Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni nesil tüketicilerin organik ürünlere, çevre dostu üretim yöntemlerine ve hayvanlara kötü muamele edilmemesine gösterdiği hassasiyet, şirketleri yeni yatırımlara zorlar hale geldi. Proteinli besinlere talep nüfus artışına paralel olarak artarken, hayvan hücrelerinden toprak, su ve yeme bağlı olmaksızın yapay et üretmeyi hedefleyen bir şirket, çalışmalarını hızlandırdı.
ABD'nin San Fransisco kentinde kurulan yenilikçi şirket Memphis Meats, hayvan hücrelerinden dana, tavuk ve ördek eti üretme projesi için Mirosoft kurucusu Bill Gates ve Virgin Group kurucusu Richard Branson'ın yanı sıra, dünyanın en büyük tarımsal ürün şirketi Cargill'den de destek alarak son yatırım toplama turunda 17 milyon dolar elde etmeyi başardı. Girişim sermayesi şirketi DFJ'nin organize ettiği yatırım toplama etkinliği sonunda Memphis Meats'in sermayesi 22 milyon dolara çıktı.
TARIM DEVİ DE İŞE GİRDİ
Cargill Protein şirketi yöneticisi Sonya Roberts, Memphis Meats hissedarı olduklarını doğrularken, ne kadar kaynak sağladıklarını belirtmekten kaçındı. Roberts şöyle konuştu: “Memphis Meats'deki hisse pozisyonumuz Cargill'in kültür proteini pazarına girmesini ve daha ileri inovasyon ve ticarileştirme faaliyetlerinde birlikte çalışmayı sağlıyor. İnsanların et için can atmaya devam edeceğine inanıyoruz ve eti en sürdürülebilir ve düşük maliyetle masaya getirmeyi hedefliyoruz. Kültür etleri ve geleneksel yolla üretilmiş etler talebi karşılamada birlikte rol alacak.”
400 civarında şirkete hükmeden Richard Branson, ABD yayın kuruluşu Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Memphis Meats'e yatırım yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “İnanıyorum ki 30 yıl içinde hayvanları öldürmemize gerek kalmayacak; bütün etler ‘temiz' veya bitki kaynaklı olacak, aynı tadı verecekler ve herkes için daha sağlıklı olacaklar” dedi.
Memphis Meats CEO'su Uma Valeti, “Dünya et yemeyi seviyor ve bu pek çok kültürün ve geleneğin temelinde yer alıyor. Ancak bugünkü geleneksel et üretimi çevre, hayvanların yaşamı ve insan sağlığı için zorluklar yaratıyor. Bunlar herkesin çözmek istediği sorunlar” diye konuştu.
85.4 milyar dolarlık servetiyle Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre dünyanın en zengin kişisi olan Bill Gates ayrıca, bitki kaynaklı proteinli besin üreticisi Beyond Meat şirketine de finansman katkısı sundu. Beyond Meat'in hissedarları arasında, ABD'nin en büyük geleneksel et üreticisi Tyson Foods da yer aldı. Tyson Foods, “sürdürülebilir yollarla üretim” yapan şirketlere yatırım yapmak için girişim sermayesi fonu kurdu.
2013'TE YAPAY HAMBURGER YAPILDI
İngiltere'deki Maastrich Üniversitesi'nden Dr. Mark Post, Ağustos 2013'te Londra'da yapılan tanıtımda ilk kültür dana etinden hamburger köftesini yedi. Ancak henüz üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bu yolla üretilen bir hamburgerin binlerce dolara mal olabileceği belirtiliyordu. Memphis Meats, test aşamasında 200 gram sentetik eti 11 dolara mal etmeyi başardıklarını belirtti.
Ucuz Et üretin de Emekli ve asgari ücretli bari sofrasında et görsün
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.