Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birkaç yıldır teknolojik gelişmelerin merkezinde yer alan ‘yapay zeka’ (Artificial Intelligence - AI) etkisini giderek şiddetlendiriyor. Dev teknoloji şirketlerinin yatırımlarını artırmasıyla yapay zeka yavaş yavaş daha görünür olurken hayatlarımızı değiştirme potansiyelini de açıkça gösteriyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zekanın gelişimiyle birlikte öngörüler de yavaş yavaş şekilleniyor. Yapay zekanın dünyaya nasıl bir yön vereceği merak ediliyor ve spekülasyonlara konu oluyor.
Devrim niteliğinde bir toplumsal değişim mi, nükleer düzeyde bir felaket mi?
Business Insider’dan Aaron Mok’un haberine göre, bazı uzmanlar yapay zekanın bir sonraki ‘Sanayi Devrimi’ni başlatabileceğini düşünürken bazıları ise nükleer savaşı tetikleyebileceğini düşünüyor.
2022 yılı Mayıs ayında yapılan bir araştırma birçok ‘yapay zeka ile öğrenme’ (machine learning) uzmanının yapay zekanın dünya üzerindeki etkisiyle ilgili endişe duyduğunu gösteriyor. New York Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi ve endüstri profesyonelleri, 'yapay genel zeka' (Artificial General Intelligence - AGI) gibi tartışmalı konular hakkındaki görüşleri değerlendirmek için, Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) alanından akademisyenler, sektör uzmanları ve kamu sektörü çalışanlarıyla yapay zekanın sahadaki etkileri ve etik kaygılar üzerine bir anket yaptı.
Katılımcılardan, yapay zekanın mevcut durumu ve beraberinde getirdiği başlıca riskler dahil olmak üzere çeşitli tartışma konularıyla ilgili olarak görüşleri istendi. Anket sonuçlarına göre, AGI, yani yapay zekanın bilinç gibi karmaşık insan görevlerini yerine getirme yeteneği ve bunun olası riskleri konusunda iki inanç öne sürüldü: Yapay zeka yakında 'devrim niteliğinde bir toplumsal değişime’ yol açabilir ve yapay zekanın kararları 'nükleer düzeyde bir felakete' neden olabilir.
Araştırmaya göre, yanıt veren 480 kişinin yüzde 73'ü, iş gücünün yapay zeka aracılığıyla otomasyonunun bu yüzyılda potansiyel olarak 'devrim niteliğinde toplumsal bir değişime' yol açabileceği konusunda hemfikir. Bu devrimin etkileri noktasında ise katılımcılar, buhar makinesi ve telgraf gibi aletlerin icat edildiği Sanayi Devrimi ölçeğinde olabileceğini düşünüyor.
Daha da çarpıcı olanı, yanıt verenlerin yüzde 36'sının yapay zekanın ‘topyekün bir nükleer savaş' düzeyinde ‘felaket sonuçlara' neden olma gücüne sahip olduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade etmeleri. Araştırmacılara göre, bu fikirde olanların yüzde 53'ü kendilerini yetersiz temsil edilen azınlıklar olarak tanımlıyor ve bu da ‘bu gruplara verilen orantısız zararların günümüzdeki siciline’ dair endişelerin ne kadar sıcak olduğunu kanıtlıyor.
ChatGPT, teknolojinin toplumu nasıl dönüştüreceği konusunda tartışmalara yol açıyor
Anketi yanıtlayanlar şimdi ankete tekrar katılsalar farklı yanıtlar verebilirler çünkü bu bulgular OpenAI'nin geveze sohbet robotu ChatGPT'yi halka açmasından aylar önce elde edildi. Reuters'e göre Ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşan sohbet robotu, yapay zekanın insan eliyle yapılan işlerin yerini alıp almayacağı konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Chatbot, makaleler yazabildiğini ve büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde analiz edebildiğini kanıtlıyor. Uzmanların, sohbet robotunun bu özelliklerinin içerik üreticilerinin ve finansal analistlerin yerini alabileceğini söylüyor. Ancak sohbet robotunun yanıtları önyargı ve yanlış bilgilendirme de içerebiliyor.
Uygarlığın geleceği için en büyük risklerden biri
Microsoft ve Google gibi dev teknoloji şirketleri kendi yapay zeka sohbet robotlarını kullanıma sunmaya başladıkça, kullanıcıların yapay zeka ile ilgili endişelerini daha fazla dile getirmesi bekleniyor. Microsoft'un yeni Bing arama motorunun birçok eski kullanıcısının sohbet robotunun verdiği yanıtları rahatsız edici bulması üzerine Microsoft’un piyasaya sürdükten bir hafta sonra robotun sohbet işlevlerini sınırlamak zorunda kalması da bunu gösteriyor.
Ankete katılan uzmanlar gibi, birçok iş lideri de yapay zekanın toplumu dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. Elon Musk yakın tarihli bir konferansta yapay zekanın 'uygarlığın geleceği için en büyük risklerden biri' olduğunu ifade etti. Eski Meta yöneticisi John Carmac da, yapay zekanın yalnızca on yıl içinde insanlar gibi düşünüp hareket edebileceğine inanıyor. Eski Google CEO'su Eric Schmidt ise AI'nın nükleer silahların savaşlarda yaptığı kadar büyük bir etkiye sahip olabileceğini düşündüğünü belirtiyor.
Wall Street devleri ChatGPT’yi yasaklıyor
Çin, ChatGPT'yi yasaklayan ilk ülke oldu
ChatGPT insanları işinden mi edecek?
"Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli"
Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil
ChatGPT’nin yükselişiyle birçok meslek tarih olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.