belki de yapay zeka ile ilgili en heyecan verici şey, bilimsel keşifleri ve inovasyonu hızlandırabilmesidir. Bu büyük bir fayda” diyor.
Yaratıcılık otomatikleşiyor
Ancak yapay zekanın başka etkilerinin de olduğu görülüyor. Yeni kimyasal bileşikler için çeşitli ‘formüller' üretmeye yardımcı olan araç, bilim insanlarının ‘fikir üretimi’nin yüzde 57'sini oluşturuyor. Toner-Rodgers, bunun 'sürecin önemli, yaratıcı bir kısmının otomatikleştirildiği’ anlamına geldiğini söylüyor.
Araştırmada genel olarak bilim insanlarının, uzun vadede işe yaramayan yapay zeka odaklı fikirleri değerlendirmek için kendi orijinal düşüncelerinden uzaklaştıkları gözleniyor. Bu, çalışan mutluluğunu da etkiliyor. Çalışma, yapay zeka aracını kullananların yüzde 82'sinin iş tatmininin azaldığını ortaya koyuyor.
Değersizlik hissi
Çalışmaya katılan bilim insanları, “Eğitimimin çoğunun artık değersiz olduğunu hissetmekten kendimi alamadım” diyor.
Elbette bu araştırma yalnızca bir çalışma ve yapay zeka devrimi hala emekleme döneminde. Ancak araştırma, işverenlere, bu teknolojiyi iş gücü noktasında uygulamaya koyduklarında bunun birçok dezavantajı da beraberinde getirdiği konusunda potansiyel bir uyarı görevi görüyor ve insanların seçtikleri mesleklerin geleceği hakkındaki hislerini büyük ölçüde değiştirebilme potansiyeli taşıyor.
Yapay zekayı bir milyar kat hızlandıracak buluş
AB'den yapay zeka fabrikası hamlesi
Yapay zeka teknoloji şirketleri için risk mi?
IMF Başkanı Georgieva'dan yapay zeka yorumu
Fed'in para politikasını artık yapay zeka mı belirleyecek?
Üretken yapay zeka girişimlerine yatırım 3,9 milyar doları aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.