Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zekâ yatırımları tüm zamanların en büyük balonuna dönüşebilir. Söz konusu düşünce yapay zekâ şirketi Stability AI’ın CEO’su Emad Mostaque’a ait.
CNBC’nin haberine göre geçtiğimiz hafta UBS analistleriyle konuşan CEO Montaque yapay zekâ (AI) teknolojileri için, “Bana kalırsa bu tüm zamanların en büyük balonu olacak” açıklamasında bulundu. CEO, henüz teknolojinin çok erken dönemlerinde olunduğunu ve AI’ın bankacılık gibi sektörlerde büyük çaplı adaptasyonuna hazır olunmadığını söyledi.
Montaque, “Ben bunu ‘dot AI’ balonu olarak isimlendiriyorum ve henüz başlamadık bile” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre CEO 90’ların sonunda başlayıp milenyumla birlikte son bulan dot-com balonuna işaret ediyor. Söz konusu balon piyasası internetin yaygınlaşmasıyla birlikte çok sayıda internet şirketinin hisselerinde olağanüstü yükselişi tetiklemişti. Balonun patlamasıyla birlikte Amazon.com gibi kazananların dışında birçok şirket iflasını açıklamıştı.
Stability AI, OpenAI’ın ürettiğine benzer popüler üretken AI araçlarından biri olan Stable Diffusion'un arkasındaki şirket olarak biliniyor.
Stable Diffusion kullanıcıların metin girmeleri halinde gerçekçi görüntüler elde etmesini sağlayan bir AI programı. Bir milyondan fazla kullanıcısı olan program COatue ve Lighspeed Venture Partners gibi risk sermayedarlarından 100 milyon doların üzerinde yatırım aldı.
Şirketin kurucularından olan CEO Mostaque geçmişi, başarıları ve ortaklıkları hakkında yanıltıcı iddialarda bulunmakla suçlanıyor. CEO kişisel blogunda iddiaları ayrıntılı bir cevapla tek tek reddetti.
Üretken yapay zekâ olarak bilinen teknoloji akademi, şirket yönetim kurulları ve hatta okullardaki öğrenciler gibi birçok kesim tarafından yaygın bir biçimde kullanılıyor. Çok fazla miktarda veriyi kullanarak kullanıcıların taleplerine insanı bir dil veya görsel içerikle yanıt verebilen teknoloji kullanıcılarını adeta büyülüyor.
Yapay zekâ tabiri uzun zamandır biliniyor. Ancak teknolojinin internet üzerinden artık evlerin içerisine kadar girebilmesi bu yılın küresel finansın en önemli gündem maddelerinden biriydi. Zira teknoloji tüketici kullanımının ötesinde tıp, ulaşım, robotik, bilim, eğitim, finans, savunma gibi birçok sektörde kullanılabiliyor.
Bununla birlikte Mostaque AI için ihtiyaç duyulan toplam yatırım miktarının 1 trilyon dolar olmasının çok muhtemel olduğunu söylüyor. Yapay zekâyı “bilgi teknoloji altyapısı olarak 5G’den daha önemli” olarak tanımlayan CEO, UBS gibi bankaların teknolojiyi “büyük bir pazar” olduğu gerekçesiyle benimsemesi gerektiğini öne sürdü.
Ancak CEO teknolojinin henüz “erken aşamada” olduğuna da dikkat çekti.
Mostaque, teknolojinin finansal hizmetler gibi geniş çaplı sektörlerde kullanımı için “henüz erken” olduğunu ancak halihazıra oluşturulabilecek değeri görebildiklerini söyledi. CEO ayrıca AI’ı işletmesinde uygun bir şekilde kullanmayan şirketlerinde borsalar tarafından cezalandırılacağını söyledi.
Nvidia'dan yapay zeka ve biyoteknolojiye 50 milyon dolarlık yatırım
OECD raporunda 'yapay zeka' tehdidi
Yapay zekâ küresel e-ticarete doping olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.