Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yapay zeka insan sesini birebir kopyalayabilen özellikler içeriyor. Bu sesleri ayırt etmek neredeyse imkânsız hale geliyor. Bu durum, banka hesaplarını güvence altına almayı amaçlayan ses tanıma teknolojileri açısından da ciddi bir tehdit oluşturuyor. İşte detaylar...
YAPAY ZEKA, BANKA SİSTEMİNİ ATLATTI
Son yıllarda gelişen yapay zeka teknolojisi, güvenlik açığı yaratabilecek boyutlara ulaştı. Yapay zekayla klonlanan insan sesleri, banka güvenliğini test etmek için kullanıldı ve sonuçlar endişe vericiydi.
Tüketici Savunucusu Martin Lewis, bir etkinlikte kendi sesi klonlanarak "Sesim şifremdir" ifadesiyle bankasını aradı.
Bankanın ses tanıma sistemi, yapay zeka tarafından üretilen sesi gerçek sesle eşleştirerek hesaba erişim izni verdi.
BİRKAÇ DAKİKALIK SES KAYDI YETİYOR
Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcılık riskine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Sadece birkaç dakikalık ses kaydıyla, yapay zeka sayesinde güvenlik sistemleri aşılabiliyor. Dolandırıcılar, sesinizi kullanarak banka hesaplarınıza ulaşabilir.”
BANKA GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ ÖNLEMLER ŞART
Uzmanlar, sadece ses tanıma sistemine güvenmenin yeterli olmadığını belirterek bankalara şu önerilerde bulundu:
Çift Faktörlü Doğrulama: Sesli kimlik doğrulamanın yanında SMS veya mobil uygulama onayı kullanılmalı.
Biyometrik Güvenlik: Yüz tanıma ve parmak izi gibi yöntemler zorunlu hale getirilmeli.
Ek Güvenlik Katmanları: Ses tanıma sistemlerine, mobil uygulama onayı gibi ekstra doğrulama yöntemleri eklenmeli.
TEHLİKE NE KADAR BÜYÜK?
Ses tanıma sistemlerinin giderek yaygınlaşması, dolandırıcılar için cazip bir alan haline geldi. Özellikle yapay zeka destekli dolandırıcılıklar, bireylerin ve kurumların güvenliğini tehdit ediyor.
Bu olay, güvenlik sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve sadece teknolojiye güvenmenin riskli olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. (CNN Türk)
OpenAI'den, ABD'de yapay zekanın gelişmesi için yatırım çağrısı
Türk şirketler çalışanlarda yapay zekâ becerisi istiyor
Finans alanında yapay zekâ kullanan şirketlerin yatırım getirisi artıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.