Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Borsası Başkanlığı, Merkez Bankası Başkanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunarak, para politikaları ve ekonomik modellerin oluşturulmasında kilit rol alan Törüner, “Türkiye’nin Kaderini Değiştiren Kriz / 1997-2002” adlı 382 sayfalık kitabında dönemin kapsamlı bir analizini yapıyor.
Törüner, 1997 yılında başlayan döviz sıkıntısının nasıl büyük bir krize yol açtığını, olayların bilinmeyen yönlerini de ortaya koyarak anlatıyor.
Törüner, dönemin tanığı olarak sadece anılarını kaleme almakla yetinmiyor, alınan kararları teknik olarak da inceleyerek, yapılan hataları ve hatalara karşı alınması gereken önlemleri, tek tek sıralıyor.
Törüner, adım adım tırmanan krizin sonucu olarak, o günkü ekonomi yönetiminin gereken tedbirleri alamaması nedeniyle 1999 başından itibaren birçok bankanın Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğini hatırlatıyor. Krize karşın off-shore hesaplara göz yumulmasını eleştiren Törüner, ekonomik paketler ve devalüasyona karşın krizin boyutunun büyüdüğünü ifade ediyor. 1999’da 10 milyonluk banknotun basıldığını kaydeden Törüner, paradan sıfır atmanın gündeme geldiğini ancak o dönemde bu konuda bir adım atılamadığını hatırlatıyor. ‘Deprem Vergisi’nin haksızlıklarla dolu olduğunu vurgulayan Törüner, bu vergilerin moratoryum olduğunu ifade ediyor.
Batık bankalara verilen paranın sonuçta vatandaşın cebinden çıktığını vurgulayan Törüner, “Fon’daki bankaların dış borçlarına Hazine garantisi verildi. Bu resmen bir kapitülasyondu” diyor.
Törüner kitabında, Merkez Bankası’nın özerkliği konusunda süregelen tartışmaya da değinerek, “Özerklik başına buyrukluk anlamına gelmez” yorumunda bulunuyor.
Törüner, 2002 seçimlerinde “Türkiye’nin kaderinin değiştiğini” vurguladığı kitabında, “Ak Parti’nin gelişini, Derviş hazırlamıştı. Belki de, bilmeden” yorumunu yapıyor. 1994 ve 2000 krizini karşılaştıran Törüner, kriz çözümlerini de sıralıyor. Kitabın arka kapağında, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller’in, Törüner hakkındaki değerlendirmeleri yer alıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.